Oltenia – roşie de la un capăt la altul, cu o mică pată galbenă

Peste nouă milioane de români au fost duminică la urne la alegerile locale, iar prezența la vot abia a depășit 50% arată datele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

În mai multe orașe mari, lucrurile au fost clare încă de duminică seara, Nicușor Dan câștigând Primăria Capitalei, Emil Boc la Cluj-Napoca, Dominic Fritz la Timișoara sau Olguţa Vasilescu la Craiova.

Câştigătorul alegerilor locale şi europarlamentare de duminică este PSD, urmat la circa 8 procente de PNL. Pe locul al treilea s-a clasat AUR, iar pe 4 Alianţa Dreapta Unită.

România va fi reprezentată în Parlamentul Europen de 33 de eurorparlamentari după cum urmează, potrivit numărătorii paralele a partidelor: Alianța PSD-PNL – 20 de mandate, AUR – 6 mandate, ADU – 3 mandate, UDMR – 2 mandate şi SOS – 2 mandate.

Oltenia, roşie până la gingii

În Oltenia, PSD a câştigat toate consiliile judeţene din cele 5 judeţe ale regiunii şi majoritatea primăriilor, inclusiv toate municipiile reşedinţă de judeţ, cu o excepţie: Slatina. Aici câştigător a ieşit candidatul PNL.

În judeţul Dolj şi în Craiova, PSD a înroşit harta. Olguţa Vasilescu a câştigat detaşat un nou mandat de primar cu peste 55% din voturi, urmată de candidatul AUR Marian Vasile(15,47%), Emilia Neagu – ADU(12,39%) şi Nicolae Giugea – PNL(8,43).

Consiliul Local Craiova este dominat autoritar tot de PSD care a obţinut peste 44% din voturi, dar va primi peste jumătate din numărul de mandate de consilieri locali, ceea ce înseamnă că toate proiectele primăriei vor fi aprobate la foc automat.

Cosmin Vasile, candidatul PSD la Consiliul Judeţean Dolj a câştigat şi el detaşat un nou mandat de preşedinte al CJ Dol. Pe locul al doilea s-a clasat Nicuşor Roşca – PNL (21,18%), Ringo Dămureanu – AUR(10,18%) şi Cezar Drăgoescu – ADU(8,7%).

Victorie detaşată şi la CJ Dolj

În Consiliul Judeţean PSD a obţinut peste 55% din voturi, PNL – 23,17%, AUR – 9,23% şi ADU – 7,91%.
Surpriza mare la aceste alegeri din Dolj este scorul obţinut de PNL. Cu excepţia CJ Dolj unde a câştigat 23,17% din voturi, iar Nicuşor Roşca s-a clasat al doilea, la Primăria Craiova şi Consiliul Local Craiova PNL este abia pe locul al patrulea.

În urma alegerilor de duminică, PNL va rămâne cu 21 de primari. PSD i-a suflat celelalte două municipii din judeţ, Băileşti şi Calafat.

Potrivit rezultatelor parţiale, pesediştii au câştigat şi majoritatea localităţilor din jurul Craiovei: Işalniţa, Cârcea, Podari, Malu Mare sau Pieleşti. La cea din urmă PSD a aruncat-o în luptă pe Rela Filip, fost viceprimar al Craiovei.

Giugea: „Mai bine să ne păstrăm identitatea decât să obţinem mandate în plus“

Întrebat cum îşi explică rezultatul surprinzător de slab din Craiova, Nicolae Giugea a explicat că respectă decizia alegătorilor şi că marea problemă pe care a avut-o PNL la Craiova a fost faptul că alegătorii de dreapta au considerat că PNL a făcut blat cu PSD. Şi, de aici, rezultatul.

Giugea a precizat că nu ştie de nici o negociere care să fi avut loc între PSD Dolj şi PNL Dolj pentru a face alianţă în alegeri, dar că cel mai bine pentru PNL ar fi fost să-şi păstreze identitatea liberală dacă condiţiile PSD nu ar fi corespuns.

„Mai bine să ne păstrăm identitatea decât să obţinem mandate în plus“, a spus Giugea. Candidatul PNL, totodată deputat în Parlamentul României consideră că peste 4 ani poate va candida altcineva ţinând cont că el a candidat şi în 2020, iar soluţia pentru a învinge PSD la Craiova este alegerea unui candidat comun al Opoziţiei. Oricât ar fi de greu, spune el, din cauza orgoliilor, „va veni şi vremea aceasta“.

Ce au declarat candidaţii care au pierdut

Plecat din PNL şi candidat din partea AUR, Marian Vasile consideră că AUR a devenit „principala forță de opoziție din Craiova“.

„Mulțumesc pentru fiecare vot tuturor craiovenilor care au trecut ieri pe la urne. Mulțumesc și craiovenilor care m-au susținut moral, dar nu au trecut pe la vot de frica sistemului.

Le mulțumesc și celor care au votat ceilalți candidați de opoziție și sper ca peste patru ani să aibă încredere că în Craiova se poate realiza o schimbare reală și să vină alături de mine(…) promit tuturor craiovenilor că vreme de patru ani de zile vor avea în mine principalul aliat atunci când vor interacționa cu administrația.

Alături de ceilalți colegi din Consiliul Local voi reprezenta vocea tuturor locuitorilor din oraș care nu fac parte din vreun aparat de partid sau din vreo familie conectată la sinecurile politice.

Luptăm pentru oraș și vom rămâne la fel ca în campania electorală și în cei patru ani de zile care urmează.

Invitaţia lui Vasile

Invit liderii celorlalte partide care vor să facă opoziție în Consiliul Local să discutăm despre felul în care putem colabora pentru a reprezenta mai bine interesele celor care ne-au acordat încrederea.

Dincolo de orice ideologie, de orice culoare politică sau interes electoral consider că primează binele orașului și al oamenilor care așteaptă de la noi să renunțăm la orgolii pentru a face treabă spre binele comunității“, a spus Vasile într-un mesaj pe Facebook.

Cea de-a treia clasată, Emilia Neagu a explicat că alegerile au fost o experienţă unică. „Ghici cine vine la Consiliul Local? Dragilor, vă mulțumesc tututor pentru susținerea voastră. Ați fost extraordinari! Sunteți motivul pentru care voi rămâne în continuare să vă țin la curent cu furăciunile și abuzurile din Primărie.

De data asta îmi veți auzi și vocea mai des, dacă nu se vor găsi „probleme tehnice” la transmisiunile în direct ale ședințelor de Consiliu Local.

A fost o experiență unică din care am învățat multe: despre politică, despre adevăratele nevoi ale craiovenilor, despre numărătoarea voturilor.

Se spune că poporul se eliberează singur“, a scris Neagu pe Facebook.

sursa-Gazeta de Sud

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*