Solidaritate liberală de frică

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Nimic nou la Congresul PNL! Faptul că au dispărut din vitrină Rareș Bogdan, Lucian Bode și Anghel Mănăstire, iar ca președinte al partidului a fost ales în mod oficial interimarul Ilie Bolojan nu este o mare surpriză.

Congresul s-a înscris în așa-zisul normal liberal, încheiat cu instalarea președintelui salvator. Același discurs prețios-bolmojit al lui Emil Boc a fost rulat cu insistență pe televiziuni, în ciuda faptului că marile succese ale Clujului se învîrt în jurul unui metrou imaginar. Emil Boc l-a depășit în flecăreala politică pe bădia Theodor Stolojan adus și el la Congres pe post de senior al partidului. Exact cum la precedentele congrese cuvîntau Mircea Ionescu Quintus, Dan Amedeo Lăzărescu și Radu Cîmpeanu.

Surpriza reală este că liberalii au votat în bloc pentru Ilie Bolojan, în ciuda faptului că pe margine unii au mai cîrtit ori s-au îndoit de o susținere masivă. Chiar prefigurau o posibilă lucrătură care s-a topit în fața vocii autoritare, a privirii încruntate și a intervențiilor tunătoare ale lui Bolojan.

Abia acum vom putea vedea ce înseamnă stilul Bolojan. Și la partid, și la guvern, el ocupă posturile în mod legal și nu mai are de ce să lucreze cu frîna de mînă trasă la fiecare viraj politic mai strîns.

Dar cea mai mare surpriză a Congresului PNL a venit de la refuzul PSD de a participa printr-un reprezentant și, eventual, de a transmite un mesaj de solidaritate pentru campania pro-europeană a presupușilor colegi de alianță. Un așa moment de șah simbolic, ca să nu zic de flit, dat la început de drum, nu era de așteptat. Apărut chiar la începutul guvernării, el ne arată cît de artificială și de fragilă este coaliția pro-europenaă a celor patru grupări politice pro-bruxelleze.

Deja cu cîteva zile înainte de congres, barosanii din PSD au început să mîrîie. Ba că măsurile sunt prea dure, ba că sunt decise unilateral, ba că PSD nu este ascultat, ba că unele decizii din primul pachet de măsuri ar trebui îndulcite. A devenit cît se poate de clar că PSD nu va juca prea mult pe mîna reformelor lui Ilie Bolojan.

Va coabita o vreme și va aștepta momentul potrivit. E de crezut că, pentru o vreme, PSD va încerca să beneficieze de fructele guvernării, așa puține cîte sunt. Prezența sa în guvern este încă necesară pentru că asigură o iluzie de stabilitate, dar și o anume liniște din partea DNA-ului. În plus, prezența PSD în acest guvern mai estompează unele „recorduri” din învîrtelile, gafele și caraghioasa guvernare a lui Marcel Ciolacu.

Este de așteptat ca o schimbarea de poziție a lui Sorin Grindeanu să se producă abia după limpezirea apelor în interiorul partidului.
Abia atunci vom vedea care pe care!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*