Gușă: Marea vulnerabilitate a reformei Bolojan este grupul de ”consilieri voluntari”

Sunt un vechi partizan al tăierii cheltuitelor guvernamentale și al concedierii personalului excedentar ce lucrează la stat. În ultimii cinci ani, v-am tot prezentat excese și scheme de fraudare practicate prin sinecuriștii partidelor politice, dar și ai serviciilor secrete. M-am poziționat de partea lui Bolojan referitor la asta, încă dinainte de a fi el prim-ministru, atunci când a impus disponibilizările de la Senat. Sunt conștient de inerentele greșeli sau excese, dar procesul în sine trebuie demarat urgent pentru că noi, prieteni goldiști, suntem prăbușiți din punct de vedere bugetar. Pericolul retrogradării României legat de ratingul financiar de țară, apoi al scumpirii sau blocării creditării bancare este chiar unul iminent. Și fără să mai adaug și alte avataruri consecutive gravisime, menționez doar unul, dar care vă va suna dur în urechi, și este sistarea plății pensiilor. Desigur că nu doream ca strategia tăierii de cheltuieli guvernamentale și a concedierilor de la stat să fie cumva opera unui colectiv furnizat de către partidele de la guvernare. Ar fi fost o tragedie din start, pentru că partidele de la guvernare au fost implementatoarele dezastrului actual; dar mă așteptam să fie selectați circa 7-10 profesioniști dintre cei pe care îi mai avem, musai cu experiență validată în sistemul administrativ de stat din România, apolitici în orice caz, care să pună la punct un plan, care planul putea să fie apoi discutat și cu specialiștii din mediul privat.

Zilele trecute, am aflat că acest „grup pentru tăieri”, ca să-i spunem așa, ale cărui concluzii le-au prezentat, ieri, Bolojan și Anastasiu, este format din oameni de afaceri ce lucrează voluntar pentru guvern, voluntar, deci fără răspundere, dar au autoritatea de a cere și prelucra datele administrației românești, poate unele date secrete importante sau altele cu mare valoare de întrebuințare pentru diverse afaceri private. Nu vreau să prezint numele personajelor invocate, unele sunt de notorietate și circulă oricum prea multe nume, poate nu toate sunt cele reale, dar eu le-am analizat pe toate, pornind chiar de la cele expuse de către vicepremierul Anastasiu, și am o concluzie clară. Aproape toți cei invocați sunt acoperiți ai sistemului Statului Paralel, deci oameni din business ce-au avut succes în mediul privat, fiind sub pilotajul celor din serviciile secrete. Surpriza nu trebuie să fie atât de mare, de fapt. La ce să ne fi putut aștepta în SECURISTAN? De ce zic că asta nu-i bine deloc? Mai ales în condițiile în care cunoașteți că în America există celebrul DOGE, departamentul ăla de reducere de cheltuieli de la stat, care i-a avut în frunte pe Elon Musk și pe Vivek Ramaswamy, ambii tot oameni de afaceri de succes din SUA, ambii tot pilotați de serviciile secrete americane. Da! Dar ăștia doi măcar au fost numiți oficial de către președintele Trump, cu sau fără jurământ depus, asta nu mai știu, dar în orice caz, răspunzători. Ei bine, în America a ieșit prost și chiar acolo abia se amorsează acest scandal cu oamenii de afaceri în fruntea acelei structuri.

Care sunt, pe scurt, vulnerabilitățile acestui grup de voluntari? Am spus mai sus, mai înainte, despre accesul la date administrative sensibile, unele dintre ele secrete. Oricum, va fi o bubă mare legat de asta. Apoi, acești oameni nu au expertiză în mediul administrativ de stat, ei văd acest sistem doar dintr-o parte, din partea aceea a privaților, ce luptă, de fapt, cu statul pentru maximalizarea profiturilor lor. Ei bine, putem spune că, astfel, ei cunosc vulnerabilitățile de sistem, dar pun întrebarea: cine ne asigură că nu vor gândi în mod pervers și nu vor profita de informațiile pe care le vor prelua? Mulți dintre oamenii acestui grup sunt mai inteligenți, mai ales în afaceri, decât Bolojan și decât Anastasiu. Bravo lor! Dar cine spune că tocmai astfel nu-i vor trage pe sfoară pe guvernați, fiind mai inteligenți decât aceștia, presupunând că guvernanții, da, nu e sigur, dar putem presupune, ar fi de bună credință? În fine, este dovedit faptul că aproape toți acești oameni, vă spuneam, sunt pilotați de ofițeri de legătură din serviciile secrete. Unii dintre ei sunt chiar ofițeri acoperiți ai „pădurilor”, cum se spune la noi. Și atunci, ce facem, fraților? Fugim de partide și dăm de securiști? Adică scăpăm de dracu’ și dăm de tac-su?

Sunt multe alte lucruri pe care le pot înșira, mă opresc aici, recunoscând, însă, și faptul că avem lipsă de resurse umane de tip elită la vârful sistemului politico-administrativ. Dar dacă tot apelăm la acest grup de privați, pe care îi clasez în categoria mandarinilor, adică cei care au condus, în vechime, sistemul chinezesc, spre exemplu, n-ar trebui să luăm măsuri suplimentare de verificare, de semnare de contracte beton, cu obligații incluse, poate chiar acea obligație de a se suspenda din posturile de conducere sau executive ale afacerilor lor private, plus multe, multe altele ce recurg de aici? Nu s-a făcut nimic din toate aceste lucruri, iar concluzia este una singură: guvernarea și reforma Bolojan devine extrem de vulnerabilă chiar prin existența acestui grup de voluntari la vârful guvernării României. În orice caz, nici graba și nici criza nu justifică o asemenea procedură. În consecință, prezic că vor urma, în scurt timp, scandaluri mari.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*