Ce facem cu harta Ungariei Mari?

La apariția știrii cu aprobarea de către UEFA a hărții Ungariei Mari pe steagul de încurajat naționala de fotbal maghiară, unii s-au grăbit să ceară un comunicat oficial de protest. Dăm un comunicat că este un fake news și gata!

Gata pe dracu’! Federația Română de Fotbal așa de circ cum este nu ne salvează nici cum. Și nici un bâlbâit de comunicat al Guvernului. Până să spună Ciucă două vorbe, știrea a făcut valuri, a rănit românii și a enervat peste măsură.

De ce nu reacționează ministerul nostru de Externe? Este sub demnitatea lui Aurescu? Sau premierul? De ce tace președintele? De ce n-au protestat când Viktor Orban și-a ținut prelegerile despre puritatea maghiară la Tușnad? De ce nu am interzis dubla cetățenie și propaganda electorală maghiară în România? De ce nu am reglementat categoric folosirea steagului secuiesc? De ce am scăldat-o cu imnul secuiesc la naționala de hochei? De ce am pierdut controlul asupra moștenirii Gojdu? Pentru că așa au negociat „băieții” și Mihai Răzvan Ungureanu? De ce atâtea altele, când și un chior și un necitit ar băga de seamă că Ungaria merge pas cu pas spre o mitizare a Ungariei Mari și a refacerii ei. Cu fiece prilej, la fotbal, la hochei, în politica ungurească și în cea românească, la instalarea de statui și la înlăturarea simbolurilor românești din Transilvania, în toate se poate observa cum Ungaria își urmărește scopul și noi picotim ca proștii. Ei lucrează la reîntregirea teritoriilor și noi ne facem că nu pricepem! Nu cumva inițiativele de autonomie ale unor zone și politica duplicitară a UDMR fac parte din aceeași strategie maghiară de a pregăti un moment propice? Nu cumva Ungaria vede în situația din Ucraina un prilej de redeschidere a dosarului propriu și se poartă ca atare?

În vreme ce Ungaria își urmează interesele antiromânești cu fiecare pas, noi răspundem cu niște comunicate, cu bancuri sau cu declarații. Și acelea politicoase și tardive. Nu cumva a venit vremea unei atitudini mai tranșante? Nu cumva ar trebui să trecem de la faza notelor leșinate ale MAE la o strategie pe termen lung de contracarat politica ungară?

Nu cumva statul român ar trebui să organizeze o campanie internă de blocat interesele maghiare? Retrocedări, cumpărări, stoparea subvențiilor maghiare pe teritoriul României, fie în sport, fie în economie și în cultură. Nu cumva ar trebui ca orice activitate care are conotații iredentiste să fie interzisă? Sunt destule semne că politicienii maghiari din țara noastră și din Ungaria au luat toleranța și mediocritatea funcționarilor și politicienilor români drept o atitudine nepăsătoare, îmbietoare pentru tupeu și acțiune!

Nu cumva ar trebui ca ICR sau un Institut de istorie să se profileze pe editarea de lucrări de istorie în diverse limbi de circulație în care România să-și prezinte istoria și abuzurile vecinilor?

Nu cumva momentele de cruzime din Transilvania ocupată de hortiști ar trebui cunoscute în lumea largă și promovarea celor implicați interzisă. Măcar pe teritoriul României! Un oarecare dintre politicienii budapestani zice că UEFA n-a interzis folosirea steagului la meciurile naționalei maghiare. Și că harta Ungariei Mari în tribunele stadioanelor este un gest nevinovat. Serios? Si Viktor Orban cînd și-a pus fularul cu Ungaria Mare a făcut-o tot ca un mare nevinovat? Și tot vine la Tușnad și prin Ardeal de dorul lelii? Nu cumva toate acestea sunt frânturi dintr-un plan care ascunde o revendicare de tip Donețk, Lugansk și Crimeea?

Unii vor spune că nu putem reacționa în același stil. În plus, noi nu vrem nimic din Ungaria și un asemenea comportament nu este în concordanță cu normele Uniunii Europene! Ce să spun!? Uniunea Europeană nu este în stare să se apere pe ea și nici n-are curajul să gîdile politica de la Budapesta, necum să ne fie un scut de nădejde!

Minciuna cu harta Ungariei Mari pe bannere impune o reacție. Incidentul cu harta Ungariei Mari la meciurile de fotbal este un fel de escaladare a tupeului în materie. Și dacă guvernul și președintele României n-au soluții de răspuns și nu zic nimic, n-ar trebui să ne mire că se vor găsi compatrioți care să lipească autocolante și afișe cu aceeași hartă pe tomberoane și pe ușile toaletelor publice.

Și pe urmă să vezi excese și patriotism!?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*