Cine a citit ieri (n.red-luni) doar presa din România și-a scos din dulap hainele de sărbătoare și s-a pregătit de marele eveniment: ca și cum zilele astea, România va adera la Schengen! N-a spus-o oricine, ci însuși cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
Ăia mai cîrcotași, care au tras cu ochiul și la presa străină, au aflat că mai e mult pînă departe și că declarația lui Olaf Scholz a fost dată într-un context care nu anunță vreo grabă legată de primirea României în Schengen, ci, din contră, vorbește despre o extindere a UE, astfel încît să avem o uniune cu trei viteze, nu doar două!
Și, colac peste pupăză, declarația lui Scholz reafirmă teza lui Macron, potrivit căreia ar trebui să se renunțe la „unanimitate” în luare deciziilor în UE, în favoarea unei „majorități” decise de țările mari!
Dar, așa cum am făcut totdeauna, să mergem la sursa știrii despre Schengen înainte de a ne entuziasma de slugărnicia politicienilor noștri de la vîrful Puterii.
Deschidem mai întîi pagina ziarului american „Washington Post”, din 29 august a.c., unde citim articolul „German leader outlines vision for bigger, more coherent EU” („Liderul german conturează viziunea unei UE mai mare și mai coerentă”). Iată pasajul-cheie din textul originar:
Aflăm din articol că Schulz a pledat la Praga pentru extinderea UE de la 27 la 30 de țări și chiar la 36. De asemenea, Schulz a spus că după invadarea Ucrainei de către Rusia ar trebui ca în UE să schimbe modul în care se iau deciziile. În acest sens, „Washington Post” precizează:
„Scholz a sugerat să se permită deciziile majorității în chestiuni presante, cum ar fi sancțiunile sau politica privind drepturile omului, cei care nu doresc să susțină în mod explicit un vot având opțiunea de a se abține fără a bloca unanimitatea”!
În articolul din „Washington Post” fraza lui Schulz despre intrarea României în Schengen nu există, tema nefiind considerată una de luat în seamă!
Găsim însă tema Schengen pe agenția REUTERS, unde citim:
Același text îl regăsim și pe site-ul „RadioFreeEurope”, mai puțin mențiunea îndeplinirii condițiilor tehnice:
Practic, ceea a spus Scholz este că aceste trei țări, Croația, România și Bulgaria, îndeplinesc condițiile de intrare în Schenghen. Numai că, se știe bine, România îndeplinea aceste condiții încă din anul 2011, iar țara care s-a opus cel mai des în toți acești ani a fost chiar Germania!
Iată, de pildă, un pasaj dintr-un articol din „Ziarul financiar” din 6 ianuarie 2015, la puțin timp după ce Iohannis devenise președintele României. „Ziarul financiar” cita declarația unui oficial german pentru ziarul „Der Spiegel”:
„Potrivit Der Spiegel, preşedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag Wolfgang Bosbach a declarat pentru Märkische Allgemeine Zeitung că România nu va adera la Spaţiul Schengen anul acesta. „De alegerea lui Iohannis se leagă fără îndoială aşteptări şi speranţe mari. Dar acestea singure nu schimbă în mod fundamental situaţia politică din România“, a precizat parlamentarul CDU. „Îndoielile faţă de o aderare a României la Spaţiul Schengen persistă… România nu-şi va atinge acest obiectiv în 2015“, şi-a exprimat convingerea Wolfgang Bosbach”.
Printre statele care s-au opus aderării României la Schengen s-au numărat, de-a lungul anilor, chiar Germania, Franța și Olanda.
Așadar, declarația lui Olaf Scholz nu aduce nimic nou, nici măcar o informație care să ne dea un termen pentru primirea României, Bulgariei și Croației în Schengen! Este doar o declarație de susținere, care va trebui însă să beneficieze de votul unanim în Consiliul European ce reunește șefii de state și de guverne din țările membre ale UE. Și asta cine știe cînd!
REACȚIA POLITICIENILOR ROMÂNI DUPĂ DECLARAȚIA LUI SCOLZ
Ca de obicei, reacția politicienilor noștri de la vîrful Puterii a fost una slugarnică, și nu de o slugărnicie normală a unor vasali, ci una libidinoasă, în care se ridică osanale celor care, ani de-a rîndul, s-au opus aderării României la spațiul Schangen, iar acum, după 11 ani de cînd țara îndeplinise standardele, ne mîngîie pe creștet și ne spun că ne-am încadrat și noi în acestea.
Primul care a reacționat a fost Klaus Iohannis, care a scris pe Twitter, în engleză:
Adică: „Salut anunțul de astăzi al cancelarului german Olaf Scholz, privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, un obiectiv strategic al țării mele, care îndeplinește clar toate cerințele tehnice. Îi mulțumesc pentru angajamentul personal”.
Premierul Nicolae Ciucă și liderul PNL a scris în engleză pe Twitter, dar a dublat și completat mesajul pe Facebook:
Atrage atenția la slugărnicia lui Nicolae Ciucă faptul că omul nu știe istoria recentă a României, altfel nu se poate explica faptul că mulțumește Germaniei „pentru sprijinul constant acordat României de a adera la spaţiul Schengen”, știindu-se bine că Germania a fost cea care S-A OPUS CONSTANT aderării României la Schangen, așa cum se vede și din declarația lui Wolfgang Bosbach, citat mai sus!
Nu putea lipsi din acest peisaj slugarnic personajul care se potrivește cel mai bine în tablou: Marcel Ciolacu, președintele Camerei deputaților și liderul PSD, care a transmis, la rîndul lui, mesajele atît pe Twitter, cît și pe Facebook:
Și la Marcel Ciolacu, slugărnicia este însoțită de ignorarea istoriei recente. Cum poate Ciolacu să spună în mesajul său că salută poziția lui Scholz „care susţine că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen”, știind bine că aceste condiții erau îndeplinite încă din anul 2011, fapt recunoscut de oficialii UE, iar România ar fi aderat deja la Schangen dacă Germania nu s-ar fi opus constant în toți acești ani?
Iată, așadar, cum oficialii români și-au demonstrat încă o dată predispoziția pe care Mihai Eminescu o definea într-un articol din „Timpul” ca fiind „Darul Dumnezeiesc al suptului” (Mihai Eminescu – „Opera politică”, ediția Perpessicius, vol. XII, articolul [„PREAOSFINŢIA SA MUSIU CHIŢU…”] – 3 octombrie 1881).
Acolo unde ai noștri puteau să răspundă mai rezervat, diplomatic, chiar dacă ignorau poziția din ultimul deceniu a Germaniei față de subiect, ei s-au năpustit în haită pe cancelarul german, pupîndu-i poala cu venerație!
N-au înțeles nimic din declarația lui Olaf Scholz, care militează pentru extinderea UE cu țările din Balcanii occidentali, Ucraina și Moldova, extindere dublată de anularea dreptului de veto la luarea deciziilor! Practic, adăugînd în declarația sa faptul că România, Croația și Bulgaria îndeplinesc condițiile aderării la Schangen nu înseamnă vreo decizie, ci doar captarea bunăvoinței acestor țări pentru susținerea planului de renunțare la unanimitate în luarea deciziilor în UE, adică sporirea puterii țărilor mari, în special a Germaniei și Franței.
Ne mai mirăm însă de slugărnicia necondiționată a politicienilor noștri, în frunte cu Iohannis, Ciucă și Ciolacu? Ce rost are?
Fii primul care comentează