Astăzi la Dosar de Candidat discutăm despre Marius Mărgărit, zis Ciasuri, deputat PSD la al doilea mandat, membru în comisia de control SRI, vechi amic cu regretatul Nicolae Iorga, cel care caută aventuri online cu doamne și domnișoare, sau, de ce nu, poate chiar marea iubire. Este foarte probabil ca acesta să candideze la un nou mandat de deputat din partea PSD, din postura de cap de listă la Galați.
Mitica Margarit a terminat trei cursuri postuniversitare, unul la Institutul Diplomatic Roman din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (Politica externa si diplomatie), altul la Colegiul National de Aparare din cadrul Academiei de Inalte Studii Militare (despre problemele actuale ale securitatii nationale) si inca unul la Colegiul National de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Politie ” Alexandru Ioan Cuza”, (Specializarea Managementul strategic al afacerilor). De asemenea, Mitica Margarit a urmat studii universitare de doctorat in domeniul Informatii si Securitate Nationala la Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazu”.
Șomer până la 27 de ani, Mitică-Marius Mărgărit a ajuns, în doar patru ani, în Parlamentul României. Mitica-Marius Margarit a fost numit la varsta de 28 de ani subsecretar de Stat in Ministerul Transporturilor in 2014, condus la acea vreme de Dan Sova din Guvernul Ponta. In 2012, a fost ales in functia de consilier judetean pe lista UNPR Galati, dar a demisionat cateva luni mai tarziu, atat din functia de ales, cat si din cea din partid, pentru a se inscrie in PSD unde a devenit presedintele TSD Galati. In 2016 a fost ales deputat PSD de Galati, iar de atunci a inregistrat performanta de a vorbi 7 minute si 46 secunde in plen, in mandatul 2016-2020.
S-a făcut remarcat când a scris, într-o declarație de avere, că are „CIASURI” de mână în valoare de 12 mii de euro. Presa a descoperit și că Mitică-Marius Mărgărit își căuta dragostea pe Tinder. Păi doar nu și-o fi luat ciasurile degeaba. Deputatul PSD, Marius Mitica Margarit, a fost numit în 2020membru in Comisia de control a activitatii Serviciului Roman de Informatii. Desemnarea lui Marius Margarit s-a facut in cadrul sedintei comune a Senatului si Camerei Deputatilor, cu 349 de voturi “pentru” si 17 “impotriva”. O decizie destul de categorică a parlamentului, dacă luăm în considerare personalitatea, să-i zicem controversată, a domnului Mărgărit.
Râdeți voi râdeți, dar aici vorbim despre un deputat, prieten la cataramă cu însăși Nicolae Iorga. Zice Marius Mărgărit într-o conferință de presă „Nea Nicule (Iorga – n.red.), nu zic nu: matale aveai dreptate când ziceai că românii sunt un neam părăsit la răscrucea furtunilor. Bre, dar între timp să știi că s-a mai schimbat treaba. Uite, acum suntem în UE, în NATO, care ne apără de dujmani. E altfel decât ziceai matale acum 100 de ani…”. (https://www.faramogul.ro/vine-sfarsitul-lumii-deputatul-agramat-ciasuri-de-la-psd-galati-a-inceput-sa-citeze-din-nicolae-iorga-si-sa-foloseasca-expresii-ca-furnizor-de-securitate-si-partener-strategic/)
Stați liniștiți, domnul Mărgărit a fost angrenat indirect și în afaceri cu statul. Multe afaceri cu statul. Pe scurt, conform justițiacurată.ro, acesta a împrumutat anumite persoane fizicecare i-au preluat firma după ce a intrat în politică, inclusiv pe mama lui, cu milioane de lei. Cei mai mulți bani din contractele cu statul i-a făcut în perioada aprilie 2014 şi până în aprilie 2015, cât timp Mărgărit a fost subsecretar de stat, firma Virgfan a beneficiat, conform SEAP, de zece contracte atribuite direct, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Mai apoi, a demisionat de la ministerul transporturilor și firma a intrat, inexplicabil, în insolvență.
Dar, poate nu înțelegem noi, că doar n-avem specializările deputatului ciasuri. Dacă vreți să-i cere-ți explicații, am înțeles că face audiențe cu publicul pe contului lui de Tinder.
Conform justițiecurată.ro, „la finele lunii aprilie 2012, în declaraţia de avere, candidatul, la acea dată UNPR, la Consiliul Judeţean Galaţi Marius Mărgărit, scria că este directorul general al SC Virgfan SRL, de unde obţine un venit de 11.000 de lei. Conform aceluiaşi document, soția lui lucra în cadrul aceleiaşi firme, la departamentul marketing, dar pe un venit mai mare – 19.200 de lei. Se poate spune că Virgfan era o afacere de familie.
Înfiinţată în 2007, SC Virgfan avea activitatea suspendată în 2009, atunci când Marius Mărgărit a devenit asociatul unic şi administratorul societăţii. În 2010 s-a retras din firmă şi i-a cesionat părţile sociale Maricelei Mărgărit (mama lui) – care avea aceeaşi adresă de domiciliu ca şi el – şi care a devenit nu doar asociat unic, ci şi administratorul Virgfan. Dar fiul nu s-a retras chiar de tot. În mărturia de avere de consilier judeţean UNPR, din iulie 2012, politicianul scria că a împrumutat-o pe Maricela Mărgărit cu suma de 750.000 de lei.
În aprilie 2014, Marius Mărgărit a fost numit, printr-o decizie semnată de prim-ministrul Victor Ponta, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Transporturilor, condus la vremea aceea de Dan Şova. Tânărul de doar 28 de ani declara, la acea vreme, că a fost numit la propunerea organizaţiei judeţene a PSD Galaţi.
În declaraţia de avere de la momentul numirii în funcţia de subsecretar de stat descoperim, pe lângă precizarea că are „ciasuri de mână de 12.000 de euro”, faptul că a împrumutat-o pe Maricela Mărgărit cu 820.000 de lei, dar şi pe Ştefan Voinea, cu suma 1.500.000 de lei. Un anume Ştefan Voinea devenea, o lună mai târziu, asociat al firmei Virgfan, administrate, în continuare, tot de Maricela Mărgărit.
O simplă căutare a numelui „SC Virgfan SRL” în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, categoria cumpărări directe, scoate la iveală o listă lungă de contracte. Modeste la început : „Reabilitarea instalaţiei electrice” la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor în valoare de 24.193 de lei, „Servicii de proiectare extindere reţele electrice în comuna Schela”, în valoare de 63.900 de lei, ambele atribuite în august 2013. Apoi din ce în ce mai mari şi mai dese. Cel mai valoros contract – 446.440 de lei pentru modernizarea drumului comunal Găneşti – Aldeşti i-a fost atribuit în septembrie 2013, în comuna Cavadineşti din judeţul Galaţi, comună condusă de primăriţa PSD Dănuţa Bourceanu.
Din aprilie 2014 şi până în aprilie 2015, cât timp Mărgărit a fost subsecretar de stat, firma Virgfan a beneficiat, conform SEAP, de zece contracte atribuite direct:
– aprilie 2014 – „Modernizare Cămin Cultural” comuna Smulţi, condusă de primarul PSD Costică Gafton – 364.000 de lei;
– august 2014 – „Clădire construcţie centrală termică şi reţele exterioare Spital Orăşenesc Târgu Bujor” – 325.500 de lei;
– noiembrie 2014 – „Lucrări de întreţinere drumuri” comuna Folteşti, condusă de primăriţa PSD Munteanu Lenuţa – 400.100 de lei;
– noiembrie 2014 – „Întreţinere drumuri pietruite” comuna Suceveni condusă de primarul PSD Neculai Hanţă – 159.235 de lei;
– noiembrie 2014 – „Întreţinere drumuri pietruite” comuna Costache Negri, condusă de primarul PSD Luca Ştefan – 158.000 de lei;
– noiembrie 2014 – „Lucrări de întreţinere drumuri” comuna Gohor, condusă de primar PSD Gelu Sârghie – 212.900 de lei;
– noiembrie 2014 – „Lucrări de întreţinere drumuri” comuna Brahăşeşti, condusă de primar Mircia Dumitru (Partida Romilor) – 278.000 de lei;
– martie 2015 – „Construire copertine şi alei în piaţa Găneşti”, comuna Cavadineşti, condusă de primăriţa PSD Dănuţa Bourceanu – 278.000 de lei;
– martie 2015 – „Reparaţii după incendiu la Şcoala Generală nr. 22”, contract oferit de Primăria municipiului Galaţi, condusă de primarul UNPR Marius Stan – 40.292 de lei;
– aprilie 2015 – „Amenajare parc comunal” comuna Smulţi, condusă de primarul PSD Costică Gafton – 161.000 de lei;
Total: 2.377.027 de lei – 528.228 de euro.
Numele firmei Virgfan apare şi într-o anchetă realizată de hotnews: despre cum a fost atribuit de primăria Ploieşti un contract de aproape 4,4 milioane de euro pentru modernizarea a 3,32 km de linie de tramvai, cu un sfert din bani pierduţi pe traseu.
În aprilie 2015, Marius Mărgărit a părăsit Ministerul Transporturilor declarând că a renunţat la funcţie „din motive personale, care nu au legătură cu politicul”. Dar afacerile au prosperat. În iulie-august 2015, Virgfan a mai primit de la Primăria Galaţi încă trei contracte de lucrări de reparaţii la şcoli şi grădiniţe, în valoare totală de 185.269 de lei.
Pe 2 decembrie 2015, SC Virgfan primeşte prin atribuire directă de la Consiliul Judeţean Galaţi, condus de social-democratul Nicolae Bacalbaşa, un contract de 188.357 de lei pentru Reparaţii poduri şi podeţe, judeţul Galaţi, pentru care s-a și ales cu o lipsă în gestiune după un control al Curţii de Conturi.
Conform bilanţurilor publicate pe portalul Ministerului Finanţelor, firma familiei Mărgărit a încheiat anul 2010 cu un profit net de 163.290 de lei, care a crescut la 326.462 de lei în 2011, apoi la 537.130 în 2012 şi la 617.428 de lei în 2013. La finele lui 2014 a înregistrat un profit net de 878.127 de lei. Şi a încheiat anul 2015 cu o pierdere de 3.457.802 de lei. În iulie 2016, Virgfan a cerut insolvenţa.
În declaraţia de avere a candidatului PSD la Camera Deputaţilor Marius Mărgărit, completată în octombrie 2016, nu mai regăsim împrumuturile acordate Maricelei Mărgărit şi lui Ştefan Voinea, dar nici o altă sursă de venit cu excepţia celor patru luni petrecute la Ministerul Transporturilor în 2015. În schimb, apar două apartamente cumpărate chiar în 2016.” (https://justitiecurata.ro/galati-candidatul-marius-margarit-de-la-fostul-sot-la-atribuiri-directe-si-contracte-cu-drumurile/)
Fii primul care comentează