Aflată în război, Ucraina primeşte prima tranşă de 2,7 miliarde de dolari din noul program al FMI

Ministrul ucrainean de Finanţe, Sergii Marchenko, a transmis într-un mesaj postat pe Twitter, că Ucraina a primit prima tranşă de 2,7 miliarde de dolari dintr-un nou program al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

FMI, care acordă în mod regulat împrumuturi de urgenţă ţărilor aflate în criză, a aprobat vineri un nou acord extins pe patru ani în cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF), în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet de sprijin total de 115 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Programul vizează „ancorarea unor politici care să susţină stabilitatea fiscală, externă, a preţurilor şi financiară şi să sprijine redresarea economică, îmbunătăţind în acelaşi timp guvernanţa şi consolidând instituţiile pentru a promova creşterea pe termen lung în contextul reconstrucţiei postbelice şi al parcursului Ucrainei către aderarea la UE”, a precizat FMI într-un comunicat.

Programul ajută, de asemenea, Ucraina să realizeze „reforme structurale mai ambiţioase”, a precizat FMI.

Împrumutul din cadrul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) este primul program major de finanţare convenţională aprobat de FMI pentru o ţară implicată într-un război de amploare, potrivit Reuters. Riscurile acordului sunt „excepţional de ridicate”, a declarat Gita Gopinath, prim director general adjunct al creditorului mondial.

„Succesul programului depinde de mărimea, compoziţia şi calendarul finanţării externe în condiţii concesionale pentru a contribui la eliminarea deficitelor de finanţare fiscală şi externă şi la restabilirea sustenabilităţii datoriei în perspectivă, în scenariul de bază şi în cel negativ”, a adăugat ea, conform news.ro

sursa-Bugetul.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*