CNN: Vladimir Putin are motive să fie bucuros. Liderii pro-Kremlin câștigă două alegeri în Europa

După săptămâni în care nu a reușit să divizeze Europa din cauza războiului său din Ucraina, liderul rus Vladimir Putin s-a bucurat de două mici victorii diplomatice în acest weekend, notează CNN într-o analiză publicată luni. Nu există nicio îndoială că rezultatele alegerilor din Serbia și Ungaria l-au făcut pe Putin să zâmbească: ele i-ar putea oferi Kremlinului victorii în domeniul propagandei și ar putea pune frâna unor planuri mai largi ale UE în viitor.

Atât în ​​Ungaria, cât și în Serbia, partidele deschis pro-ruse au câștigat în mod confortabil alegerile legislative, oferindu-i lui Putin un semnal binevenit că, în ciuda răspunsului ferm al comunității internaționale la invazie, el are câțiva prieteni în vest.

Cea mai semnificativă victorie a venit de la premierul maghiar Viktor Orban și a partidului său naționalist Fidesz. Ungaria este membră atât a Uniunii Europene, cât și a NATO, ceea ce înseamnă că Putin poate pretinde că are un prieten sus-pus.

Duminică seara, în timpul discursului său de victorie, Orban a provocat nu numai UE, ci și Ucraina.

„Avem o astfel de victorie care poate fi văzută de pe lună, dar este sigur că poate fi văzută de la Bruxelles”, a spus el, adăugând că Fidesz „își va aminti această victorie până la sfârșitul vieții noastre pentru că a trebuit să luptăm împotriva unui mare număr de adversari”. În acea listă de oponenți au fost incluse birocrații de la Bruxelles, mass-media internațională și, în mod evident, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky.

Zelensky l-a criticat direct pe Orban pentru că nu a sprijinit Ucraina cu atât de entuziasm ca mulți dintre omologii săi europeni în ultimele săptămâni.

Putin s-a grăbit să-l felicite pe Orban pentru victorie.

Principalul blocaj al Ungariei în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei a fost reticența lui Orban de a lăsa armele să curgă prin țara sa pentru a sprijini trupele ucrainene.

Ungaria manifestă de asemenea reținere în discuțiile UE despre interzicerea importurilor de energie din Rusia. Germania a declarat în weekend că UE trebuie să discute despre interzicerea gazului rusesc după rapoartele despre crime de război comise în Ucraina – o mișcare pe care Orban a exclus-o în mod repetat.

Situația este foarte diferită în Serbia prin faptul că nu este membră a UE sau NATO. În prezent, se află în curs de aderare la UE, iar negocierile se așteaptă să se încheie în următorii doi ani.

Președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a fost plasat într-o poziție ingrată de invazia rusă a Ucrainei. De ani de zile, el a încercat să echilibreze menținerea legăturilor diplomatice și economice puternice cu Rusia (și o pasiune deosebită pentru Putin) cu îmbrățișarea Occidentului care ar veni odată cu aderarea deplină la UE.

În timpul campaniei electorale, Vučić nu s-a abătut de la acest echilibru și a candidat pe o platformă de pace și stabilitate în regiune, a informat Reuters.

Serbia este aproape în întregime dependentă de gazul rusesc, în timp ce armata sa menține legături cu armata Rusiei. Deși Serbia a susținut două rezoluții ale Națiunilor Unite care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia, a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei, a raportat Reuters.

Kremlinul sprijină, de asemenea, opoziția Belgradului față de independența Kosovo prin blocarea calității de membru al Națiunilor Unite.

„SURSA-STIRI PE SURSE.RO”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*