Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat finalizarea şi punerea în dezbatere publică a Codului Patrimoniului Cultural Naţional, invitând specialiştii din domeniu la tratarea cu seriozitate a acestui proces.
Raluca Turcan a participat la conferinţa de închidere a proiectului „Monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate”, în cadrul căruia au fost elaborate proiectele Strategiei Naţionale pentru Protejarea Monumentelor Istorice şi Codului Patrimoniului Cultural Naţional, organizată de Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii, desfăşurată la Biblioteca Naţională a României. Potrivit ministrului: „Iată că suntem pe punctul de a lansa Codul Patrimoniului în dezbatere publică, un proces pe care vreau să îl tratăm cu seriozitate.
Nu este un subiect uşor Codul Patrimoniului. Presupune armonizarea întregii legislaţii în domeniul cultural, presupune armonizarea procedurilor dintre autorităţile locale şi autorităţile centrale, de asemenea o coerenţă în ierarhiile legislative care se aplică pe codul patrimoniului şi, de ce nu, inclusiv o clarificare a domeniului de sancţiuni pentru încălcarea codului patrimoniului. Când ziceam de ierarhie legislativă mă refer la cine are competenţa cea mai potrivită pentru a interveni atunci când este vorba de măsuri legate de patrimoniu: să nu mai existe suprapuneri între autorităţile locale şi autorităţile centrale, să nu mai existe contradicţii între deciziile unora şi ale celorlalţi”.
Ministrul a arătat că a trebuit ca documentul „să fie armonizat cu Codul urbanismului”: „Să nu ne trezim că există un Cod al urbanismului şi după aceea venim noi cu un Cod al patrimoniului, care reglementează regimul monumentelor istorice necorelat cu ceea ce presupune decizia la nivel de regim de construcţie. În momentul de faţă Codul Urbanismului este în Parlament. Urmează să se adopte forma finală. O să urmăresc proiectul procesul de dezbatere publică, astfel încât să ne asigurăm – şi aici e în continuare misiunea voastră, a celor care aţi finalizat Codul patrimoniului – astfel încât variantele finale să fie foarte bine corelate”.
Referindu-se la Strategia Naţională pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Raluca Turcan a subliniat că este corect să avem o astfel de strategie, „mai ales că funcţionăm într-un cadru legislativ european corelat”: „De foarte multe ori, îmi spuneau experţii că atunci când se pune problema accesării fondurilor europene suntem de multe ori chestionaţi dacă există strategie, dacă proiectele respective se încadrează în strategia de protejare a monumentelor istorice. O să urmăresc şi eu cu foarte mare atenţie detaliile legate de această strategie şi cred că în seria elementelor esenţiale pe care ea le conţine intră aspectele care ţin de corelarea cu tehnologiile viitorului şi da într-o strategie avem nevoie în primul rând să ştim exact care sunt toate elementele de patrimoniu pe care noi ca ţară le deţinem, de asemenea cum pot fi folosite tehnologiile avansate în documentarea, cercetarea şi inovarea în domeniul patrimoniului”. Raluca Turcan şi-a exprimat convingerea că ar trebui „să prioritizăm, ca ţară, regenerarea fondului construit şi reutilizarea patrimoniului ca măsură de combatere a schimbărilor climatice”.
În cadrul evenimentului specialiştii din cadrul Unităţii de Management a Proiectului (UMP) au prezentat cele două proiecte – Codul Patrimoniului Cultural Naţional şi Strategia naţională privind protejarea monumentelor istorice, evidenţiind principalele noutăţi ale acestora. Potrivit lui Ionică Pârvu, expert legiferare în cadrul UMP, în noua formă a Codului Patrimoniului apar noutăţi absolute, cum este Peisajul cultural, care se referă la prima legiferare a acestui domeniu, cu regim distinct, ce face legătura între componenta naturală şi monumentul istoric cu tot ceea ce înseamnă patrimoniul cultural imaterial.
Fii primul care comentează