„Trăiește românește” sau prefă-te!

Zilele acestea, am trecut de câteva ori pe lângă același mare panou electoral pe care scria ”Trăiește românește”. Aparținea PSD-ului! Trebuie să admit că din tot ce s-a lansat în ultima vreme, acesta mi se pare unul dintre cele mai inspirate. Pentru  România acestei  perioade, pusă în  context european și geopolitic, încercată de tot  soiul de obligații și cereri, invitația PSD mi se pare una dintre cele mai potrivite. Țara noastră chiar are nevoie de o respirație  profund românească. Nu importată, nu mimetică, nu contrafăcută, nu forțată!

Vreau să fiu bine înțeles. Nu pledez pentru nimic care ar presupune o separare, o izolare, o ieșire din Uniunea Europeană sau o delimitare. În nici un fel! Dar de o apărare a identității și a unui punct de vedere românesc, cu siguranță, că este nevoie. Pur și simplu, prăvala de interese și influențe au făcut din spațiul românesc unul eterogen, confuz, amenințat, cu o  grilă de valori importată prin impunere, nu prin asimilare sau aderare. Diluarea  specificului românesc din multiple cauze și riscul de pierdere a identității au dus la ascensiunea unor curente pînă acum fără mare impact. Dar ascensiunea lor este continuă și direct proporțională cu importul de norme și modele greu asimilabile pe fondul unei istorii aparte și cu o spiritualitate dominant ortodoxă.

Să  revin la „Trăiește românește”. Niciodată, nu mi s-a părut mai potrivit un asemenea slogan. Sună ca o soluție, de parcă ar fi  fost cerută de o populație nemulțumită,  sătulă de experimente, de traduceri sau de alte impuneri etice. Sloganul propus de PSD sună ca o lovitură de gong, ca un apel la regăsire, ca o mobilizare a populației, ca o chemare la trezirea societății. Din păcate, de îndată ce trecem de acest îndemn de campanie, dăm de altele.  „Cumpără românește!” „Alege românește!” „Românii” în sus, „românii” în jos, de parcă alte etnii n-ar mai fi pe aici. Invocarea identității noastre a devenit o tehnică ieftină de gâdilare a orgoliului, ca o bătaie pe umăr a poporului, ca un tras cu ochiul. „Pensiile românilor”, „salariile  românilor”, „drepturile românilor” sunt doar locuri comune folosite cu scop propagandistic și cu efect din ce în ce mai redus. Pare mai degrabă a fi un avertisment sau o etichetă la o minciună. Abia după ce intrăm în cîmpurile  semantice utilizate în discursuri publice putem sesiza  goliciunea lor, caracterul demagogic al folosirii insistente a adresării de tip „românii mei”, cum  zicea o teleanalfabetă.

Îmi imaginam că acest slogan de impact ar putea anunța și un program pe măsură. O repoziționare a PSD-lui sau o lărgire semnificativă de abordare, născută și din  ascensiunea AUR. Din păcate, sloganul mobilizator sună frumos, dar arată ca un afiș supercolorat lipit pe un tomberon plin cu slăbiciuni și cu gunoaie.

Este suficient să privim la campanie și la ce trăiește și „operează” PSD.

După amintitele îndemnuri propagandistice, vin parcă încolonate toate relele societății românești. Impostori și carieriști pe liste, grupuri de interese încremenite în primării și județe, rude și clienți politici prin instituții publice, campanie electorală plină de șmenuri și aranjamente, coterii și promisiuni deșarte repetate pînă la numărarea voturilor. Apoi, Dumnezeu cu mila!

Ce pare o invitație la o regăsire a identității românești începe să aibă sensul unei invitații la complicitate, la o coabitare cu toate nenorocirile de până acum. Ba, și mai rău! Dacă sfertodoctul și controversatul Mihai Tudose este întâiul pe listă pentru Parlamentul European, „trăim  românește” mai prost decît înainte. Era mai la coada listei. Ba se vorbea despre o codiță pentru podul de la Brăila. „Trăim românește” cu un premier care le și învârte, un fel de  dependent de Gabriela Firea și Florin Pandele, un premier care le scaldă și ne arată că în cazul său școala puțină și pe fugă  precum și experiența de covrigar nu i-au îmbogățit gândirea. Așadar, în locul unei schimbări de stil, „trăiește românește” înseamnă adună babele la Țintești, dați-le găleți și făină, mobilizați primarii să scoată  țăranii la vot, controlați mai departe Ilfovul cu Pandele și Thuma.

Trăiește românește în accepțiunea PSD-ului înseamnă doar propagandă care  propune rămânerea cu orice preț în aceeași cloacă!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*