PNL vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale/ UDMR a depus deja un proiect de lege care permite schimbarea calendarului alegerilor

PNL susține varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie, au declarat surse liberale. Această variantă nu a fost deocamdată agreată în coaliție, însă UDMR a depus recent în Parlament un proiect de lege prin care vrea să schimbe calendarul de alegere a președintelui, astfel încât să le poată suprapune peste alegerile locale.

O decizie ar urma să fie luată cel târziu în luna februarie, astfel încât să se încadreze în preverile constituției care prevăd că orice modificare la legea electorală să fie făcută cu șase luni înaintea alegerilor.

În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidenţialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul.

Potrivit surselor, este singura variantă de comasare constituţională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată. Anul viitor au loc patru șiruri de alegeri: europarlamentare (iunie), locale (septembrie), generale (noiembrie) și prezidențiale (decembrie).

Potrivit surselor citate, PNL nu exclude candidat comun cu PSD după europarlamentar, dar principala varianta este să participe la alegerile prezidențiale cu candidat propriu. În acest moment, Nicolae Ciucă este singurul potențial candidat la prezidențiale din partea PNL.

Liberalii consideră că nu există altă opțiune după alegerile de anul viitor decât o guvernare tot cu PSD. În cazul în care vor putea forma această majoritate doar cu partidul condus de Marcel Ciolacu, liberalii spun că nu se vor alia cu UDMR, dar că o vor face în absența unei majorități parlamentare clare.

sursa-G4Media.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*