
Sondajele tip exit-poll sunt și ele expresia coteriilor din politica românească plină de sforării. Cred în Marius Pieleanu cum cred în jucătorii cu alba-neagra. O fi el profesor, dar de la știință la învîrteală este o distanță uriașă. L-au scos pe Nicușor Dan la egalitate cu Crin Antonescu ca să nu se supere nici PSD, nici PNL, nici SRI, nici SPP, nici Franța, nici Comisia Europeană.
Numărătoarea va continua pînă noaptea tîrziu și sper că încet-încet rezultatele numărătorii să se apropie de ce au votat cetățenii români. Oricum, din ce se vede bine pe cifrele date publicității de cele două case de sondaje, din două tururi de scrutin, cel din noiembrie 2024 și cel de acum, de fiecare dată pe primul loc a fost tot un suveranist. Este cel mai grăitor lucru despre schimbarea importantă din orientarea compatrioților noștri, semn că și România urmează un trend internațional. Nu cîntăreții lozincilor cu Europa și nu reprezentanții partidelor main-stream au ieșit pe primul loc. N-a scos capul în aceste alegeri nici un candidat de import și nici un aventurier, iar omul Comisiei Europene este undeva la grămadă. Încă n-a scos capul, în ciuda partidelor care flutură steagul.
George Simion a cîștigat detașat primul tur (ca și Călin Georgescu, anul trecut) în ciuda faptului că a lipsit de la cele trei încropeli de dezbatere și că a fost carotat grosolan de autorități, de Antena 3, Digi24 și România TV, inclusiv de propriile greșeli. Chiar și după ce votul s-a încheiat, propagandiștii oficiali ai celor care au trîntit alegerile din decembrie 2024 au continuat să insiste cu rușii și cu extremismul.
Felul în care a ieșit să își anunțe rezultatul ne arată că George Simion încearcă o schimbare. El a recurs la o altă formulă decît cea cu tărăboiul susținătorilor și cu declarația la televiziuni. El a încercat să transmită o anume siguranță și o schimbare de comportament.
Cea mai mare neclaritate stă în rezultatele apropiate obținute de Crin Antonescu și Nicușor Dan. Cei doi au fost dați la egalitate deși nu cred în asta. Dar au apărut cu cifre aproximativ egale pentru a lăsa loc inclusiv pentru negocieri nocturne, pentru aranjamente și învîrteli.
Cu trei partide în spate, plus o parte din instituții, inclusiv de forță (mobilizate cît de cît de cele trei partide- PSD, PNL, UDMR), Crin Antonescu pare să fi ocupat locul doi sau trei. Ceea ce este un mare semn de gîfîială politică, adică un mare semn de bătrînețe și uzură, măcar pentru PSD și PNL.
Cît privește rezultatul lui Nicușor Dan rămîne încă discutabil. Unul dintre cei mai antipatici oameni din politică (inclusiv din presă și din aparițiile televizate) a apărut cu susținători si voturi din aer, nu dintr-o susținere politică reală. Nicușor Dan n-a avut decît un ciot de partid și lansarea sa în alegeri și eventuala sa calificare în turul doi ar întoarce Bucureștii cu țevile de apă caldă pe acoperisuri, ca să nu spun cu fundul în sus.
În aceste ore, Nicușor Dan este candidatul cel mai prelucrat și mai periculos pentru ceilalți doi concurenți, deși el ca persoană nu poate face mare bîrnză la Cotroceni. În administrație, da. În politica mare ar fi la fel de caricatural ca și Klaus Iohannis.
Cît o privește pe Elena Valerica Lăsconi, în ciuda faptului că a apărut mult mai pregătită și mai agresivă a obținut rezultate mult mai slabe. S-a zbătut din greu, dar oamenii s-au prins, semn că s-au temut de o făcătură prezidențială.
Voi reveni pe seama rezultatelor finale.
Fii primul care comentează