Uriaș dezmăț românesc la Washington

Pe sume colosale de bani publici. Chiar în momentul în care Guvernul se dă de ceasul morții pentru a umple găurile din buget. Este o operă, la propriu și la figurat, a lui Andrei Muraru, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite. Sub pretextul comemorării victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie. De fapt, în scopul autopromovării sale ca viitor prezidențiabil.

A avut loc la Washington ieri un mega-spectacol. La care au participat nu mai puțin de 2.000 de invitați. Români, dar și membri ai corpului diplomatic, ai Congresului Statelor Unite, ai Departamentului de Stat, ai Pentagonului și reprezentanți ai unor organizații religioase. Cu oaspeți de primă mărime, aduși din România, pe bani publici. Și cu nu mai puțin de 140 de artiști aduși și ei peste Ocean. Tot pe bani publici. Cu mai mult timp în urmă, am avansat informația, în sine senzațională, conform căreia din anturajul lui Andrei Muraru a transpirat știrea că acesta, într-un mod mascat, se va autopromova ca prezidențiabil, profitând de mega-evenimentul pe care l-a creat. Un eveniment în mod ciudat ferit de ochii presei, cu excepția acelor televiziuni care au primit în ultima vreme sume considerabile de bani pentru a face publicitate tot în beneficiul lui Muraru.

În aceste condiții, pe bună dreptate, Grigore L. Culian, editor Washington Magazin și colaborator asiduu al presei de la București, a solicitat încă din 25 august o acreditare pentru acest eveniment. Nu a primit niciun răspuns. Jurnalistul a fost total ignorat de către ambasadă. Ceea ce l-a determinat să pună câteva întrebări de bun simț referitoare la costurile mega-spectacolului, la costurile deplasării și cazării celor 140 de artiști români și a invitaților veniți de la București, precum și legate de sursa acestor bani. Nu a primit nici la aceste întrebări vreun răspuns.

Dezmățul financiar de la Ambasada României din Washington este de notorietate. Reședința ambasadorului este o clădire enormă. Care are nu mai puțin de 46 de camere, o piscină și a cărei chirie se ridică lunar la nu mai puțin de 25.000 de dolari. Culian se mai întreabă, pe bună dreptate, pe ce bani și până la urmă cu ce costuri s-a deplasat Andrei Muraru în nu mai puțin de 50 de state americane, unde și-a făcut publicitate în rândul comunităților de români. Dar care au fost beneficiile pentru statul pe care-l reprezintă? Mister total.

În așteptarea acestui eveniment, pe care l-a deschis Andrei Muraru printr-un discurs extrem de lung, pe tipar prezidențial, după cum arătam mai sus, Ambasada și-a făcut la greu publicitate în presa americană și în presa română. Pe ce bani? Tot cea ce am reușit să aflu este că o parte dintre fonduri au fost oferite cu generozitate sau mai degrabă cu inconștiență de către ministrul de Externe, presupun la indicația lui Klaus Iohannis, pentru că Muraru este promovat de către acesta, iar o altă parte, mai consistentă, provine de la diverse societăți comerciale aparținând statului român, cum ar fi de pildă Loteria.

Cum este posibil așa ceva? Ce părere are premierul Marcel Ciolacu? Am dori să-i cunoaștem reacția. Am dori de asemenea să vedem și care este reacția Partidului Național Liberal referitor la această trăsnaie extrem de scumpă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*