Citesc de pe site-ul companiei Alstom un comunicat mai vechi, datat 3 noiembrie 2020, privitor la un contract important în țara noastră.
” Companiei Alstom i-a fost atribuit un contract de către Metrorex SA, operatorul rețelei de metrou din București, pentru a asigura un total de până la 30 de trenuri Metropolis pentru noua Magistrală 5, livrate în două tranșe. Valoarea contractului pentru primele 13 trenuri este de peste 100 de milioane EUR. Acest contract poate fi extins cu opțiunea de livrare a încă 17 trenuri, pe baza unei comenzi din partea beneficiarului, valoarea totală a proiectului putând ajunge la 240 de milioane EUR. Primul tren va fi livrat în mai putin de 29 de luni și va circula pe prima secțiune a Magistralei 5 de metrou, aflată deja în serviciul comercial. Celelalte 12 trenuri ale primului lot vor fi livrate imediat dupa omologarea primei unitati, urmand ca lotul optional de 17 unitati sa fie livrat pe baza unei cereri ferme din partea operatorului bucurestean. “Suntem foarte mândri de acest contract, deoarece vom vedea trenuri Alstom pentru prima oară în circulație în România. Competența de clasă mondială a Alstom în materie de soluții pentru metrou este apreciată în întreaga lume de peste 30 de ani, iar acum și pasagerii metroului bucureștean vor putea beneficia de ea. Suntem bucuroși să vedem că este recunoscută în România și expertiza Alstom în producția de trenuri, nu doar cea de mentenanță a materialului rulant,” a declarat Gabriel Stanciu, directorul general al companiei Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.
Trebuie să știți că Alstom deține un procent important din piața românească de material rulant și de mentenanță, beneficiind de o poziție de privilegiat. Câștigă aproape tot. Alstom este și titularul unui contract pentru un număr de trenuri electrice. La un moment dat, prin vară, am avut o veste bună. Ziarul Gîndul a publicat (a primit!) prima fotografie cu un vagon Metrorex care va circula în București. Frumos colorat, dar departe. El se află în Brazilia.
În curând vor trece 36 de luni de la anunțul Alstom cu sosirea primului tren de metrou din contractul de mai sus. Era vorba că trenul nu va sosi îninte de 29 ale lunii noiembrie. Aflu de pe site-ul și televiziunea favorită a guvernului că vagoanele produse de Alstom au o problemă cu trecutul oceanului.
Site-ul Digi 24 face haz:
”Soluție de avarie: trenurile pentru magistrala Drumul Taberei – Eroilor ar putea fi aduse din Brazilia cu avionul”
„Primul tren din cele 13, destinate magistralei Drumul Taberei-Eroilor, ar putea ajunge în România pe calea aerului. Constructorul spune că nu a găsit vapor, care să aducă garnitura din Brazilia la Constanța, așa că investighează soluția de a o urca în avion. Costul ar fi însă uriaș”.
Deși primul tren ar fi trebuit să ajungă în țară de o bună bucată de vreme, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex, Mihai Barbu, a spus clar: „nu avem un termen oficial de livrare”.
La București, transportul cu metroul a devenit din ce în ce mai dificil. Se circulă cu 35 de trenuri din cele 57 necesare. Ca de obicei, Alstom întârzie livrarea.Vagoanele sunt fabricate în Brazilia, țară cunoscută pentru calitatea modestă a materialului rulant. La un moment dat, Brazilia a importat material rulant produs în România.
De precizat că Alstom mai deține din martie 2022 un contract pentru fabricarea a 20 de trenuri electrice pentru lung parcurs, plus mentenanță pentru o perioadă de 15 ani. Valoarea este de 270 milioane de euro. El poate fi extins pentru încă 20 de trenuri, valoarea totală a flotei urmînd să ajungă la 700 milioane euro. Din informațiile noastre, trenurile electrice vor fi fabricate nu în Brazilia, ci mai aproape, în Polonia.
Ceva nu-i în ordine! Parcă am fi conduși de proști. În România nu se fabrică nimic. Industria românească este îngropată sau marginalizată, urmând ca necesarul de vagoane de metrou și de trenuri electrice să fie produs oriunde pe planetă, numai în țara noastră nu.
Tare mă tem că această producție uriașă de trenuri prin tot felul de locuri din lume ar trebui să devină și un subiect de investigație SRI și de dosar DNA.
Fii primul care comentează