Patriarhul Daniel n-a citit Statutul Academiei Române și are nevoie de multe ghilimele pentru plagiatele sale

Patriarhul Daniel vrea neapărat ca toți credincioșii ortodocși din România să afle cine este el cu adevărat. Întrucât toți suntem în viață trebuie să spun că Mitropolitul Clujului, IPS Andreicuț m-a rugat, în sediul Academiei din Salzburg (unde suntem colegi), să merg în vizită la Mitropolia din Cluj ca să discut cu domnia sa problema plagiatului Patriarhului Daniel. Am mers la Mitropolia din Cluj și Mitropolitul Andreicuț m-a rugat din partea Patriarhului Daniel să nu mai public niciunul din plagiatele tezei de doctorat. Am mers la Cluj și am spus Mitropolitului Andreicuț: „Știu că se spune despre mine că e greu să faci o înțelegere, dar iată în șapte secunde vă promit că nu voi mai scrie o silabă despre plagiatele Patriarhului. Îmi pare rău că este bolnav și nu îl voi mai supăra niciodată. Eu am cuvânt. Rugați-l, dacă se poate, să reactiveze Mitropolia Tomisului fiindcă este o onoare și o strălucire pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru România și pentru poporul român. Fiindcă la Niceea, în anul 325, a fost primul și celebrul Sinod, iar Marcus ca Mitropolit al Tomisului a participat la acest Sinod pe care îl putem considera Sinodul în care s-a fondat simbolic Europa.“

Toate păreau cinstite, liniștite și în regulă. Numai că ieri, 16 iulie, am primit din partea unui membru al Sinodului o pagină despre care mi s-a spus că este din scrisoarea trimisă de Patriarhul Daniel Arhiepiscopiei Tomisului și ar avea numărul 6591/04 iulie 2025, epistola fiind semnată de Patriarhul Daniel și de Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.

Acest punct 3 din epistolă este stupefiant:

Văd că Patriarhul Daniel citează Legea 752 din 27 decembrie 2001 privind organizarea și funcționarea Academiei Române, anume Art. 6 alin. 5. Să deschidem statutul Academiei Române, exact citează Legea 752 / 27 decembrie 2001, Art. 6 alin. 5.

Iată Art. 6 din Lege:

„Articolul 6

(1) Academia Română se compune din membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare.

(2) Membrii Academiei Române sunt aleși dintre oamenii de știință și cultură de înaltă ținută spirituală și morală, care s-au distins prin opere care contribuie la progresul spiritual al țării, prin lucrări de mare valoare teoretică și practică. Ei trebuie să recunoască și să respecte Statutul Academiei Române.

(3) Noii membri ai Academiei Române sunt aleși de Adunarea generală a Academiei Române, pe baza propunerilor formulate de către membrii Academiei Române, de instituțiile de cercetare științifică, de învățământ și de cultură, potrivit criteriilor și procedurilor prevăzute în statut.

(4) Calitatea de membru al Academiei Române poate fi acordată și post-mortem.

(5) Titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române.

(6) Numărul maxim de membri titulari și de membri corespondenți este de 181, iar numărul maxim al membrilor de onoare din țară și din străinătate este de 135, din care cel mult 40 din țară.“

Așadar lucrurile sunt foarte clare. Academia Română se compune din:

– membri titulari

– membri corespondenți

– membri de onoare

Dintre acești membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare Titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române.

Este limpede că titlul de academician al Academiei Române un poate fi purtat decât de către membrii săi titulari.

Arhiepiscopul Teodosie nu este nici membru titular nici membru corespondent nici membru de onoare al Academiei Române și nu a scris niciunde că face parte din Academia Română și că ar fi membru titular și că de aceea este academician. Cred că demonstrația este clară și definitivă. Ceea ce am scris acum privitor la Arhiepiscopul Tomisului este perfect valabil și pentru modesta mea persoană, Constantin Barbu. Așadar ca să înțeleagă perfect Patriarhul Daniel, nici Arhiepiscopul Teodosie nici Constantin Barbu nu și-au „asumat abuziv“ titlul de academician ca membru titular al Academiei Române, și nu au nici o atingere de Academia Română. Deci nici Arhiepiscopul Teodosie nici Constantin Barbu nu au „scris pe cărți“ titlul de academician, nescriind și nerostind niciodată că sunt membri titulari ai Academiei Române.

E clar sau e foarte clar?

Acum răspund în numele meu, numai în numele meu, ca întotdeauna. Eu sunt, grație recomandărilor unor mari prieteni, membru în mari academii din lume (unele sunt academii statale, altele sunt academii-fundații internaționale celebre). În câteva dintre ele sunt peste 100 de academicieni, laureați ai Premiului Nobel.

Sunt obligat să spun că am primit peste 20 de premii internaționale, unele celebre, și am publicat aproape 3000 de volume până în prezent. Pentru unele proiecte am primit scrisori de felicitare de la președinți de stat (unul fiind între cei trei mari lideri ai planetei), sau am discutat față în față proiectul în 1000 de volume privind Monumenta Mongoliae Historica. Eu muncesc zilnic 12-16 ore și dacă Patriarhia nu are respect, nu este nici o problemă. Eu nu lucrez pentru respectul Patriarhiei. Chiar dacă am publicat sute de volume în care apar numele episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului și ai Vicinei. Nici o biserică din lume nu are o colecție de documente mai bună și mai mare decât are Biserica Ortodoxă Română.

Cred că în arhivele Patriarhiei Române din București ori este o lipsă de memorie ori haos  delirant.

Public aici în facsimil scrisoarea de felicitare a Patriarhului Daniel, prilejuită de darul cu manuscrise vechi pe care i l-a oferit Arhiepiscopul Teodosie. Iată scrisoarea.

Unele dintre manuscrise sunt unicat în toate arhivele lumii și a trebuit să găsesc aceste unicate. Fără arhiva Academiei Tomitane, istoria Bisericii Ortodoxe Române este cel puțin săracă dacă nu aproape goală. Cât privește colecția Monumenta Romaniae Historica, colecție în care am publicat sute de manuscrise care privesc Biserica Ortodoxă Română, este cea mai mare colecție de documente din lume. Monumenta Romaniae Historica, până acum în peste 1000 de volume, este mai mare decât colecțiile Vaticanului, Franței și Germaniei împreună. Nu întreb dacă Vaticanul, Franța și Germania sunt entități supreme în materie de cultură.

Și acum ca să știe toată creștinătatea ortodoxă din România: Patriarhul Daniel a plătit televiziuni ca să nu pot să vorbesc și a oferit posturi importante în Biserica Ortodoxă Română pentru a fi reclamat la DNA. Știu, nu am păreri. Ar face oricând ocolul planetei  că Patriarhul Biserica Ortodoxe din România a instrumentat aceste ne-legiuiri împotriva cuiva care a găsit și a publicat actele fundamentale chiar ale Bisericii Ortodoxe Române. Ca să nu mai spun că ar  pune în mare dezonoare una dintre instituțiile fundamentale ale statului român.

Într-o altă epistolă a Patriarhiei, se încerca acreditarea ideii stupide că nu există nici un Marcus, mitropolit al Tomisului. Am publica vreo sută de volume cu documente în șase limbi în care apare Marcus metropolitanus Tomensis, participant la vestitul Sinod de la Niceea din anul 325. Datorită vestitului mitropolit al Tomisului pe numele său Marcus este Patriarhul BOR „locțiitorul tronului Cezareei Capadociei“! Și tocmai Patriarhia încerca să demonstreze că nu există nici un Marcus mitropolit al Tomisului la anul 325!

În scrisoarea Patriarhului Daniel trimisă sub numărul 6591/04 iulie 2025 se mai scrie că în ziua de 13 aprilie 2025, duminica Floriilor, IPS Teodosie „l-a premiat pe dl. „academician“ Barbu cu Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru mireni, iar în cuvântul său, „academicianul“ a rostit „Mă înclin în fața Mitropoliei Tomisului care a fost și va mai fi“.

Pentru a nu risipi ghilimelele în care este trecut titlul meu de academician, îi ofer aceste ghilimele Patriarhului Daniel să și le pună el în „teza de doctorat“ unde dorește. Dacă mai are nevoie de ghilimele îi dau ghilimele ca să pună și în alte cărți în care plagiază.

Îi reamintesc Patriarhului Daniel ceea ce a plagiat din H.U. von Balthasar – Das Evangelium als Norm und Kritik aller Spiritualität in der Kirche.

Asta din teza de doctorat pentru care îi mai pregătisem 13 plagiate, dar, la rugămintea Mitropolitului Andreicuț, am renunțat să le mai public. Un plagiat sinistru este într-o conferință a Patriarhului Daniel, plagiatul fiind din chiar Papa Francisc, iar Patriarhul Daniel a citit conferința chiar în fața Papei Francisc din care copia și îl și contrazicea. Cred că Patriarhul Daniel a fost umilit intenționat de autorul textului și el n-a știut nimic. Dacă nu înțelege bine generozitatea și onestitatea mea îi voi publica plagiate până la sfârșit. E clar?!

În ceea ce privește titlul meu de academician, eu nu am uzurpat titlul de academician al Academiei Române fiindcă eu nu sunt membru al Academiei Române, nu am scris niciodată asemenea minciuni și aberații fiindcă sunt membru în academii celebre din lume și am colegi peste 100 de laureați ai Premiului Nobel. Dacă Patriarhul Daniel apelează la ipochimeni cu creier light, analfabeți involuntari (unii foloseau toate cele 1418 neologisme ale limbii române, alții – famelici cu studii întâmplătoare) riscă să se asemene până când se va identifica. Nu ascund credincioșilor noștri ortodocși că, pentru a diminua ura și invidia Patriarhului, i-am propus Mitropolitului Andreicuț să îl recomand pe Patriarh pentru două titluri de membru academic și trei premii internaționale importante. Mitropolitul Andreicuț mi-a spus că Patriarhul este bolnav și nu va putea participa la astfel de manifestări internaționale iar eu m-am oferit să i se aducă diplomele și premiile la București. Propunerea mea nu s-a realizat și nu am întrebat de ce. Nu ascund faptul că însuși Arhiepiscopul Tomisului m-a rugat acest lucru. Faptul că eu am primit Crucea Sfântului Andrei pentru mireni m-a onorat și m-a bucurat. Oferirea distincției m-a luat prin surprindere fiindcă nu știam absolut nimic, Arhiepiscopul Teodosie nu-mi spusese absolut nimic și nu discutasem niciodată despre onoruri. Așa cum am mai spus și am și scris, eu iubesc cartea mai mult decât viața și nu am nevoie de nici o onoare din partea nimănui. Onoarea supremă este chiar Cartea. Evident că mă bucură în chip nespus orice distincție spirituală sau culturală oferită cu puritate.

Preafericitul Patriarh știe că am tipărit cele mai vechi manuscrise din lume privitoare la Apostolul Andrei. Nu mai știam că am rostit cuvintele mă înclin în fața Mitropoliei Tomisului care a fost și va mai fi dar, acum, le mai rostesc o dată: mă înclin în fața Mitropoliei Tomisului care a fost și va mai fi.

Oricâtă ură și invidie ar fi în inima și mintea Patriarhului Daniel. Patriarhul ar trebui să fie un om nobil și liniștit fiindcă este Patriarh și peste Arhiepiscopia Tomisului (pe care nu vrea să o reactiveze ca Mitropolie și nu o va reactiva până la moarte), instituție religioasă încă din anul 298, mitropolie încă din anul 325 (când Marcus metropolitanus Tomensis participă la Sinodul de la Niceea ca mitropolit). Este Patriarh peste Biserica Ortodoxă Română care, ca instituție străromână, este mai veche decât Arhiepiscopia Constantinopolului. Pentru mine, ca european și român filoromân, este o mândrie absolută că strămoșii noștri sunt strămoșii noștri prezenți la primul Sinod de la Niceea din anul 325 cât se întemeiază simbolic Europa. Așa cum se știe, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a publicat o colecție de 100 de volume (care au vreo 150 de tomuri), colecție intitulată 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325. Marcus metropolitanus Tomensis, participant la Sinodul de la Niceea. Împreună cu Academia Tomitana, prin grija Arhiepiscopului Teodosie, am început tipărirea celor aproximativ 500 de volume de manuscrise în facsimil color, manuscrise care reprezintă cele „80 de dosare“ ale Sinodului de la Niceea. Colecția se intitulează Fontes Nicaenae Synodi. Până în prezent s-au tipărit peste 100 de volume. Cercetarea noastră ne-a adus bucuria să găsim (pe lângă un papirus original) încă cinci papirusuri originale, grăitoare despre vestitul Sinod. Amintesc, totodată, și tipărirea colecției de Monumente istorice ortodoxe și bizantine, din care am tipărit 301 volume, acestea fiind cele mai vechi, până în anul 1000. Le-am căutat în toate arhivele lumii fiindcă sunt furate din Patriarhia Constantinopolului în anul 1453. Am făcut, de asemenea, un inventar de peste 20.000 de manuscrise ortodoxe furate, cumpărate, risipite în toată lumea. Ele au aparținut Patriarhiei Constantinopolului. Le-am căutat și într-o arhivă unde se află 300.000 de manuscrise!

Acum nu vă mai întreb nici dacă sunt academician cu ghilimele sau fără ghilimele (ca să fiți triști: sunt membru titular sau membru de onoare în 10 academii celebre ale lumii), nu vă mai anunț că am primit peste 20 de premii internaționale splendide, nici că am tipărit aproape 3000 de cărți, cum n-a tipărit nimeni în lume până astăzi. Nu am lucrat întru Carte decât pentru că iubesc Cartea. Să mai spun celor care merită să știe că am tipărit 735 de cărți care au făcut parte din Biblioteca lui Eminescu și le voi tipări pe toate, care sunt vreo 1243.

Eu îi doresc Patriarhului Daniel pace sufletească și liniște. Și îl rog să se bucure de Monumenta Romaniae Historica, să vină la Tomis să vadă manuscrisele fenomenale ale strălucitoarei noastre Biserici Ortodoxe Române. Nu ascund faptul că am vorbit cu Arhiepiscopul Teodosie și ar fi bucuros să tipărească cele peste 1000 de volume din Monumenta Romaniae Historica pentru biblioteca vestită a Catedralei Mântuirii Neamului. Din câte știu, Patriarhul Daniel a cumpărat deja 75 de volume din Integrala Manuscriselor Cantemir, o colecție pe care am tipărit-o cu manuscrise Cantemir aflate în Rusia, SUA, Franța, Germania, Austria, Vatican, România, Turcia etc.

Patriarhul Daniel i-a prezentat, bucuros, Integrala Manuscriselor Cantemir chiar Patriarhului Chiril I al Moscovei (cu prilejul vizitei la București). Așadar sunt academician în mai multe academii celebre din lume și merit Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru mireni, în mod sigur. Dacă Patriarhul „a produs“ reclamații împotriva Academiei Tomitane, împotriva celei mai mari colecții de documente din lume Monumenta Romaniae Historica, împotriva Bibliotecii lui Eminescu, împotriva colecției de Monumente istorice ortodoxe și bizantine, este problema lui de conștiință pe care n-o are.

Eu însă îi doresc ilumină și iluminare.

 

AUTORUL ARTICOLULUI: Acad. Constantin Barbu

17 iulie 2025

Membre titulaire de l’Académie Européenne des Sciences,

des Arts et des Lettres de Paris

Membre de Mongolian Academy of Culture and Poetry din Ulaanbaatar

Membru de onoare al Academy of Arts and of the Philosophical Sciences din Bari

Membru al Accademia Internazionale Léopold Sédar Senghor din Milano

Membru al Academia Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg

Membru al Academia Hispanoamericana de Buenas Letras de Madrid

Membru titular al International Academy of Ethics din India

Etc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*