Ministrul Agriculturii anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a declarat joi că proiectul pentru limitarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi implementat în acest an, transmite News.ro. El a anunțat că proiectul este în lucru.

Reamintim că plafonarea prețurilor este o măsură care limitează libertatea economică și a fost criticată de cea mai mare parte a pieței. Și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a avertizat că măsura este ineficientă, produce distorsiuni și este de fapt ocolită prin intermediul mecanismului numit ”efectul patului de apă”, prin care producătorii sau distribuitorii transferă pierderile de la produsele plafonate la alte produse cărora le cresc prețul de desfacere.

După introducerea măsurii de plafonare a adaosului comercial, unii producători și comercianți au schimbat gramajul produselor pentru a nu fi afectați de plafonare, iar alții au scumpit alte produse, după cum a scris EconomediaEconomiștii consultați de Economedia au afirmat că „plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe”, retailerii au cerut intervenţia punctuală la produsele care înregistrează fluctuaţii de preţ. Analistul Sorin Dinu a explicat aici de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

„Sigur că îl vom vedea anul acesta, se lucrează la acest proiect. În momentul de faţă ştim foarte bine că ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie – şi le mulţumesc colegilor pentru că şi astăzi vedem o scădere a inflaţiei şi astăzi vedem, din datele Institutului Naţional de Statistică, că indicele preţului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de baze din ordonanţa pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 şi peste 30%”, a explicat Florin Barbu, întrebat despre subiect, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

El a adăugat că autorităţile lucrează la un proiect prin care va fi limitat adaosul comercial la produsele româneşti.

„Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până toţi factorii implicaţi. Vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenţei – nu ne vom pune de acord cu acest act normativ. Sigur, când vom finaliza acest act normativ va fi prima conferinţă pe care Ministerul Agriculturii o va pune în cadrul ministerului şi va pune la dispoziţie presei din România”, a completat Barbu.

„Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România, pentru că ştiţi şi în perioada următoare atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună DR. 22 de procesare în România, cât şi programul important pe care l-am lansat INVESTALIM procesare în România”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Acesta a mai spus că documentul nu ar putea fi aprobat până la sfârşitul lunii iunie. Totuşi, există şi „o variantă de aprobare prin ordonanţă, apoi să fie transmis către Parlament pentru aprobare”, a conchis ministrul PSD.

sursa-Economedia.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*