La PNL se ascunde sub preș mizeria corupției interne, iar PSD își face curățenie-n partid cu DNA

După arestarea lui Buzatu de Vaslui, vă amintiți că am zis că se pune în scenă un nou sezon din serialul debaronizării, socotind atunci și că, după seria de pesediști deferiți justiției sau publicului (Firea și Pandele, primarii de Caracal și Crevedia, baronul Buzatu), ar trebui să apară agățat de către DNA și reținut și vreun baron liberal corupt din cei mulți documentați și îndosariați deja.

Zilele trecute, chiar Voineag, șeful DNA, confirma operațiunea debaronizării prin anunțul de intrare în scenă a DNA 2.0, adică ceva di granda, fără cârnați și pălincă. Numai că aseară, nemaiașteptând ziua de vineri că nu s-a putut, a fost săltat un alt baron PSD, mai puțin vizibil decât Buzatu, dar nu neapărat mai puțin influent sau bogat, anume primarul vechi de 20 de ani de Mioveni, Ion Georgescu. Dintre politicienii de Argeș, prieteni, eu îl cunosc bine doar pe Gentea Cristian, primarul performant al Piteștiului, e fizician, ca mine. Pe Georgescu nu-l cunosc sau, dacă l-am cunoscut vreodată, am uitat, a trecut vremea. Însă lovitura este dură pentru PSD, vă pot spune, mai ales pentru PSD Argeș, una dintre organizațiile cele mai puternice din țară, care, pe modelul patentat deja, fără să mai aștepte detalii despre dosar și vinovăție, l-a dat de urgență afară din partid pe primar, un primar ce a fost inclusiv protectorul actualei ministrese de la Muncă, nu mai vorbesc despre alte implicații majore. În mod normal, niște oameni cu scaun la cap ar fi așteptat cel puțin până astăzi, ar fi trimis un coleg avocat să vorbească cu arestatul, care este colegul lor timp de zeci de ani, apoi ar fi luat o decizie de excludere sau nu. Sau cum? Considerăm că justiția noastră e infailibilă? Tocmai această justiție ce a nenorocit România în ultimii 20 de ani? Mă rog, înainte de a intra în emisie, am văzut că organizația locală Mioveni totuși și-a revenit spre normalitate și, într-un gest firesc, a zis că până la proba contrarie are încredere în primarul Georgescu și îl sprijină.

Însă, e limpede, prieteni, că vorbim deja despre operațiune de curățire a PSD cu sprijinul DNA, iar acest lucru nu e ceva minor, mai ales când șeful partidului e și al Guvernului țării. Mai trebuie un caz sau două și atunci PSD nu va mai scăpa de eticheta de partid al corupților, care se va putea declina în felurite moduri infamante în campania electorală din 2024, dar care deja a și început. În acest timp, PNL, un partid poate ajuns mai corupt decât PSD în cursul mandatelor protective ale lui Băsescu și Iohannis, gâfâie înfricoșat sub povara posibilelor arestări. Toți liberalii de frunte cunosc cât de mare e gunoiul corupției ascuns sub preșul partidului lor și mai știu și cum și cine a pus noii șefi ai Parchetelor, adică Palatul Cotroceni. Adevărul este că niște arestări bine țintite din PNL ar putea dărâma definitiv fragila lor organizare internă, iar stropii oprobriului public ar ajunge inclusiv pe pantofii bine lustruiți ai lui Iohannis.

Avem, așadar, două situații diferite în cazul PSD și PNL; ambele, însă, vor genera același efect de implozie asupra coeziunilor interne. Sau credeți că pesediștii sunt voioși că DNA le face curățenia de care ei nu mai sunt în stare, mai ales acum când au din nou prim-ministru la butoane? Ori liberalii sunt mulțumiți de operațiunea de fezandare și disciplinare iohannistă, când ei știu ce și cât au furat, cunoscând faptul că au dosare cu fundiță ce le provoacă aceleași insomnii ca în vremea lui Coldea și Kovesi? Nu le plângeți, însă, de milă, prieteni; aveau și au la îndemână soluția reformei interne benevole, numai că asta ar fi o procedură ce nu le convine nici lor, dar mai ales nu le convine celor din statul subteran, ce țin cu adevărat frâiele puterii în România, ce nu mai știu și nu mai pot să conducă prin negocieri dure, directe și discrete și preferă doar soluția șantajului cuplată cu cea a arestărilor. Rezultatul se va vedea doar după alegerile europarlamentare și nu va fi în beneficiul celor ce-au la cale cele două tipuri de operațiuni descrise azi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*