iulie 12, 2024

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută astăzi în Camera Deputaţilor

Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Florin Barbu, intitulată „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”, este citită şi dezbătută luni în Camera Deputaţilor, urmând ca marţi să fie supusă votului, informează news.ro.

Moţiunea a fost depusă după ce Florin Barbu a afirmat, întrebat într-un interviu acordat Euronews România, de ce a fost nevoie să fie declarată păşune zona de stuf din Deltă, o zonă mlăştinoasă, care nu ar avea nicio legătură cu termenul de pajişte, că nu vrea să exagereze, dar „preşedintele nostru, domnul Nicolae Ceauşescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”. Ulterior, Barbu a explicat că poate din oboseală nu amfost aşa inspirat. „Nu am cum să fiu nostalgic după regimul comunist pentru că aveam 10 ani la Revoluţie”, a argumentat el. În ceea ce priveşte moţiunea, el a explicat că USR a depus o moţiune împotriva sa în Parlament după afirmaţiile pe care le-a făcut, ironic, spune el, despre Nicolae Ceauşescu şi regimul comunist. Barbu afirmă că nu este nostalgic după regimul comunist, dar nci nu poate să nu recunoască faptul că au fost făsute şi lucruri bune, cum ar fi sistemele de irigaţii, drumurile sau chiar unele clădiri.

Potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, moţiunea va fi citită şi dezbătută luni, 25 martie, de la ora 16.00, iar marti, 26 martie, se va da votul.

USR a depus în urmă cu o săptămână moţiunea simplă împotriva ministrului PSD al Agriculturii, Florin Barbu, intitulată „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească”, în care îl acuză că „tratează cu dispreţ pe fermieri şi îi sfidează pe românii care plătesc zilnic, în piaţă şi în magazine, preţul incompetenţei sale şi în schimb a ştiut să promoveze o lege prin care stuful din Delta Dunării să fie folosit pentru a umfla conturile apropiaţilor baronului Paul Stănescu”.

„Pentru toate aceste probleme şi pentru multe altele, precum eşecul uriaş al Casei Unirea, Florin Barbu trebuie să plece din funcţia de ministru, să vină cineva mai priceput şi mai puţin nostalgic după comunism”, transmite USR.

USR arată că, „de la preluarea mandatului de la Petre Daea, un alt ministru monument de incompetenţă, Florin Barbu i-a tratat cu dispreţ pe agricultori şi a sfidat Parlamentul şi, implicit, pe toţi românii care ar fi vrut să afle răspunsuri privind activitatea sa”.

Potrivit USR, „fermierii români primesc de aproape opt ori mai puţine ajutoare de stat faţă de fermierii polonezi şi nu este vorba de instituţiile europene sau de grânele ucrainene, ci strict de nepăsarea Guvernului PSD-PNL”.

„Plafonarea preţurilor la unele alimente, o altă mare „reuşită” a ministrului Barbu, a făcut fie ca produsele cu preţ plafonat să dispară de pe raft, fie ca preţurile să crească, prin scăderea gramajului per produs. Din propriile declaraţii, Florin Barbu ar vrea să mai administreze o lovitură dură românilor disperaţi de creşterea preţurilor: scoaterea mărcilor proprii din magazine. O astfel de măsură va scoate şi mai mulţi bani din buzunarul românilor deja sărăciţi de PSD şi PNL”, spune USR.

Opoziţia acuză că „ministrul PSD al Agriculturii a ştiut, în schimb, să se ocupe de rotunjirea conturilor apropiaţilor baronului PSD Paul Stănescu, în beneficiul căruia a promovat legea prin care stuful din Delta Dunării a devenit păşune şi aducător de subvenţii europene”.

„Chiar şi acum, după ce a intrat pe fir Parchetul European, ministrul Barbu ţine cu ghearele de această lege, ne explică cum nu e nicio problemă şi aduce elogii dictatorului Ceauşescu. Ministrul Barbu trebuie să răspundă şi pentru Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea”. USR i-a solicitat, repetat, să prezente public neregulile de la Casa Unirea, unde sunt facturi neîncasate de 10 milioane de euro, iar de vândut se vând cu precădere produse de import şi nu din producţia autohtonă. Ministerul a investit zeci de milioane de euro şi în această afacere şi tot ce a reuşit a fost să îi îmbogăţească doar pe unii. În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii a confirmat, printr-un document oficial, că a trimis la Parchet documentele venite de la Corpul de Control”, precizează USR într-un comunicat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*