Guvernul va lua în discuție impozitarea progresivă în 2024. Aceasta ar putea fi implementată în 2025

În 2024 vor începe discuții în coaliție pe tema impozitului progresiv, care ar putea fi implementat în 2025, spun surse guvernamentale. PSD a deschis discuția despre impozitul progresiv pe venitul angajatilor încă din 2021, dar acestea ar urma să fie reluate în anul care începe, unul cu patru rânduri de alegeri.

În noiembrie, premierul Marcel Ciolacu spunea propune pentru reforma fiscală două variante: una cu cotă unică de 16%, ceea ce ar majora puternic impozitarea pe venit și pe capital, în prezent de 10%, respectiv 8%, sau impozit progresiv. Astfel, premierul a afirmat că reforma fiscală care va avea loc în 2025 va trebui să se bazeze pe unul dintre cele două principii: menținerea cotei unice sau introducerea impozitării progresive.

Ciolacu a afirmat că este de acord cu o cotă unică, dar vrea ca aceasta să fie aceeași pentru toată lumea: de 16%. În acest moment, doar impozitul pe profit este de 16%. În schimb, impozitul pe venit (pe muncă) este de 10%. Acesta a fost redus de la 16% în 2018, când guvernul Dragnea a făcut „revoluția fiscală” și a crescut nivelul contribuțiilor sociale.

Pe de altă parte, Ciolacu a spus că se poate merge pe impozitare progresivă. „Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a spus el. Premierul a afirmat că TVA nu va crește, pentru că asta va duce la scădere a creșterii economice și la inflație.

De altfel, încă de acum un an preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că, după părerea sa, viitorul este impozitarea progresivă, însă numai după ce ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vama vor trece la digitalizare, transmite News.ro. Ciolacu a explicat că toate statele lumii, mai puţin Rusia şi Estonia, nu au astfel de impozitare.

În iunie, Friedrich Ebert Stiftung, o fundație a stângii germane, a prezentat un studiu care arată că introducerea în România a unui impozit progresiv moderat, mărirea impozitului pe dividende, eliminarea scutirilor din construcții, IT și agricultură și alte taxe pentru anumite sectoare ar fi soluția pentru gaura bugetară și creșterile salariale pentru profesori din acest an. Studiul propune 4 scenarii de impozit progresiv pe salarii, care ar aduce de la 5 miliarde lei până la 15 miliarde lei la bugetul de stat. Mai multe AICI

sursa-Economdia.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*