Peste 40 de lideri de organizații județene PNL cer demisia lui Cîțu

Peste 40 de lideri de organizații județene au semnat o scrisoare prin care îi solicită lui Florin Cîțu să demisioneze de la șefia formațiunii, nemulțumiți că aceasta tensionează relațiile cu partenerii social-democrați de guvernare.

Nucleul puciului din PNL este format din trei prim-vicepreședinți și mai mulți lideri din teritoriu, susțin surse din partid. Lucian Bode, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu au inițiat demersul pentru schimbarea rapidă a lui Florin Cîțu.
Scrisoarea îi va fi înmânată lui Florin Cîțu joi, la revenirea acestuia din Statele Unite ale Americii.

În caz de refuz, liderii organizațiilor PNL vor convoca astăzi ședințe ale Birourilor pemanente județene pentru a cere începerea procedurii de organizare a unui Congres extraodinar.

Florin Cîțu conduce PNL din septembrie anul trecut, când a câștigat alegerile interne cu susținerea președintelui Klaus Iohannis.
Intenția debarcării lui Florin Cîțu din fruntea PNL vine la doar șase luni după alegerea sa la Congresul din 25 septembrie 2021. Analiștii, dar și apropiații lui Cîțu, au recunoscut că rolul decisiv în înfrângerea lui Ludovic Orban la Congres l-a avut președintele Klaus Iohannis. În cele șase luni cu Florin Cîțu la conducere, PNL a rămas sub 20%, fiind depășit în sondajele din decembrie de AUR.

„Din momentul în care a pierdut poziția de premier, cariera lui Cîțu ca președinte PNL s-a terminat. De atunci, era luna octombrie, a devenit clar că este doar o chestiune de timp până o să fie schimbat. De altfel, el nu mai este ascultat în partid, puterea se concentrează din ce în ce mai mult în pixul lui Ciucă. Cîțu a rămas să se certe cu PSD pe Facebook și cam atât. Oamenii din partid simt unde este puterea: la guvern”, a declarat un lider din conducerea PNL pentru Europa Liberă.

Tabăra Ciucă

Prim-vicepreședinții PNL s-au poziționat de mai multe luni de partea lui Nicolae Ciucă și vor ca premierul să asigure conducerea interimară.

Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Lucian Bode s-au aliat împotriva lui Florin Cîțu și au adus de partea sa mai multe sonore care au intrat în dispute cu președintele PNL. Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur nu are o poziție tranșantă pe subiect, dar este de așteptat să militeze pentru „binele PNL”, potrivit unor surse din partid.

Printre aliații prim-vicepreședinților se numără Raluca Turcan, Robert Sighiartău sau Dan Motreanu. În sfera de influență a lui Iulian Dumitrescu gravitează organizațiile din Călărași, Ialomița, Ilfov și Galați. Lucian Bode are rolul de a convinge organizațiile din Ardeal de a-l susține pe premier pentru a prelua conducerea PNL.

Izolarea lui Florin Cîțu s-a remarcat imediat după Congres, iar „echipa câștigătoare”, cea care l-a susținut, a început să se distanțeze. Prim-vicepreședinții i-au cerut să renunțe la condiția impusă PSD să fie premier și l-au forțat să accepte postul de președinte al Senatului.

„SURSA-GAZETA DE SUD”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*