
Victor Negrescu este pesedistul cu cea mai mare influență în Parlamentul European, prin poziția pe care o are, iar din această calitate, zilele trecute, a condus delegația europarlamentarilor din toate țările UE, membri ai Comisiei pentru Bugete, comisie aflată în vizită la Washington. Vă citesc ce a postat Victor Negrescu în urma acestei vizite și o să vedeți de ce este important:
„România lipsește din discuțiile strategice. Nu este prezentă în marile dosare de securitate, economie sau cooperare tehnologică și este o absență care va costa. Este urgent ca președintele României să vină aici cu o agendă clară și să repună România pe hartă. Fără prezență la nivel înalt, vom pierde oportunități și influență.”
Asta a spus Negrescu și a mai precizat el că a avut această comisie întâlniri și schimburi de opinii intense cu reprezentanți ai Trezoreriei SUA, Băncii Mondiale, FMI, diverși oficiali americani care sunt interesați și mandatați pentru politica în relaționarea cu Uniunea Europeană.
Sigur că, în aparență, se poate considera că remarca lui Victor Negrescu este dedicată să împingă cumva această posibilă întâlnire a lui Nicușor Dan cu Donald Trump, vizita celebră care e pregătită a lui Nicușor în Statele Unite. Da, numai că nu a ieșit așa. Remarca lui Victor Negrescu devine senzațională în condițiile în care el a vorbit nu doar ca oficial al statului român, a vorbit și ca oficial al Uniunii Europene. România nu este doar parte a Uniunii Europene, dar și cel mai avansat avanpost în noua strategie războinică a Bruxelles-ului. Iar faptul că un oficial dublu, român și bruxellez, recunoaște că România este tratată ca o colonie, exact asta ne spune în textul său Victor Negrescu, oficializează un statut pe care voi cel puțin de la mine îl știți de foarte mulți ani, vorbesc despre asta de 20 de ani cel puțin, dar eu nu am avut calitate oficială. Această recunoaștere, care să știți că va face înconjurul lumii diplomatice, va sugera tuturor că România nu este un stat eșuat. Asta nu-i interesează pe ei, că pentru cei din mediul diplomatic, mai ales occidental, un stat eșuat este bun de jumulit. Nu, că România este un stat care pur și simplu nu mai contează și, din cauza dimensiunii, dar și a bogăției, dar și a poziționării geostrategice, devine limpede pentru toată lumea că cineva, un alt actor statal, care nu este UE, negociază în numele României, pentru că altfel nu ai cum să te duci într-o vizită atât de importantă și să constați tu, ca vicepreședinte al Parlamentului European, că acest partener strategic al Statelor Unite, despre care se discută în Statele Unite, nu este prezent în niciun dosar de securitate, de economie, de cooperare tehnologică și noi mai aveam pretenția ca Trump să discute despre fraudarea alegerilor din România. E limpede, și asta este o nouă dovadă, că cineva a administrat această fraudare a alegerilor în fața partenerului american și că nimeni de la București nu s-a sinchisit să îl tragă de mânecă pe acel cineva, care poate să fie Franța, care putea să fie și Germania, dar cu șanse mai puține, care putea să fie și Marea Britanie, cam la egalitate de șanse cu Germania, care putea să fie și Israelul, dar la egalitate de șanse cu Franța.
Vedeți? Astea sunt doar o parte din consecințele modului ilegal, aș putea spune, în care România este condusă. Și de ce folosesc cuvântul ilegal? Pentru că, în mod normal, într-un stat de drept există mecanisme prin care actorii administrativi de la nivel înalt sunt trași la răspundere în urma unor astfel de evenimente. La noi nu mai există nici aceste mecanisme. Cine să se mai sesizeze că, în ultimii 20 de ani, Băsescu și Iohannis au reprezentat România în mod necorespunzător și au fost inexistenți și că alții au uzufructat potențialul României? Vă amintesc, în final, de vorba lui Băsescu, a nesimțitului Băsescu, a iresponsabilului Băsescu care, în 2005, fix acum 20 de ani, ne informa că el a decis ca politica românească să fie „SP la licuriciul mare”, în care „SP” nu este prescurtarea de la sex oral, dar asta înseamnă, pentru că așa a spus Băsescu. Iar noi am fost foarte puțini dintre cei care am reacționat, dar să știți că toți cei din plan extern au reținut că asta este atitudinea din politică externă a României. Atunci, ce poți să faci cu o prostituată? La început o plătești, apoi o exploatezi fără ca nici măcar s-o mai plătești. Asta ne-a transmis, de fapt, Victor Negrescu.
Fii primul care comentează