Vot european pentru aurul furat de ruși! Parlamentul European dezbate situația tezaurului României însușit ilegal de Rusia

Vot european pentru aurul furat de ruși. Comisia Europeană va susţine joi,14.03.2024, o declaraţie în faţa eurodeputaţilor pe tema restituirii tezaurului românesc, însuşit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, reunit la Strasbourg, Declaraţia Comisiei va fi urmată de o dezbatere, după care va fi supusă la vot o rezoluţie conexă.

Referitor la acest demers al Comisiei Europene, miercuri,13.03.2024, într-o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a spus că discuţia din plenul Parlamentului European despre tezaurul României însuşit ilegal de Rusia e importantă, pentru că oferă vizibilitate unui subiect despre care partenerii europeni nu aveau cunoştinţe.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus cantităţi însemnate de aur, obiecte de partimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei teritoriului naţional. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi, precizează PE pe site-ul său în prezentarea acestui punct de pe ordinea de zi a sesiunii plenare.

sursa-EuroOlteniaInfo.ro

1 Trackback / Pingback

  1. Vot european pentru aurul furat de ruși! Parlamentul European dezbate situația tezaurului României. -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*