Un nou complex sportiv unicat la Craiova! Olguța vrea sală de scrimă și box de 100 de milioane de euro

Un nou complex sportiv unicat la Craiova! Plouă cu megainvestiții de zeci de milioane de euro în Bănie, deocamdată doar la stadiul de proiectare. După proiectul „Dracula Park“, care ar costa 60 de milioane de euro, Olguța Vasilescu vine în Consiliul Local cu o nouă propunere: un complex sportiv ultramodern de peste 100 de milioane de euro. Cel puțin acestea sunt costurile rezultate în urma studiului de fezabilitate.

La fel ca Dracula Park, ideea este mai veche, dar abia acum a ieșit de sub tiparul proiectantului. Inițial, Olguța Vasilescu și-a dorit un Fan Zone, o piațetă amenajată pentru suporteri în zona Piața Veche. Așa a și bugetat investiția care ar fi schimbat aspectul insalubru al celei mai vechi piețe din Craiova. În 2019, se vorbea de o investiție de 12,4 milioane de lei, acum ar depăși 500 de milioane de lei. Evident, datele sunt altele.

CJ Dolj vine cu sala multifuncțională pentru ciclism, Olguța cu complexul pentru scrimă și box

Inspirată, poate, de proiectul demarat de Consiliul Județean Dolj de a construi un complex sportiv multifuncțional pe locul fostului stadion Tineretului, Olguța Vasilescu a venit cu o completare. Una, însă, cu o valoare mult mai mare. CJ Dolj a demolat deja legendara arenă, are și proiectul tehnic și poate demara licitația pentru construirea noului complex multifuncțional. Unul evaluat la 370 de milioane de lei, adică 73 de milioane de euro, destinat competițiilor internaționale de ciclism, dar și celor de handbal, baschet, volei sau tenis.

Olguța vrea însă altceva. Așa că a renunțat la ideea cu un simplu fan zone și a mers tot pe un complex sportiv unicat, dar cu o valoare mai mare: 105 milioane de euro. Unul pentru care s-a plătit deja 1.439.600 de lei pentru studiul de fezabilitate. SF-ul și indicatorii tehnico-economici ai obiectivul de investiții „Complex sportiv – zona Piața Veche – str. Felix Aderca“ se vor afla, luni, pe masa consilierilor locali pentru aprobare, asemenea SF-ului pentru Dracula Park. Potrivit proiectului, valoarea totală (inclusiv TVA) a investiției ar ajunge la 526.397.948,83 lei, din care construcţiiși montaj (C+M), inclusiv TVA, în sumă de 318.354.791,96 lei. Durata de realizare a investiţiei ar fi de 36 luni (execuţie). 

Un nou complex sportiv unicat la Craiova. Proiectant: Zona a ajuns la un nivel de degradare urbană

În ansamblu zona a ajuns la un nivel de degradare urbană (foto), care necesită o intervenție de asanare, eventual prin crearea unui ansamblu de construcții și amenajări care să permită o refuncționalizare a zonei, dar cu un alt specific, cel de piață/ târg nemaifiind potrivită pentru un amplasament ultra – central cum este acum cel al fostei Piețe Vechi. Municipiul Craiova a generat la nivel național și internațional mari personalități în domeniul scrimei și al box-ului în ultimii 15 ani. 

În consecință, Primăria Municipiului Craiova a considerat oportună amenajarea unui complex sportiv multifuncțional care să ofere în mod atractiv atât educație sportivă, cât și cultură socială în domeniul sporturilor pe o perioadă de timp cât mai mare (atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții)“, se arată în studiul de fezabilitate.

Cum va arăta complexul sportiv de 100 de milioane de euro dorit de Olguța Vasilescu

Potrivit proiectantului, noul complex va asigura integrarea zonei în viața urbană a orașului, va crește atractivitatea zonei din punct de vedere recreativ, sportiv, educativ și cultural – istoric, atât pentru locuitorii municipiului cât și pentru turiști, și va îmbunătății substanțial toate serviciile destinate practicanților la cele două sporturi promovate (scrimă și box). Municipiul Craiova ar deveni, astfel, o destinație cu caracter sportiv la nivel național în domeniul scrimei și boxului (pregătire și organizare de concursuri naționale).

Primăria a ales scenariul 2, care presupune o investiție moderată. Adică, un complex sportiv realizat cu o rampă auto pentru subsol (o rampă de acces auto pentru intrare și ieșire pe latura Est din strada Felix Aderca), cu spații destinate publicului larg la parter, cu spații destinate sportului la etajele superioare (mezanin parțial – spații anexe – vestiare, birouri; etaj 1 cu funcțiuni necesare pentru sala de scrimă, spații tehnice, zonă administrativă; etaj 2 cu funcțiuni necesare pentru sala de box, spații tehnice, vestiare, zonă VIP, sală de forță; etaj 2 cota+14,24 – amenajat doar pe o zonă locală, adiacent sălii de box – zonă de relaxare sportivi, zone tehnico – administrative).

Un nou complex sportiv unicat la Craiova! Complex cu acoperiș tip terasă circulabilă

Acoperișul imobilului va fi tip terasă circulabilă și va fi accesibil independent de zonele complexului sportiv în ansamblu, putând fi utilizat inclusiv pe timpul nopții pentru activități cu rol cultural, educativ, istoric, economic etc. Regimul de înălțime al clădirii va fi S+P+2E+E2 parțial la cota+14,24, acoperiș în terasă circulabilă, accesibil și din zona grădinii urbane amenajate la parter și din interiorul complexului sportiv.

Scenariul 2 este cel recomandat deoarece aduce un plus valoare pentru întregul oraș. Din terasa de pe acoperiș prin cele două luminatoare amenajate sunt vizibile zonele de antrenament pentru box și se promovează în acest fel vizual în mod direct către publicul larg activitățile sportive asigurate. Totodată, din punct de vedere al rezolvării devierilor de rețele (apă și canal) este scenariul cel mai posibil de executat (într-un țesut urban existent intens construit)“, a fost de părere proiectantul. 

sursa-EuroOlteniaInfo.ro

1 Comentariu

  1. Deci pe o suprafață de circa 4000 m² de teren se vor executa lucrări de construcții având o suprafață desfășurată de maxim 10.000 m². Rezultă un cost al construcțiilor de 10000 € pe metru pătrat .cam de trei ori mai scump decât prețul pieții . De aceea Craiovei i se spune cetatea banilor nu? Și pentru că tot veni vorba de cetatea băniei aflată în apropiere, cu această ocazie doamna primar Vasilescu pe lângă că nu ia în considerare prevederile noului PUG, desființează cu bună știință clădiri din zona de patrimoniu protejat al Craiovei. Sper că în administrația locală se vor mai găsi specialiști și oameni de bună credință care să nu sară după fenta aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*