
Toate marile confederații sindicale din România se reunesc astăzi pentru a stabili un plan comun de acțiune împotriva pachetului de măsuri anunțat de Guvern în vederea reducerii deficitului bugetar. Sindicaliștii acuză autoritățile că au luat decizii unilaterale, fără consultări prealabile cu partenerii sociali, relatează Digi24.
Luni este o primă ședință făcută între toate sindicatele de la noi din țară, din toate domeniile, pentru a se numi împotriva ordonanței austerității. Acestea acuză faptul că Guvernul a anunțat un plan de măsuri înainte să fie discuții cu sindicatele. Au cerut, într-o primă ședință a Consiliului de Dialog Social de la Ministerul Muncii, ca acel articol din ordonanța de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice legat de primele oferite salariaților să fie scos de pe ordinea de zi.
Sindicatele au reușit să facă acest lucru, însă doar pentru faptul că Guvernul avea nevoie avea nevoie de o aprobare pentru a discuta despre acest lucru, însă astăzi temele principale din ședința sindicatelor sunt legate de proteste sau chiar de către sau chiar de o grevă generală programată undeva în luna septembrie.
De asemenea, sindicatele cer guvernanților ca toate măsurile fiscale să fie discutate înainte într-un Consiliu Național Tripartit, înainte ca ele să intre în vigoare.
Primul protest de stradă provocat de economiile pe care Guvernul le anunță a fost cel al studenților și elevilor. Câteva sute de tineri, unii însoțiți de părinți, s-au adunat în Piața Victoriei. Studenții și elevii sunt nemulțumiți de anunțata reducere a fondului de burse. În învățământul preuniversitar, burse de merită ar urma să primească cel mult 15% dintre elevii unei clase, condiția fiind să aibă media generală peste 9. În prezent, primesc 30% dintre elevi, indiferent de rezultatele la învățătură.
Săptămâna trecută, după ce a participat la Consiliul European de la Bruxelles, președintele Nicușor Dan a declarat că a aflat că acest sistem de bursă este unic în Europa. Șeful statului a adăugat și că este anormal ca niște bani acordați pe un criteriu numeric să fie considerați ca fiind dați pentru merite. În facultăți, dondurile vor fi reduse cu circa 40%, după ce raportarea alocărilor nu va mai fi făcută la salariul minim brut, ci la cel net.
Fii primul care comentează