Piesă grea, extrem de grea, a Partidului Democrat, de la fuziune, vezi Doamne, mare liberal, Radu Berceanu anunță, în termeni cât se poate de tăioși, decesul inevitabil al PNL. Este literalmente cel mai grav semnal de alarmă pe care un om politic de anvergură îl transmite opiniei publice. Continuând pe acest drum, la bilanț, PNL va rămâne cu o singură cifră. |
Fost fruntaș de mâna întâi al Partidului Democrat, fost membru al Executivului, Radu Berceanu este astăzi un cunoscut și puternic om de afaceri. S-a retras practic din politica activă. Și declară, cu subiect și predicat, că nu mai are de gând să revină. Se comportă pur și simplu sau mimează că se comportă ca un diagnostician. A luat temperatura și tensiunea PNL, i-a luat și probe de sânge, și a ajuns la concluzia pe care, într-una dintre rarisimele sale apariții o comunică opiniei publice. PNL se află în comă politică. Înaintea unui deces. Merge bălăbănit, fix pe urmele PNȚCD, atunci când practic, nemaireușind un 5% în alegeri, a alunecat vijelios din zona puterii, prăbușindu-se în istorie.
Afirmațiile lui Radu Berceanu nu sunt deloc departe de constatările unor analiști, printre care mă număr, care de acum de câțiva ani, de când PNL se află la putere, au semnalat pericolele pe care și le creează cu mâna lui acest partid. Subordonându-i-se în mod iresponsabil lui Klaus Iohannis, un personaj care numai liberal nu a fost și nu este, făcând în fel și chip jocurile acestuia, PNL a adus în fruntea Executivului, rând pe rând, mai mulți yesmeni care, executându-i indicațiile, au dat de mai multe ori cu România în gard. Prim-miniștri, miniștri de Finanțe, miniștri ai Energiei, ai Educației, ai Externelor, alți dregători de stat incapabili. Prin urmare, conform lui Radu Berceanu, în plan organizatoric ceea cea ar trebui să se întâmple în măsura în care PNL, din care face parte și fostul PD, mai dorește să se salveze, este delimitarea imediată de Klaus Iohannis, dar și de principalul instrument al acestuia, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care și acesta este orice, numai liberal nu e.
Pe fond, fără să se exprime ad litteram, așa cum am făcut-o eu, Radu Berceanu consideră pe bună dreptate că în prezent și de mai multă vreme PNL nu mai are practic niciun mesaj politic și, în consecință, și-a pierdut priza electorală. Eu m-am exprimat mai sintetic, în sensul că, în timpul „României lucrului bine făcut”, PNL și-a pierdut cu desăvârșire atât substanța națională, cât și substanța liberală.
Dar să fim drepți. Radu Berceanu nu este liberal, la fel cum liberali cu adevărat nu sunt niciunii dintre foștii colaboratori ai lui Traian Băsescu, socialiști desprinși din FSN, care, la ordin, s-au dat de trei ori peste cap și și-au schimbat statutul, nu și imnul, au trecut la popularii europeni și apoi i-au tras după ei și pe liberali, deșurubându-i din grupul ALDE. Pedeliștii au într-adevăr câteva personalități de marcă, oameni politici bine experimentați, care pot simți pericolele, pot diagnostica în mod corect cancerul, pot indica soluții, dar nu le pot niciodată implementa, pentru că în mod real neintegrându-se niciodată în PNL, continuând să rămână o grupare distinctă, ei au rămas doar carieriști și nu au devenit liberali.
Semnalul lui Berceanu este puternic, pentru că reprezintă totuși un semnificativ curent de opinie, care vine din aripa PD a PNL, cu reprezentanți importanți la nivelul puterii, centrale și locale, cu europarlamentari, cu un electorat dacă nu foarte mare, cel puțin mult mai activ decât electoratul propriu-zis al liberalilor.
Până în prezent, cei care s-au ridicat pe față sau mascat împotriva lui Klaus Iohannis și a generalului cu patru stele Nicolae Ciucă, au venit din zona propriu-zisă a PNL, numărul a crescut exponențial, dar, în momentul în care în luptă întră și fostul Partid Democrat, prăpădul pentru generalul cu patru stele Niciolae Ciucă, încă președinte PNL, este aproape. Și, inevitabil, cu cât mai repede, cu atât mai bine sau mai puțin rău, PNL se va despărți și de președintele Klaus Iohannis. Care, atenție, abia anul viitor va decola în turnee turistice desfășurate pe tot mapamondul. Pentru că – nu-i așa? – se poate!
Fii primul care comentează