Adormirea lui Ludovic Orban

Nu știu dacă Ludovic Orban a fost vreodată treaz. Mă refer la legăturile sale cu societatea românească. Și la Primăria Capitalei, și la Ministerul Transporturilor, a moțăit. Transporturile sunt sursa de bani a oricărui partid cînd ajunge la guvernare. Cum a gestionat Orban postul respectiv am idee, dar n-am dovezi. Ca premier, n-a fost mai breaz. Nici ca președinte al PNL. Atîta doar că nu s-a lăsat călcat în picioare de Klaus Iohannis și Alina Gorghiu-Lucian Isar, care s-au grăbit să-l aducă în loc pe fantomaticul Vasilică Cîțu. De la acea execuție publică de la congresul PNL (cu Rareș Bogdan pe post de mare gornist pro-Cîțu), Ludovic Orban a tot stins luminile, una, cîte una. Mă așteptam la un program, la o echipă, la baricade, la reacții de apărare, la strategii politice și economice, la mobilizat țara pentru ieșirea din balta politică în case se scaldă, la ceva care să-i arate o altă față.

N-a venit cu nimic interesant, semn că cea dinainte și cea de acum reprezintă o singură față pentru mediocritatea sa de politician, limitat la o voce sonoră lipsită de suportul ideilor și al proiectelor inteligente.

Cea mai nouă apariție a lui Ludovic Orban a fost la un congres al PMP, altă grupare moțăită, la care au mai participat și Drulă (nume emblematic pentru președintele unui partid românesc!). Evenimentul a fost orchestrat de Eugen Tomac (nume la fel de expresiv pentru gîndirea politică a partidului pe care-l conduce!) și a fost un prilej pentru a ne arăta nivelul la care a ajuns sonorul Ludovic Orban.

Ca să nu se plîngă că nu-i preia nimeni mesajele, mă îndur să reproduc cîteva fragmente din gîndirea de acum a fostului prmeier:

”Eu nu înţeleg de ce ţin congres cei din PNL, Ciucă trebuia pus preşedinte prin decret prezidenţial. Iohannis trebuia să dea decret, prin care să îl pună preşedintele PNL pentru următorii trei ani pe Ciucă (…) Ciucă nu are nicio treabă cu liberalismul. Nu poţi să pui ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal un om care a trăit toată viaţa lui în logica ‘să trăiţi’, a executat ordinele superiorului şi le-a dat ordine celor inferiori în ierarhie. Liberalismul înseamnă cu totul şi cu totul altceva, este anticazon, ca să spun aşa. Înseamnă libertate în primul rând, individualitate. Azi nu mai suflă nimeni în PNL. PNL astăzi este controlat de neliberali, este controlat de oameni care ascultă de comenzile sistemului, nu de oameni care ţin cont de voinţa cetăţenilor şi de regulile democratice”.

”Eu i-am spus lui Cîţu când a propus excluderea mea din Biroul Executiv: ţine minte ce îţi spun, în curând nu vei mai fi prim-ministru şi peste alte câteva luni nu vei mai fi preşedintele PNL, te vor schimba ăştia care acum te aplaudă că propui excluderea mea. Deci se ştia, nu asta e problema, problema e că ei au nimerit din lac în puţ, l-au schimbat pe dracu cu tac-su. Cîţu avea aproape cinci ani vechime totuşi, iar el, dacă stai şi îi urmăreşti activitatea, a fost un om care a exprimat pe blogul lui diferite poziţii şi idei liberale”.

”Eu am luat PNL de nicăieri, dintr-o groapă de potenţial, un partid decredibilizat, cu 16-17% intenţie de vot remanentă, datorată mai mult aleşilor locali şi l-am dus la victorie, l-am dus la guvernare. Or, cât de prost să fii să schimbi un preşedinte care te-a luat de jos şi te-a pus pe val? PNL nu mai are astăzi nici 16% cotă de încredere, nu mă refer numai la intenţie de vot, s-a topit ca identitate”.

Din păcate, discursul său ne arată că nu avem a ne aștepta la mare brînză. Ludovic Orban n-a depășit zilele în care a pierdut șefia PNL și a guvernului. Încă se ține de guler cu Iohannis, Ciucă și Cîțu și fierbe la gîndul că l-au lucrat. Forța Dreptei încă nu există și nici România nu-i spune lucruri în plus. El are de reglat o confruntare pe care a pierdut-o și asta pare a fi singura sa rațiune de a mai face politică!

 

 

„ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL AUTORULUI DE PE SITE-UL COTIDIANUL.RO”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*