BBC: De la Puterea Adevărului la Puterea Manipulării

Sub titlul De ce incidentul cu voturile de la Eurovision ar trebui să ne înspăimânte pentru viitorul politic al continentului, Patrick André de Hillerin face în Libertatea o radiografie fără iluzii a Scandalului Eurovision semnalînd înainte de toate brutalitatea cu care EBU ne-a luat voturile date Republicii Moldova pentru a le pune în poala Ucrainei. Pe drept cuvînt publicistul e stupefiat de minima lipsă de preocupare pentru salvarea aparențelor. Cu încălcări ale corectitudinii din partea Occidentului România s-a mai întîlnit în postdecembrism. E pentru prima oară însă cînd încălcarea se face pe față, brutal, ca un viol în grup, și , aș spune, ostentativ, să fie lecție pentru toți babuinii . Comentariul lui Patrick André de Hillerin dă seamă și de uimirea autorului față de lipsa de reacție a unor instituții media importante precum BBC:

„Faptul că instituții media atât de importante precum BBC, repere aproape necontestate în lumea presei, nu reacționează deloc la ideea că în Europa anului 2022 niște voturi pot fi nu doar anulate, ci și înlocuite după cum crede organizatorul că ar fi mai bine, ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare. Să ne înspăimânte, chiar. Pentru că este un semnal că ideea de vot în sine nu este, așa cum credeam cei mai mulți dintre noi, sacră.”

Pe autor, citit de mine de fiecare dată cînd se produce la Libertatea, pentru că în publicistica noastră e printre puținii rămași pe dinafara spălării creierului, îl știu înainte de toate lipsit de iluzii. Poate de aceea mă miră părerea bună pe care o are despre BBC. A defini BBC drept unul dintre reperele necontestate în lumea presei înseamnă a nu fi urmărit activitatea instituției media britanice de la începutul Războiului din Ucraina. Despre prestația BBC în cel de-al Doilea Război Mondial am scris pe vremuri eseul Puterea Adevărului. Plecam de la realitatea că în cel de-al Doilea Război Mondial BBC și-a asumat drept misiune spunerea Adevărului. În timp ce posturile germane și ale aliaților Germaniei mințeau sub semnul propagandei de război, BBC respecta Adevărul. Și astfel BBC a ajuns postul cel mai ascultat chiar de nemți și de români. Prin aceasta BBC a contribuit la victoria Aliaților.

În excelenta sa carte Propagandă și Război. 1941- 1944, apărută la Tritonic, Mioara Anton pune ”dezinteresul pentru luptă al celor care se întorceau pe front din permisie” și pe seama ”propagandei britanice, mult mai credibilă și mai puțin agresivă, permisionarii fiind încrezători în informațiile furnizate de BBC.” Asta deoarece – notează autoarea- în timpul Războiului ”BBC-ul a excelat prin acuratețea informațiilor.” Eu, care am urmărit prestația BBC în timpul Războiului din Ucraina, o împins la început de ceea ce știam că fusese BBC în timpul Războiului mondial, am rămas uluit. Prestația BBC a fost sub nivelul propagandei bolșevice dintr-o gazetă de perete sindicală de pe vremea stalinismului. Cele mai deșănțate fake-news-uri de tip nou, cum ar trebui să le spunem fake news-urilor în care informația mincinoasă e fiartă în ciorba unei telenovele leșinate, au apărut pe site-ul BBC.

Dar nu numai atît.
Așa cum s-a întîmplat și în timpul Războiului din Siria, BBC a pus la cale, sub conducerea serviciilor secrete britanice, veritabile diversiuni. Altfel spus BBC nu numai că a publicat, în deplinătatea facultățile de gazetărie, fake news-uri peltea, dar mai mult a regizat pe teren, prin redactori transformați în agenți ai serviciilor, diversiuni periculoase. Da, BBC a fost în anii Războiului mondial un post al Adevărului. Nu pentru că redactorii s-ar fi prăpădit după respectarea normelor profesionale, ci pentru că au primit ordin de la Churchill să facă din Adevăr o armă de luptă. Acum însă BBC a fost rechiziționat de Serviciile secrete britanice. Astfel că uimirea lui Patrick André de Hillerin, pentru că BBC a trecut sub tăcere banditismul de la Eurovision, mărturisește un publicist care păstrează despre BBC imaginea de pe vremuri. Eu aș fi fost mirat dacă BBC ar fi scris despre manevra grosolană a Eurovision. Dacă ar fi făcut-o, BBC și-ar fi încălcat statutul din ultima vreme. Statut de Unitate Militară Diversionistă a Serviciilor Secrete Britanice.

Mai putem vorbi în cazul BBC de Puterea Adevărului?
Evident, nu.
Putem vorbi de Puterea Manipulării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*