“Misiunea lui Bolojan” sau cum se poate ajunge la o finală prezidențială Kovesi-Ponta!

Oricât de informații ați considera că sunteți, să mă credeți pe cuvânt că sunteți departe, totuși, de a bănui magnitudinea mișcărilor subterane de putere din statul român. La rândul meu, consider că nu știu destul, dar, prin fel de fel de informații neoficiale pe care le primesc, urmate de deducții, încerc să vă prezint mereu ceea ce nu se raportează public. Cum ar fi, spre exemplu, și descinderea de azi dimineață acasă la Generalul Cătălin Zisu, poate cel mai puternic general din Armata Română și oricum cel mai longeviv. Vor fi consecințe nebănuite în jocul de putere; le vom analiza și pe astea în zilele următoare.

Azi, însă, prezint altceva, anume misiunea lui Bolojan, mai ales că, ieri, președintele interimar a făcut declarații de presă în care ne-a asigurat, în primul rând, că vom avea alegeri libere, corecte, fără probleme, totul curat. Nici nu poate și nici nu vrea să avem un asemenea scenariu. De ce nu poate? E limpede alegerile nu vor fi libere în România și vă spun eu, care anul trecut am stat 5 luni în candidatura la prezidențiale; știți ce-am pățit: n-am putut apărea, n-am putut fi măsurat, am fost parat, s-au închis conturile de Facebook, de Instagram, de TikTok. Nu e voie! Că nu vrea Bolojan să fie asemenea alegeri e foarte limpede și este logic; în primul rând, nu asta este misiunea lui. El n-a ajuns de unul singur președinte interimar și acum trebuie să livreze. Dacă era atât de democrat, l-ați fi auzit pe Ilie Bolojan să protesteze în septembrie 2024, când Șoșoacă a fost eliminată ilegal de către CCR, sau, respectiv, nu ar fi validat public hoția CCR din 6 decembrie – atunci a făcut-o inclusiv din poziția de președinte interimar al PNL. Sau măcar în 2024 n-ar fi fost de acord cu batjocorirea doctorului Cîrstoiu, candidatul comun al PNL-PSD. Ei bine, toată lumea operează astăzi cu marea susținere de care se bucură Călin Georgescu, susținere publică care este reală. Eu astăzi, însă, nu o să fiu simpatic și o să vă prezint un scenariu în care consider fie că Georgescu nu va mai fi candidat, fie că susținerea sa publica va fi topită prin proceduri pe care azi doar le bănuiesc, dar le voi monitoriza.

Alte premise de raționament: Crin Antonescu nu crește electoral, e limpede, deci este irelevant, așa cum a fost și la începutul demersului său de candidatură. Elena Lasconi nu mai este votabilă. Nicușor Dan nu va putea sări de scorul de 20% în susținerea publicului. Victor Ponta, pe de altă parte, se ține de candidatură și demonstrează că are resurse de toate felurile, unele, de asemenea, pe care nici măcar nu le puteți bănui. AUR dă semne serioase deja că nu-l va mai susține pe Călin Georgescu, dar acest lucru va deveni clar doar după ce reluarea turului 2 nu va mai fi pe agenda publică. Marcel Ciolacu nu doar că nu va mai candida, dar autoritatea lui reală în partid va fi sleită prin atacurile de tip Nordis. În fine, Bolojan își va folosi autoritatea de președinte interimar pentru ca să forțeze o susținere comună a PNL și USR pentru un viitor candidat comun, iar aici introduc factorul Kovesi. Șefa Parchetului European este, în acest moment, cel mai apropiat și influent jucător de putere de lângă președintele interimar Bolojan.

Cu aceste premise, evoc următorul scenariu și o fac pe scurt: se va considera în scurt timp că Antonescu nu poate fi un candidat câștigător pentru PNL-PSD, iar acela va fi momentul în care se va propune renunțarea la el și se va aplica modelul bine-cunoscut al doctorului Cîrstoiu, adică PSD și PNL vor avea candidați separați. La PSD pare previzibil că singurul pregătit de prezidențiale este Ponta. Ar fi o posibilitate și Lia Olguța Vasilescu, dar eu cred că e puțin probabil ca Olguța să intre în asemenea viitor măcel cum va fi la aceste prezidențiale. PNL va avea varianta Ilie Bolojan, dar, doar cu sprijinul liberal, Ilie nu poate trece de 15%. Marea operațiune, pe care eu v-am mai evocat-o, este reunirea potențialelor PNL și USR, a potențialelor electorale, dar pentru un viitor candidat ce are șanse de tur 2. Alina Mungiu împreună cu Sir George Iacobescu l-ar vrea pe Nicușor Dan, dar Elena Lasconi nu se va retrage pentru Nicușor Dan. Singurul candidat agreat de către toate părțile și cu șanse reale este chiar Laura Codruța Kovesi, prietena și sfătuitoarea curentă a lui Bolojan. Deci PNL + USR, cu Lasconi și Nicușor Dan retrași în favoarea Laurei Codruța Kovesi. Fără Călin Georgescu în cursa prezidențială, ori cu el în cursă, dar fără sprijinul AUR, în plus cu alți 2-3 candidați suveraniști ce se vor alinia la start și cu o susținere mai topită pentru Călin Georgescu, așa cum am explicat că se va întâmpla, apare fezabil scenariul de finală prezidențială între Ponta, susținut de PSD, contra Kovesi, ce va avea suport de la PNL + USR. Știu, e greu de îngurgitat, dar țineți cont de uriașele interese de joc subteran ale cercurilor de mare putere din România, pe care nici nu le bănuiți, așa cum vă spuneam, și, ca să nu fiți foarte supărați, considerați că acest scenariu este doar posibil și probabil, nu e o certitudine. În rest, citim, gândim, apoi scriem sau vorbim; restul e cancan.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*