Klaus Iohannis – un lăutar al Coaliției PNL-PSD-UDMR

Dacă trecem peste înfățișarea de șuetă de vacanță a conferinței de presă de la Cotroceni, vom descoperi în materie de conținut al răspunsurilor cîteva lucruri interesante din punct de vedere politic.

Unul dintre acestea:
Asumarea de către Klaus Iohannis a posturii de lăutar al Coaliției PNL-PSD-UDMR.

Președintele s-a afirmat din nou ca un Tătuc al Națiunii. A mai făcut-o și altă dată. Acum însă, cînd România n-are Opoziție, n-are presă independentă și mai ales n-are Societate civilă – cele mai multe dintre ONG-uri fiind trecute de Servicii în adormire, pentru vremuri mai importante, cînd scopurile vor merita banii – Puterea e mai puternică decît a fost vreodată în postdecembrism. Și cum președintele e făuritorul Coaliției de Stînga-Dreapta, adică de Fier de Lemn, dar și și Patronul presei operative, plătită de stat, Bossul Sistemului, putem vorbi acum – în persoana lui Klaus Iohannis – de un Tătuc absolut, în genul celui întruchipat de Nicolae Ceaușescu. În această postură, Klaus Iohannis a răspuns și la întrebările care vizau actul de Guvernare, relațiile din Coaliție, situația social-economică a țării.

Toată lumea se aștepta, la împlinirea a șapte luni de existență a Coaliției, la conferințe de presă extraordinare ținute fie separat, fie împreună, de liderii partidelor care participă la Guvernare. Cum acest lucru necesar nu s-a întîmplat, întîlnirea de la Cotroceni s-a vrut a ține locul acestor conferințe de presă. Dacă Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor s-ar fi adresat publicului la cele șapte luni de funcționare a Coaliției, în chip inevitabil ei s-ar fi referit și la relația dintre partidele de guvernare, la funcționarea Coaliției . Și tot în chip inevitabil, fiind vorba de politicieni implicați în actul de guvernare, aceștia ar fi avut doar vorbe bune despre funcționarea Coaliției și mai ales despre ce a realizat aceasta în cele șapte luni de existență.

Era normal ca președintele să se refere la bilanțul Coaliției, mai ales prin raportarea rezultatelor la așteptările românilor, îndeosebi la așteptările determinate de realitatea creată de această Coaliție. Pentru prima dată în postdecembrism, Puterea se apropie de puterea absolută. Prin majoritatea zdrobitoare din Parlament, prin slăbiciunile Opoziției și prin sprijinirea Guvernului de către președinte. Președintele României e de presupus că se află deasupra partidelor. Prin urmare, de la președintele României, te aștepți, cînd vine vorba de bilanțul celor șapte luni de guvernare, să aibă observații critice din unele puncte de vedere. Formula E loc și de mai bine e una de esență cînd vine vorba de șeful statului. Și dacă actuala Coaliție ar fi mai bună decît o Coaliție dintre Îngeri și Demoni sub conducerea lui Dumnezeu, președintele țării, prin toate notele postului său- situarea deasupra partidelor, luciditatea celui neimplicat, perspectiva mult mai largă decît cea asumată de liderii partidelor – tot ar fi trebuit să critice activitatea Coaliției. Klaus Iohannis a fost însă în această conferință de presă un cîntăreț al Coaliției. După el Coaliția a funcționat perfect, a fost cea mai bună formulă politică posibilă:

Jurnalist: Domnule Președinte, cum ați evalua pînă în acest moment coaliția PSD-PNL, colaborarea dintre cele două partide?
Klaus Iohannis: Este o coaliție care, după părerea mea, a fost destul de greu acceptată, dar, pe cît de greu a fost acceptată, pe atît de repede echipa s-a sudat și Guvernul lucrează bine. Sub linie, acum, după cîteva luni de cînd funcționează coaliția și Guvernul instalat de coaliție, pot să spun că și-au făcut treaba bine, s-au implicat și au rezolvat multe probleme. Evident că multe probleme sînt încă de rezolvat în viitor, dar semnele sînt bune.”

Ce mai încolo și încoace!
Ascultîndu-l pe președinte îți venea să-ți iei costumul de baie și să nu te mai duci la serviciu, ci la plajă.
Și să rămîi acolo, pentru totdeauna.
În vecii Vecilor, Amin.
Ca de altfel toate răspunsurile lui Klaus Iohannis, cea despre funcționarea Coaliției respira un aer de vacanță fără griji.

Sub același semn, stă și răspunsul la întrebarea despre Revizuirea Constituției. Revizuirea Constituției, punct forte al resetării României, pentru care s-a format Coaliția cu o majoritate zdrobitoare în Parlament, a fost trecută chiar de la înființarea Coaliției printre obictivele care ar justifica mastodontul care e din punct de vedere politic Coaliția. După șapte luni de guvernare, Revizuirea Constituției n-a început ca proces. S-au aruncat la un moment niște vorbe despre Revizuire și atît.

Cînd a creat Coaliția, Klaus Iohannis și-a justificat inițiativa prin necesitatea istorică de resetare a României. Doar o reuniune a marilor partide putea face asta. Revizuirea Constituției devenea astfel unul dintre motivele pentru care se concubinaseră două partide de Hăis-Cea în postdecembrism. Ar fi fost de așteptat ca la conferința de presă, întrebat despre stadiul Revizuirii, Klaus Iohannis să dea în clocot de supărare și înainte de a se revărsa peste marginile insului său, să ceară Coaliției să treacă fără întîrziere la procesul de Revizuire.

Ce face Klaus Iohannis?
Ne spune, deloc trist, că Revizuirea Constituției nu va fi posibilă pînă în 2024, cînd se încheie Coaliția actuală. Nici o supărare., nici o tristețe, nici o nemulțumire. Dimpotrivă, o anume veselie că, iată, nici Revizuirea Constituției nu se va face:

„Domnule Președinte, ați vorbit de-a lungul timpului despre nevoia de reforme, despre anumite disfuncționalități ale statului, despre o nevoie de resetare. Avînd în vedere pacea politică instalată la București, atît de improbabilă pînă de curînd, credeți că este nevoie pînă în 2024 sau imediat după de o revizuire a Constituției în mod amplu? Și, în subsidiar, dacă vedeți necesară, avînd în vedere că ideea a fost lansată din coaliția de guvernare, nevoia unei consacrări la nivel constituțional a unui așa-zis drept la avort?
Klaus Iohannis: Cred că este nevoie de o revizuire a Constituției, în sensul modernizării Constituției. Însă și aici trebuie să fim realiști. Constituția nu se revizuiește de un grup de tehnicieni, ci este un proces politic amplu, care în final ajunge în fața poporului, care trebuie să se exprime prin referendum. Noi știm că aceste proceduri sînt foarte complicate, sînt greu de pus în practică, și în acest sens o să-mi exprim o opinie care poate vă surprinde. Da, cred că este nevoie de revizuirea și modernizarea Constituției, și nu, nu cred că este posibil politic pînă în 2024.”

Un om resemnat în fața realităților moldo-valahe, marcate de imposibilitatea de a face și ceva măreț?
Nu.
Un om vesel că are șansa de a ne comunica un lucru trist.

„ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL AUTORULUI DE PE SITE-UL CRISTOIUBLOG.RO”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*