Vești bune pentru românii care au muncit în Spania! Pot încasa bani din ambele părți

Românii care au minimum 15 ani de muncă în România și în Spania, pot primi pensie din țara în care a muncit, sau chiar din ambele țări.

Românii care locuiesc în Spania vor primi pensie din ambele țări doar dacă au minimum 15 ani de muncă în ambele țări. Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii a subliniat că există două metode prin care oamenii pot primi banii: fie se decide ce țară plătește ambele pensii, fie pot primi banii din ambele părți.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a efectuat, în perioada 27 februarie – 2 martie, o vizită de lucru în Regatul Spaniei.

În acest context, demnitarul român și omologul din Spania, Jose Luis Escriva Belmonte, au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania.

Documentul pune accent pe importanța mobilității forței de muncă între cele două state şi vizează promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială, de integrare și de informare privind drepturile şi îndatoririle cetățenilor, astfel încât să contribuie la creșterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea echilibrată a societății.

”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale.

Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”, declara ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, la acea vreme, potrivit Ministerului Muncii.

Peste un milion de români trăiesc acum în Spania, iar mai bine de 340.000 cotizează la sistemul de securitate socială spaniol.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), a explicat că legislația comună europeană prevede că acești oameni vor primi pensie în momentul în care se vor pensiona. Totuși, țara din care vor primi pensia depinde de perioada minimă de cotizație.

Așadar, Cristian Vasilcoiu a explicat că românii care locuiesc în Spania vor primi pensie din ambele țări doar dacă au minimum 15 ani de muncă în ambele țări. Acesta a subliniat că există două metode prin care oamenii pot primi banii: fie se decide ce țară plătește ambele pensii, fie pot primi banii din ambele părți, scrie capital.ro.

Mai mult decât atât, oficialul susține că, indiferent de metodă, sumele se adună: ”depun la noi și noi facem corespondența cu autoritățile străine”, scrie antena3.ro

sursa-Bugetul.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*