Premierul Marcel Ciolacu anunță plafonări după plafonări: la RCA, alimente, energie, dobânzi bancare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în ședința de Guvern că va aproba prelungirea plafonării la asigurările auto RCA pentru încă trei luni și a salutat prelungirea plafonării adaosului la alimente, plafonarea dobânzilor la anumite credite și continuarea plafonării prețurilor la energie. În acest moment, statul a ajuns să controleze parțial prețurile în unele din cele mai mari sectoare economice. Economedia a avertizat de-a lungul timpului de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

Astfel, Guvernul menține în ședința de joi plafonarea prețurilor la energie până la finalul lunii martie 2025, iar ulterior piața va fi liberalizată treptat, timp de un an, cu o eliminare totală a plafoanelor abia la finalul lui martie 2026.

„Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara anului 2025.
Astăzi facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor. Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate și ne asigurăm de asemenea că revenirea la piața liberă se face etapizat până în 2026 la prețuri corecte”, a declarat Ciolacu.

Premierul a declarat de asemenea că Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor la RCA, până la finalul lunii iunie. „Plafonarea în domeniul asigurărilor, prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem acest risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor aduse anterior pe această piață”, a spus el.

Șeful ASF spunea anterior că aceasta va fi ultima prelungire a acestei măsuri.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) și Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au criticat propunerea de prelungire a plafonării tarifelor RCA, spunând că „nu ajută pe nimeni”.

Premierul a mai salutat faptul că miercuri a fost promulgată prelungirea plafonării adaosurilor la alimentele de bază până la finalul anului.

Economiștii consultați anterior de Economedia au avertizat că „plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe”, retailerii au cerut intervenţia punctuală la produsele care înregistrează fluctuaţii de preţ. Analistul Sorin Dinu a explicat aici de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

Marcel Ciolacu a salutat totodată și faptul că în Parlament s-a votat „plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite promovate de instituțiile financiare nebancare”.

Parlamentul a adoptat, marți, un proiect de lege prin care cei care au luat credite vor plăti înapoi către bancă cel mult dublul valorii creditului, iar dobânda maximă admisă pe zi pentru sume mai mici de 1.000 de euro va fi de 1%.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că „oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*