Desigur, la figurat. Pentru că la propriu situația e de mult timp vizibilă. Asaltat din toate părțile de procese din ce în ce mai devastatoare, inclusiv în ceea ce-l privește pe fiul său, Hunter, asaltat și de cerbicia în mare parte justificată a republicanilor, și de procentele în creștere ale lui Trump, Joe Biden nu mai reușește să controleze lucrurile. Sau poate, în această situație, a ajuns Obama dirijorul din umbră al Casei Albe. Cert este că Biden a devenit incapabil să lupte simultan pe două fronturi. |
Nu mai sunt suficienți bani pentru Volodimir Zelenski. Statele Unite nu-și mai pot permite să aloce suficiente resurse pentru a garanta o victorie a Ucrainei în războiul cu Federația Rusă. Simțind mirosul sângelui, Vladimir Putin escaladează, atacând în forță. Simultan cu anunțul de altfel așteptat de toată lumea, al deciziei sale de a candida pentru un nou mandat. Fără să o spună deschis, îi calcă pe urme lui Xi Jinping, care este ales conducător pe viață al Chinei. Dar să revenim la Washington.
Dacă nu mai există suficiente resurse care pot fi alocate pentru susținerea Ucrainei, rezultă că ne apropiem cu pași rapizi, așa cum prognozam, de o pace de compromis. Din această perspectivă, mă grăbesc să precizez că graba mai marilor Uniunii Europene de a aproba deschiderea procesului de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană îi văduvește de un atu important pe negociatorii de peste Ocean. O întârziere a acestei decizii ar fi putut fi utilizată ca instrument de schimb la masa negocierilor. Pentru a se ajunge însă aici, a fost necesar ca Viktor Orban să recurgă la o exhibiție fără precedent în istoria UE. Să dispară pur și simplu de la un vot important, în care anunțase pe toate căile că-și va utiliza dreptul de veto. În consecință, rușii măresc presiunea și vor obține mâine mai mult decât ar fi putut obține ieri.
Statele Unite încep să gâfâie și în ceea ce privește susținerea Israelului în războiul din Gaza. După ce, în termeni imperativi, de-a dreptul ultimativi, Joe Biden a somat Israelul ca, începând din anul viitor, să nu mai desfășoare niciun fel de operațiuni terestre în Gaza, ceea ce ar fi însemnat un acord de pace accelerat și fără eliminarea Hamas, iată că ieri Joe Biden a dat într-o relativă bâlbâială, demonstrând nici mai mult nici mai puțin decât că, de fapt, Washingtonul nu are niciun fel de autoritate asupra lui Netanyahu. Una peste alta însă și războiul din Gaza se apropie de sfârșit.
Cicatricile ambelor războaie vor rămâne însă răni deschise, probabil pentru decenii de acum încolo. Chiar dacă Guvernul României se avântă să conducă refacerea infrastructurii Ucrainei. Mă aștept la un angajament similar și în ceea ce privește Gaza.
Fii primul care comentează