Caniculă şi furtuni în următoarele zile

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe atenționări de tip cod galben și portocaliu de caniculă, dar și de furtuni în aproape toată țara, pentru zilele următoare.

Miercuri, sunt în vigoare un cod galben și unul portocaliu de caniculă. Valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista și va fi valabil codul portocaliu de caniculă. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.ANM

Urmează furtuni puternice

De miercuri de la ora 12.00 până vineri la ora 2.00 va fi valabil un cod galben de furtuni. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

Cod portocaliu de furtuni

Tot miercuri de la ora 14.00 până la 22.00 va fi în vigoare un cod portocaliu de furtuni valabil pentru jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei.

Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

Joi, de la ora 03:00 la 22:00 va fi valabil un cod portocaliu de furtuni, în nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură.

Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.ANM

Furtuni și caniculă

Dar zilele cu furtuni nu înseamnă că vom scăpa de caniculă. Pentru joi și vineri va fi în vigoare un cod galben de caniculă.

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

„SURSA-GAZETA DE SUD”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*