Doi preoți ticăloși fac o așa-zisă critică de film și, la ordin, atacă filmul „21 de rubini” (1)

Serviciul secret din cadrul BOR, care azi este o certitudine, a ieșit din nou la drumul mare. De data aceasta prin intermediul a doi preoți ticăloși: EFTIMIE MITRA și FLORIN PUȘCAȘ.

Ce fac acești doi ticăloși? În hainele lor preoțești, aproape în fiecare seară, pe site-ul „sarmisegetusaregia” al unei asociații cu același nume, se dau „critici de film”! N-au nici în clin, nici în mînecă nimic cu domeniul cinematografiei, dar, dacă-i ordin, fac cu plăcere orice li se ordonă.

Eftimie Mitra ar fi călugăr prin Hunedoara, din ce am aflat, dar provine din breasla ziariștilor din Oradea, după un tipar cunoscut din manualele serviciilor secrete. Și pe site-ul de mai sus, el este „moderator”, adică ar fi un fel de preot-ziarist. Principala lui preocupare: atacarea filmului „21 de rubini” al preotului-regizor Ciprian Mega! Tema nu este nici pe departe a lui, ci face parte dintr-o operațiune a „băieților”, care a început chiar înainte de premiera filmului!

Nenea ăsta este cel care a crezut că a dat lovitura în emisiunea sa, cînd îl acuzase pe marele actor Dorel Vișan că ar fi… mason! În primul rînd, actorul trecuse în adormire de acum 20 de ani, așa cum se poate vedea într-o filmare cu ocazia acordării unei diplome de onoare din partea masoneriei. În al doilea rînd, și dacă ar fi mason, care este treaba ticălosului de jurnalist, care face această așa-zisă descoperire, rezentînd-o ca pe o mare ilegalitate! De-asta spun că Mitra ăsta nu e prost, ci ticălos, căci el știe aceste amănunte din moment ce chiar el a postat filmul de la masonerie cu Dorel Vișan!

Ce mă surprinde este doar faptul că acest ticălos Eftimie Mitra a devenit sursa prietenilor de la ActiveNews, care-l promovează mereu, acompaniindu-l cu vulgarități la adresa celor care au avut cuvinte de laudă la adresa filmului „21 de rubini”! Nu știam că ActiveNews are și astfel de metode.

Invitatul special al lui Eftimie Mitra este preotul Florin Pușcaș, un sfertodoct în materie de cultură și un analfabet în materie de cinematografie. El este brațul înarmat al operațiunii, cel care vrea cu orice preț să găsească erezii, atît în filmul „21 de rubini”, cît și – vai de capul lui! – în slujbele preotului Ciprian Mega!

Aceștia sînt hăitașii care vor să scoată din film ceva care să fie pus pe masa inchizitorilor din BOR, cei din gașca lui Vasile Bănescu. Ei fac exact ce fac gonacii la vînătoarea boierilor: stîrnesc vînatul asupra căruia se năpădesc „secreții”!

 

 CE CRED TICĂLOȘII CĂ ESTE UN FILM ARTISTIC?

 

Limbajul oricărei creații artistice nu este nici pe departe identic cu limbajul de conversație, cum este cel uzual, folosite de toată lumea. Sînt niște mijloace de expresie specifice fiecărei arte, care fac din acest tip de limbaj unul criptic, deseori imposibil de descifrat de către profani.

Aici intervine rolul criticului specializat, cel care știe ce este, de pildă, „metafora” și care este diferența dintre aceasta și ceea ce estetica indiană numește „upacara”, care este tot un fel de metaforă, dar altfel. Simbolistica unui film, de asemenea, esteun domeniu complicat pentru spectatorul simplu, iar dacă acesta vrea s-o înțeleagă are nevoie de criticul specialist care să-l însoțească.

Altfel, așa cum fac și acești ticăloși, este ușor s-o iei pe arătură.

Benedetto Croce, cred că în „Estetica” sa, spunea că nu „prostia” este ceva de care trebuie să ne speriem, ci „mediocritatea”, și nu cea obișnuită, pe care doar o constatăm, ci cea „agresivă”, cea care se vrea ce nu este, cea care știe ce habar nu are, cea care doar distruge ce nu înțelege! Caracteristica principală a ticăloșilor este chiar această mediocritate.

Revenind la ticăloșii noștri de serviciu, Mitra și Pușcaș, ne întrebăm dacă ei au înțeles că filmul „21 de rubini” este un film artistic, nu unul documentar sau o ecranizare a Bibliei? Nici măcar nu este o ecranizare a unei predici.

Întrebarea este cît se poate de legitimă, căci în emisiunea lor, dacă facem abstracție de faptul că toată tărășenia este o operațiune dictată, ei nu fac altceva decît să spună cam așa: „Mega zice în film că …, dar noi credem că Biblia spune altfel”! Concluzia ticăloșilor: „Mega este un eretic”. În cel mai pur stil stalinist!

Pentru a avea o primă imagine a acestei escrocherii pe care o fac cei doi ticăloși, iată cum se deschide e-misiunea lor:

Deci, titlul e-misiunii este: „21 de rubini” – un atac de sorginte gnostică la adresa Bisericii”, iar la începutul e-misiunii se titrează: „21 de rubini luptă pentru adevăr sau desacralizarea Bisericii?”.

Doamne, cît de proaste pot să fie deseori mediocritățile! În loc să fie niște preoți oneștii, ticăloșii noștri se chinuie învîrtoșați și vor să fie „niște popi” pricepuți la toate, mai ales la cele despre care habar nu au! Ce înțeleg ei prin „gnostică”, nu știm, dar ce înseamnă „gnosticism” știe toată lumea, căci, în sinteză, cum s-a spus de atîtea ori, „termenul gnosticism este de origine greacă și indică, într-un sens general, o cunoaștere”. Șicum poate fi, nefericiților, cunoașterea un atac?

Să vedem acum ce vor să spună ticăloșii cînd titrează mare pe ecran: „21 de rubini luptă pentru adevăr sau desacralizarea Bisericii?”. Cuvîntul „desacralizare” este definit ca „A face să-și piardă sau a-și pierde caracterul sacru”. Asta au înțeles ticăloșii aceștia că este filmul lui Ciprian Mega? Are un banal film puterea să desacralizeze Biserica, adică să facă ce n-au reușit tot felul de atacuri reale asupra Bisericii? Cît de prost să fii să susții o așa tîmpenie?

Pe urmă, cum să pui în aceeași propoziție cuvintele „adevăr” și „desacralizare” și să crezi că ești altceva decît un ticălos? Păi, „adevărul” nu mai este acel ceva care te eliberează? Așa cum citim în Noul Testament, Ioan, 8:32: „Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”? Și ce face filmul lui Ciprian Mega, nu exact asta, adică demască niște putreziciuni ale societăți care au atins și biserica, astfel încît acest adevăr să elibereze Biserica, nu s-o desacralize? Sau Biserica noastră nu are astfel de putreziciuni? A le ascunde sub preș este ceea ce ați învățat voi din Biblie? Ăsta este adevărul pe care ni l-a lăsat Isus Hristos? Să mințim? Să păcălim lumea? Sau să-l spunem așa cum e pentru a ne elibera și a elibera Biserica lui Hristos de racilele acelea pe care le demască și filmul lui Mega?

Multora, desigur, n-o să le vină să creadă că așa ceva este posibil, mai ales din partea unor preoți, care, culmea ipocriziei!, se și laudă că sînt, sau au fost, prieteni cu Ciprian Mega! Ca să nu mai fie nici un dubiu despre caracterul acestora, vă prezentăm în această prima parte a serialului nostru un fragment din începutul emisiunii, în care pr. Eftimie Mitra lansează sloganul care trebuie să fie mesajul principal al demersului său securisto-stalinist: Ciprian Mega „VREA SĂ DENIGREZE BISERICA”! Priviți și spuneți dacă omul ăsta are vreo legătură cu popia sau dacă este cu mintea pe arătură pînă în fundul „pădurii”:

În episoadele următoare vom urmări pas cu pas acest demers teribil al Serviciului secret al BOR, prin care se dorește minimalizarea filmului „21 de rubini”, în care sînt devoalate practicile mizerabile care au ajuns la vîrful BOR, în continuarea corupției din societate.

– Va urma –

1 Trackback / Pingback

  1. Doi preoți ticăloși atacă filmul „21 de rubini” - Focarul de stiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*