Ministerul Investițiilor a scos în dezbatere publică un proiect de OUG pentru finanțarea spitalelor prin fonduri naționale și împrumuturi externe, iar actul normativ limitează valoarea maximă a proiectelor eligibile la 1 mld. lei pentru spitale județene și sume mai mici pentru alte categorii de spitale.
Noua schemă de finanțare ar pune în dificultate proiecte precum noul spital județean din Sibiu, evaluat la 2,5 mld. lei.
Perioada de consultare s-a încheiat, dar OUG nu a fost încă adoptată, iar Consiliul Județean Sibiu susține că se raportează la legislația în vigoare ,care permite încă finanțarea integrală din fonduri UE și BERD.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat în 22 noiembrie 2023, în dezbatere publică proiectul ordonanței de urgență „care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești”.
În document se specifică faptul că pentru fiecare proiect nu ar trebui să se cheltuie mai mult de un miliard de lei. La fel ca și în cazul PNRR, deși inițial proiectul noului Spital județean Sibiu era eligibil pentru a primi finanțare, prin ordonanța redactată ulterior lucrurile se schimbă radical, iar suma pentru fiecare proiect este diminuată.
Între timp s-a încheiat perioada de dezbatere publică, însă deocamdată proiectul nu a fost adoptat.
La litera a) a alineatului (8) din articolul 4, prin care se stabilește că vor putea primi finanțare doar proiectele cu o valoare de maxim un miliard de lei, conform documentului care a trecut prin dezbatere publică.
La Sibiu, Consiliul Județean a atribuit în vara anului trecut contractul de construire a noului spital pentru suma de 2,5 miliarde de lei, cu tot cu TVA.
Astfel, conform ordonanței, valoarea brută maximă a unui proiect este de un miliarde de lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgența, spitale de specialitate. Se acordă maxim 350.500 mii lei pentru spitale municipale/municipale de urgență și cel mult 250.000 mii lei pentru noile spitale orășenești.
Rațiunea impunerii acestor limite maxime de valoare ale proiectelor care pot primi fonduri este explicată în nota de fundamentare care însoțește proiectul ordonanței.
„Valorile au fost stabilite în funcție de tipologia intervențiilor si au avut la bază investițiile similare din sănătate finanțate din PNRR. Prin acest tip de investiții se urmărește o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente”, se precizează în proiect.
Consiliul Județean Sibiu susține însă că proiectul de ordonanță nu a fost adoptat, astfel că în acest moment nu sunt probleme legate de finanțarea noului spital.
”La acest moment ne putem raporta doar la legislația în vigoare, respectiv Programul Sănătate aprobat de Comisia Europeană în data de 30.11.2022 prin Decizia nr. C(2022)8934 / 30.11.2022, OUG nr. 55 / 8.06.2023 și documentele adiacente, care oferă cadrul legal pentru finanțarea integrală a proiectului Noului Spital din fonduri europene și împrumut de la Banca Europeană de Investiții.
Nu putem specula însă pe marginea unei ordonanțe pentru care perioada de consultare s-a finalizat de ceva vreme, fără să fie adoptată, și care prevede că investițiile în spitale noi se vor face din buget național și din împrumuturi externe.
Probabil că s-a înțeles că o astfel de abordare este împotriva intereselor românilor, în contextul în care investițiile în infrastructură spitalicească ar pierde banii europeni alocați și prin Programul Operațional Sănătate, pe lângă cei deja pierduți din Programul Național de Redresare și Reziliență.
Dacă România avea bani să construiască spitale noi, o făcea până acum”, transmite conducerea Consiliului Județean într-un răspuns transmis G4Media.
Instituția precizează totodată că s-a rezolvat și problema terenului pe care ar urma să fie construit spitalul.
Cele aproape 20 de ha au fost preluate de la Agențiilor Domeniilor Statului în cea a județului Sibiu printr-o hotărâre de Guvern adoptată în 14 decembrie 2016, act normativ care prevedea și niște termene: în cinci ani de la preluarea terenului, Sibiul trebuie să înceapă să construiască noul spital, altfel va pierde administrarea acestuia.
Conducerea Agenției Domeniilor Statului anunța însă la finalul anului trecut că termenul s-a împlinit demult și că începe demersul pentru a-l prelua înapoi.
„Data la care a expirat termenul de cinci ani de la data semnării protocolului de predare-preluare este 28 decembrie 2021. (…) În concluzie, Consiliul Județean Sibiu trebuia să predea terenul Agenției Domeniilor Statului în cazul nerespectării termenului. Având în vedere că acesta nu a fost predat Agenției Domeniilor Statului, vom face demersuri în vederea preluării”, se arată într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului de către Florin Nicolae, directorul general al DS.
”Vă rugăm să vă informați cititorii că știrea privind pierderea terenului pentru Noul Spital, pe care ați publicat-o fără să ne solicitați un punct de vedere, nu se confirmă și că acesta rămâne în proprietatea Consiliului Județean Sibiu în vederea realizării investiției. În acest sens, vă anexăm răspunsul Guvernului României, exprimat prin Secretariatul General, în legătură cu situația terenului amintit”, se precizează în răspunsul transmis de CJ Sibiu.
Fii primul care comentează