
Dumitru Borțun, un profesor de socialism științific, convertit la capitalism, dar înroșit de un partid social românesc (PSRO) condus de Mircea Geoană, îl făcea „fascist” pe… Liviu Dragnea. Acum se laudă că, prin ONG-ul „România renaște”, el l-a readus în politică pe Mircea Geoană și l-ar fi propus la Președinție! Iată ce scriam despre acest Borțun în 2019, în „Cotidianul”:
Pe acest Dumitru Borţun l-am remarcat prima oară într-o emisiune de la Realitatea TV. Nu pentru ideile sale, ci pentru că l-am auzit povestind cum este oprit pe stradă de cetăţenii care-i spuneau: „Domnule profesor, dumneavoastră sînteţi toată speranţa pentru o Românie adevărată”! Măi, să fie, mi-am zis, chiar aşa?, să existe un Mesia de care eu să nu fi auzit pînă acum?
M-am lămurit însă imediat, căci, în acea emisiune, Borţun acesta şi-a dat în petic. Încercînd să pară cult, Borţun s-a apucat să facă o analiză aplicată a celor 14 caracteristici ale fascismului, forţînd aproape dement legături ale acestora cu Liviu Dragnea şi PSD! Cele 14 caracteristici sînt cunoscute, chiar celebre aş spune, însă Borţun le prezenta în emisiune ca şi cum ar fi descoperit apă pe Marte! Iată-le:
1. The cult of tradition.
2. The rejection of modernism.
3. The cult of action for action’s sake.
4. Disagreement is treason.
5. Fear of difference.
6. Appeal to social frustration.
7. The obsession with a plot.
8. The enemy is both strong and weak.
9. Pacifism is trafficking with the enemy.
10. Contempt for the weak.
11. Everybody is educated to become a hero.
12. Machismo and weaponry.
13. Selective populism.
14. Ur-Fascism speaks Newspeak.”
Să încerci să demonstrezi la fiecare punct că aceste lucruri sînt caracteristice comportamentului fascist al lui Liviu Dragnea şi PSD-ului trebuie să fii dus definitiv cu capul, să te controlezi serios, iar ceilalţi din preajma ta să te izoleze undeva, astfel încît să nu intri cumva în contact cu oamenii sănătoşi! În delirul său, Dumitru Borţun nu-şi dă seama de gravitatea afirmaţiilor sale, ce înseamnă să spui despre ţara ta că este condusă de un partid fascist!
Dar asta nu e tot! La cîteva zile, acelaşi Dumitru Borţun a acordat un interviu în scris celor de la „Ziare.com”, în care spune nişte bazaconii mai mari decît el. Hai să-l facem celebru:
Dacă aş fi auzit aceste cuvinte de la un om simplu, de pe stradă, i-aş fi spus cu blîndeţe: „Du-te, mă, nene, acasă că eşti beat!”, dar Borţun ăsta este profesor, şi nu oriunde, ci acolo unde nişte tineri se pregătesc pentru a deveni politicieni, funcţionari în administraţie, jurnalişti etc. Asta îi învaţă acest jalnic profesor pe cursanţii lui? Că votanţii unui anumit partid sînt „muritorii de foame şi alcoolici”, „bisericoşi, cu frica de preot”? Asta crede el despre o parte semnificativă a românilor, că are în sînge „frica de preot şi frica de primar”, că este, cu alte cuvinte, o adunătură amorfă, ghidată de instinct şi de burta goală? Şi nu numai că spune aceste lucruri, ci se şi împăunează cu astfel de declaraţii, ca şi cum ar aştepta aplauze.
Că omul are o astfel de gîndire retrogradă, e treaba lui şi, eventual, a medicilor, dar cum suportă colegii lui de la SNSPA şi studenţii care vin la cursurile lui să respire acelaşi aer infectat alături de un asemenea fascistoid?
Puţini sînt însă cei care ştiu cine este, de fapt, acest Dumitru Borţun. Din CV-ul său aflăm că din 1974 a predat la liceu „filosofia şi socialismul ştiinţific” (aşa se numea cursul atunci, domnule Borţun!), fiind între 1978-1990 asistent universitar la Braşov. Cu toate acestea, în prezentarea sa nu menţionează nici măcar un text publicat în acea perioadă, ci doar pe cele de după convertirea sa politică! Sigur că, dacă ne punem mintea, îi vom descoperi apetenţa pentru tezele comunismului şi discursurile lui Ceauşescu, căci altfel cum ar fi rezistat în şcoală dacă măcar ar fi respirat altfel decît PCR-ul? Dar nici nu e greu de bănuit care era „filosofia” lui în acei ani, văzînd felul în care gîndeşte acum.
În 2016, acest Dumitru Borţun nu era nici pe departe un om de dreapta, cum pozează acum. Din contră, a participat la alegerile locale din partea „Partidului Social Românesc”, condus de Mircea Geoană, adică din partea unui partid de stînga, condus de un fost PSD-ist, deci de un „retard istoric”, ca să-l cităm!
A vrut chiar să devină Primar general al Capitalei din partea PSRO, numai că BEM a respins candidatura sa pentru că partidul nu a reuşit să strîngă nici măcar semnăturile necesare intrării în cursă! Din toată aventura, i-a rămas doar acest afiş electoral după ce a reuşit să-l îngroape politic chiar pe Mircea Geoană, care credea că va face mare brînză cu Borţun în capul listei:
Acum Dumitru Borţun iar se află într-o perioadă de convertire, către dreapta extremă, fără să-şi dea seama că este folosit pe post de pîrmac de cei care vor să-şi atace adversarii cu oameni iresponsabili. Căci nu puteau să găsească pe orice drum unul care să spună în gura mare că PSD şi Liviu Dragnea urmează teoria fascistă în actul de guvernare sau că adepţii celui mai mare partid sînt „muritorii de foame şi alcoolici”, „bisericoşi, cu frica de preot”.
În interviul citat, Dumitru Borţun mai spune: „Aşadar, „maşina de vot” a PSD este un patent al evului mediu întîrziat, de care v-am vorbit. După cum principalii săi promotori, baronii locali, sunt produsul unui retard istoric”. Păi, bine, măi, unchiule, uiţi că şi Mircea Geoană a fost liderul PSD şi chiar candidatul partidului la Preşedinţie? Aşa vorbeşti matale de cel care dorea să te facă om, că este „produsul unui retard istoric”?
De curiozitate, îl vom întreba pe Mircea Geoană cum de nu şi-a dat seama că, alături de acest Dumitru Borţun, el şi partidul pe care-l înfiinţase aveau un singur drum: spre groapa istoriei!
P.S. Pentru amuzament, iată o declaraţie de candidat a lui Borţun. Ce credeţi, stimaţi cititori, vrea omul să ne spună ceva anume, ceva ce are pe suflet? Citiţi: „Se tot vorbește de dosare la CNSAS. Se vorbește de urmăriri penale. Justiția să își facă treaba. Pe mine nu mă interesează. Pentru că adevăratele probleme ale bucureșteanului sunt altele”.
Articol apărut în „Cotidianul” în 19 februarie 2019
Fii primul care comentează