Ultimul cântec de lebădă al Ursulei von der Leyen

Știrea bombă, pe care o regăsim în acest moment pe cele mai importante site-uri din România și din Uniunea Europeană, este și nu este adevărată. Ni se spune că Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi desfășoară o amplă anchetă privind modul în care, în numele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen a negociat achiziții de 20 de miliarde de euro de la Pfizer. Într-adevăr, începând de anul trecut, se desfășoară o anchetă în acest sens de către Parchetul European, dar, până în prezent, nu au fost vizate în mod direct niciun fel de persoane. Adevărul este că ancheta a fost declanșată până când s-au obținut o serie întreagă de rezultate, nu la comanda Laurei Codruța Kovesi, ci de către procuratura belgiană. Kovesi este cu spatele la zid și nu mai poate da înapoi.

Procuratura belgiană a dat în ultima vreme două lovituri de mare anvergură. Una dintre ele este o adevărată bombă, care va exploda în trepte în perioada următoare. Ancheta a vizat legăturile unor europarlamentari, prin intermediul unor societăți comerciale și fundații, cu serviciul secret al Federației Ruse. Practic, respectivii parlamentari, nu se știe încă câți, pentru că investigațiile sunt în plină derulare, au încasat bani de la Kremlin acceptând în schimb să fie manipulați și să execute comenzile venite de la Moscova. Oare câte state vor fi până la urmă afectate de rezultatele acestei investigații la care au participat, alături de procurori belgieni, și procurori din Cehia, și ce se va întâmpla în viitor cu persoanele respective? Și nu pot să nu-mi pun întrebarea dacă nu care cumva ancheta va identifica și români, printre acești europarlamentari transformați în cozi de topor. Dar să revenim la doamna Ursula von der Leyen și la isprăvile acesteia.

Desemnată în unanimitate, fără a avea vreun concurent, fără o confruntare democratică între mai mulți pretendenți și mai multe proiecte, ca unic candidat al popularilor europeni la susținerea pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-ar putea să se trezească foarte curând într-o poziție de șpagat. Iar Congresul de la București să fie reeditat, pentru a opera o nouă desemnare. Totul depinde de cadența în care se desfășoară ancheta procurorilor belgieni și de măsura în care Laura Codruța Kovesi va fi constrânsă ca, la rândul ei, să efectueze o anchetă serioasă și nu doar o simplă pantomimă.

De fapt, încă din 2021, în New York Times a apărut o amplă dezvăluire vizând legăturile dintre Ursula von der Leyen și mega-producătorul de medicamente. În baza aceste investigații jurnalistice, ar fi fost necesar ca, de îndată, să se fi întreprins cercetări penale la nivelul Uniunii Europene, dar și la nivelul statelor „beneficiare” a sutelor de milioane de doze de vaccin. Dar lucrurile nu s-au prea mișcat. Ulterior, pentru prima dată în lume, un ziarist român de investigații, Iosefina Pascal, a dat publicității contractul încheiat cu Pfizer și, în scurt timp, opinia publică din România și din Europa a putut afla ce fel de clauze avea respectivul contract. L-am comentat și eu în mai multe rânduri, subliniind faptul că a fost un contract unic în istorie, întrucât a obligat statele semnatare să accepte în viitor, fără niciun fel de negociere sau obiecții, orice nou produs anti-Covid și la orice preț ar fi decis fabricantul să-l livreze. Ca să nu mai vorbim de cantități. Sub presiunea Ursulei von der Leyen, coloana vertebrală a decidenților de la București s-a îndoit neobișnuit și scandalos de mult, astfel încât, la o populație vaccinabilă de 8 milioane de persoane, noi am contractat nu mai puțin de 29 de milioane de doze. Astăzi suntem acționați în instanță de către Pfizer pentru o sumă de peste o jumătate de miliard de euro pe care le-o datorăm pentru vaccinuri care practic au fost aruncate la ghenă. Împotriva unor foști înalți demnitari, Cîțu, Voiculescu și Mihăilă, au fost deschise la București ample anchete penale.

Nu este deloc exclus ca anchetele în derulare în Belgia și la București să avanseze mai repede decât ancheta pe care de voie, de nevoie, Laura Codruța Kovesi este silită să o conducă și astfel procurorul șef al Uniunii Europene să fie silit să acționeze ridicând treptat umbrela de protecție de deasupra capului Ursulei von der Leyen. Pentru moment, aceasta este acuzată de procurorii belgieni pentru „interferență în funcțiile publice”, „distrugerea de SMS-uri”, „corupție” și „conflict de interese”.

Nu este exclus ca până la alegerile europarlamentare, când cu certitudine ancheta nu va fi finalizată, să asistăm totuși la o retragere pe ușa din dos a Ursulei von der Leyen din cursa pentru un mandat la conducerea Comisiei Europene. Va fi atunci ultimul ei cântec de lebădă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*