Vizita lui Eduard Hellvig în SUA a trecut aproape neobservată. În situațiile în care a fost consemnată de presă, materialele s-au redus la preluarea comunicatului oficial de pe site-ul SRI. Și gata! Să fim sănătoși că legăturile frățești cu partenerii strategici nu sunt de comentat, mai ales pe vreme de război.
Și, totuși, vizita directorului SRI impune o privire mai atentă, inclusiv la conținutul comunicatului oficial al instituției.
Ni se spune că ”directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, însoțit de prim-adjunctul SRI, domnul general Răzvan Ionescu, s-au aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii”.
Păi în deplasarea asta n-a fost Eduard Hellvig de unul singur, ci el s-a deplasat împreună cu generalul Răzvan Ionescu. Cum Răzvan Ionescu n-a cărat geanta cu diurnă și biletele de avion, ar trebui să înțelegem că nu este vorba doar de directorul SRI, ci de conducerea executivă a SRI. Ceea ce este mai mult decât o vizită a lui Eduard Hellvig însoțit de oricine, chiar și de un general. Prezența celor doi într-o delegație în SUA arată mai mult decît o simplă vizită. Arată a reuniune la vârf, poate chiar o ședință de lucru a SRI cu cele americane. NU știm dacă la întâlnirile de lucru au participat și directorii de direcții regionale aflați și ei prin SUA.
Șeful SRI a mers în SUA pentru directorul CIA
Cu care dintre serviciile americane s-a întâlnit conducerea SRI?
”Directorul și prim-adjunctul SRI au avut o serie de întâlniri cu oficiali americani din domeniul informațiilor – doamna Avril Haines, directorul Comunității Naționale de Informații a SUA, precum și cu William J. Burns, directorul CIA”.
Reținem întâlnirile cu directorul CIA și cu directorul Comunității Naționale de Informații, nu cu conducerea FBI. Or, SRI este în România un serviciu intern de informații, similarul său pentru Statele Unite fiind FFI (Federal Bureau of Investigation). Or, înâlnirile conducerii SRI nu au fost cu cea a serviciului său echivalent pentru SUA, ci cu directorul CIA , serviciul de spionaj american pentru exteriorul SUA, inclusiv pentru România.
Eduard Hellvig nu este pentru prima dată în SUA. Și nici la CIA, după cum nici directorul CIA nu este la prima întâlnire cu conducerea serviciului român. Directorii americani au făcut mai multe vizite de lucru în țara noastră. Nu de spionaj, ci de colaborare.
Pentru a pune vizita lui Hellvig în context, am încercat să găsesc pe Google cîteva referiri la prezențele mai recente ale CIA în țara noastră și la întălnirile dintre cele două servicii secrete.
”Faţă de ultima mea vizită, când eram la început, am remarcat efortul care a fost depus împreună, profesionalismul, priceperea, determinarea, motivaţia, integritatea şi curajul ofiţerilor de informaţii români. Atât SIE cât şi SRI sunt cu adevărat remarcabile şi noi apreciem acest lucru”, a afirmat John O. Brennan, la începutul întrevederii oficiale de la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor puse la dispoziţie de Administraţia Prezidenţială. ( (Economica.net – mar, 18 iun. 2013)
”Şi premierul Victor Ponta s-a întâlnit, marţi, cu directorul Central Intelligence Agency (CIA), John O. Brennan, cei doi discutând despre cooperarea dintre cele două state, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, informează Executivul. Această întâlnire a fost organizată la la Palatul Victoria”. (idem)
Și întîlnirile au tot curs, cînd cu George Maior, cînd cu Traian Băsescu, cînd cu Eduard Hellvig, când cu președintele Klaus Iohannis.
„Terorismul este una dintre cele mai mari probleme pentru serviciile secrete în ziua de azi, iar pentru a fi combătut într-un mod eficient, necesită o colaborare strânsă între toate țările. Astfel, nu este de mirare că directorul SRI a avut de curând o întrevedere cu David Cohen, șeful CIA…… Directorul Serviciului Român de Informații avertiza, la sfârșitul anului trecut, că teroriștii din gruparea Statul Islamic nu atacă doar instituții, iau la ținta și oamenii de rând…… Pe lângă întâlnirea cu Hellvig, David Cohen ar fi avut recent ocazia de a discuta și cu președintele Klaus Iohannis. De această dată, subiectele ar fi fost situația actuală de securitate și dezvoltarea relațiilor dintre România și America”. (Bogdan Cristea PlayTech, 20.05.2016)
„Sediile SRI la care face referire Sebastian Ghiță sunt case de protocol preluate din patrimoniul RAPPS. K2 și K4 înseamnă în jargonul admnistrativ Kalinin 2 și Kalinin 4, respectiv vechea adresă a acestora, pe bulevardul Kalinin, actualul Mircea Eliade, în cartierul Primăverii, la numerele 2 și 4. T14 are aceeași explicație, numai că este vorba de strada Turgheniev, care nu și-a schimbat numele până azi, în același cartier, foarte aproape de reședința Președintelui României. Acestea sunt locurile de chermeză la care face referire Sebastian Ghiță” (Evenimentul zilei)
„Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI. La K2, la K4 şi la T14. Acolo ne întîlneam de minimum două ori pe săptămană încă din anul 2010. Și a durat această serie de întîlniri pînă în anul 2014. Realitatea e că poate sute de astfel de întîlniri au existat în acești ani. La unele dintre întîlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un șef al stației CIA din România. Primul pe care l-am cunoscut în prezenţa doamnei Kovesi şi a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi. Iar al doilea este Eric Easley, poate actualul şef al doamnei Kovesi”.( Sebastian Ghiță, InPolitics.ro, 29 dec 2016)
Ba în căutările mele pe Google am dat peste o postare a generalului Dumitru Iliescu, fost director SPP, preluată de ziarul Gândul.
„Membrii CSAT monitorizați de către SRI șI CIA (..)Vă informez că am intrat în posesia unor date care reflectă faptul că, din ordinul domnilor George Maior și Florian Coldea, membrii CSAT au fost monitorizați în mod complex, unii cu mandate date pe siguranță națională, alții fără mandat, sau pe mandatele date pentru alte persoane din anturajul acestora. De asemenea, am primit informații conform cărora a fost monitorizat, pe mandat de siguranță națională, și domnul Crin Antonescu, inclusiv în perioada în care a asigurat interimatul funcției de Președinte al României. Monitorizarea domnului Călin Popescu Tăriceanu s-a făcut pentru că reprezentanții CIA la București îl suspectau că are conexiuni cu francezii și nu doreau ca acesta să acceada într-o asemenea functie. Și dosarul penal care i s-a construit a fost făcut tot la sugestia acestora, pentru a fi scos din funcția actuală și din zona politică”, susține Dumitru Iliescu în scrisoarea adresată lui Claudiu Manda, postată pe Facebook.
„Monitorizarile menționate anterior au fost făcute tot la sugestia reprezentanților partenerului strategic. Informațiile obtinute în acest mod au fost transmise ilegal reprezentanților partenerilor noștri strategici, afectând grav Siguranța Națională a României”, mai precizează Iliescu în postarea de pe Facebook, preluată de Gândul.
Nu sunt în măsură să probez că este adevărat sau că nu. Asta a afirmat un general, fost șef SPP, într-o scrisoare adresată lui Claudiu Manda, președintele Comisiei de control a activității SRI.
Același Claudiu Manda avea să facă un bilanț interesant:
“Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie şi mai mare de atât. După 2016 şi în 2017, dacă ne uităm la media anilor precedenţi, putem să vorbim de încă 50.000, plus 50.000 de astfel de mandate sau de autorizaţii”,( Claudiu Manda în HotNews, 31 mai 2018)
Am reprodus toate aceste citate pentru că ele conțin informații jurnalistice care ne ajută să evaluăm colaborarea celor două servicii secrete.
Ce observăm? Că această colaborare a SRI cu CIA nu este orientată spre terțe forțe și spații sau dușmani din vecinătatea României, ci spre instituțiile statului român și asupra unor politicieni (personalități sau nu) din țara noastră. Cel puțin două instituții (SRI și DNA) par a fi beneficiat de relația cu serviciul american. Vizitele la Cotroceni ne pot trimite și la lucruri care depășesc zona de protocol.
Oricum, în mandatele lui Traian Băsescu și ale lui Klaus Iohannis a existat o adevărată potecă de legătură între cele două servicii secrete (unul de informații, altul de spionaj), care potecă s-a prelungit cu acordul (știința) celor doi președinți până la DNA și până în Palatul Victoria.
Cum s-a materializat colaborarea celor două instituții în concretizarea parteneriatului strategic încheiat între cele două state? Prin consiliere, prin stagii de pregătire, prin experți sau pur și simplu prin ordine și comenzi?
Vorba lui Ion Cristoiu: „SRI e un fel de filială de la Vaslui a CIA”.
Dincolo de propozițiile valabile pentru toate întâlnirile, rămâne totuși un mister legat de rolul jucat de această deplasare a conducerii SRI la întâlnirea cu directorul CIA și cu directorul Comunității Naționale de Informații a SUA.
Să fi avut deplasarea conducerii SRI în SUA sensul unui bilanț? Este posibil, Eduard Hellvig fiind la sfârșit de mandat. Să fi fost o evaluare a informațiilor urgente primite sau predate? Sau a fost o punere în temă despre ce urmează și cum va evolua conflictul din apropierea României? Nu știm! S-ar putea să aflăm în curând sau niciodată!
Pe mine însă mă pune pe gânduri următoarea frază din comunicatul SRI:
„Principalele teme de pe agenda convorbirilor au privit situația de securitate regională și globală în contextul actual, cât și dinamica situației operative”.
Deci securitatea „regională și globală” este o problemă de SRI și de CIA, iar dinamica ”situației operative” nu este neapărat o chestiune militară, ci o activitate de CIA și SRI! Și prin intermediul conducerii SRI se orchestrează deciziile importante din România.
Oricum, conducerea SRI trebuie să se fi întors, dacă nu cumva Eduard Hellvig nu s-o fi oprit la o întâlnire cu comunitatea românească din SUA sau cu protectorul său din tinerețe, George Soros.
Și în zilele următoare chiar am putea afla alte detalii despre o vizită cu foarte multe necunoscute care privesc România.
Fii primul care comentează