Norvegia, una dintre cele mai progresiste țări din Europa, se întoarce la 180° și revine la cash în momentul în care doar 3% din tranzacțiile din Norvegia se mai făceau cu cash. Ei bine, din această decizie se pun trei probleme pentru România.
- Când vor înțelege liderii noștri din partidele de guvernare să nu mai înghită pe nerăsuflate toate temele acestea progresiste, care, de fapt, nu sunt în interesul cetățeanului și nici în interesul românilor? Nu e normal într-o țară ca România, unde aproape unul din trei români este în sărăcie, să se impună astfel de decizii de la Uniunea Europeană, mai cu seamă și cea cu interzicerea cash-ului, mai cu seamă și cele din Ministerul Energiei, condus în trecut de Virgil Popescu și acum de Sebastian Burduja, că se știe că Ministerul Energiei este cu ani buni înainte în respectarea așa- ziselor decizii Green Deal impuse de Uniunea Europeană, fapt care nu a fost în niciun fel necesar, ci doar ajută liderii PNL-ului și ai PSD-ului să arate în fața șefilor de la UE ce supuși sunt ei. Dar acestea sunt decizii care îngreunează viața afacerilor românești, pe altele chiar le bagă în faliment.
- Digitalizarea cu orice preț presupune discriminare. De ce? Pentru că nu e normal să condiționezi accesul cetățenilor la serviciile de bază, de care trebuie să se bucure, de achiziționarea unui smartphone sau trecerea de la cash la card sau încălzirea propriei locuințe doar în anumite condiții. În primul rând, sunt discriminați oamenii săraci, care poate chiar nu-și permit un iPhone sau nu vor să-l achiziționeze, sunt, de asemenea, discriminați și oamenii bătrâni sau chiar oamenii orbi, că tot vorbim de minorități și de drepturile pe care trebuie să le acordăm acestora.
- În multe cazuri, tehnologizarea e propusă și promovată pentru eradicarea corupției, dar de fapt duce la și mai multă corupție. De ce? Pentru că tehnologia, de cele mai multe ori, ne e pusă la dispoziție de marile companii occidentale, care au monopol sau e vorba de o piață de oligopol, deci doar anumite companii beneficiază din punct de vedere pecuniar prin achiziționarea serviciilor și produselor lor de la nivel guvernamental sau câteodată și la nivel de cetățean. Cel mai bun exemplu e subvenția cu dedicație pentru Tesla lui Elon Musk prin care, practic, se creează o formă de corupție prin care statele europene i-au băgat bani în buzunar lui Elon Musk.
Așadar, tehnologia, pentru că e deținută de cei puțini și foarte bogați, prin promovarea ei fără discernământ la nivel de stat și de Uniune Europeană, nu face decât, pe termen lung, să adâncească inegalitatea, să-i facă pe cei bogați și mai bogați și pe cei săraci și mai săraci și mai dependenți de cei bogați. Deci aviz liderilor României: poate ar trebui să fiți mai puțini obedienți și să vă gândiți de două ori înainte să aplicați toate temele impuse de Uniunea Europeană, mai ales când vedem țări, cum e Norvegia (care, într-adevăr, nu face parte din UE), care, după ce au aplicat toate aceste teme false, și-au dat seama că sunt greșite. Iar problema care se mai pune este că nu pot fi obligați românii de la nivel statal să-și ofere toate datele companiilor prin tehnologizare, pentru că poate nu vor.
Fii primul care comentează