Mii de angajaţi de la Finanţe protestează în toate ţara împotriva ordonanţei de austeritate

Sindicaliştii SedLex din Ministerul Finanţelor au declanşat joi un protest spontan la sediul instituţiei. Acestora li s-au alăturat în scurt timp angajaţi din întreaga ţară. Aceştia sunt nemulțumiți de proiectul Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, afirmând că pierd 700 de lei sau locurile de muncă.

Proteste spontane la Ministerul de Finanţe şi în ţară. Mii de angajaţi au ieşit din birouri şi nu mai vor să muncească. Aceştia protestează împotriva ordonanţei de guvern, redactată chiar de Ministerul Finanţelor, care aduce austeritate în instituţiile de stat.

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a fost convocat joi, la sediul Ministerului Finanţelor. Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.

Angajaţii plănuiesc ca din 22 august să blocheze ANAF-urile, să blocheze vămile şi Direcţiile Antifraudă.

„Colegii din Ministerul Finanţelor au declanşat un protest spontan. Se alătură colegi din toată ţara! Protestează sindicatele SEDLEX din Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu şi Gorj”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a sindicatului.

Scandal la Ministerul Finanţelor

Câteva zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor protestează joi, chiar în sediul instituției, împotriva prevederilor din proiectul de ordonanță de urgență privitor la reforma bugetarilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au prezentat săptămâna trecută pe larg informații din proiectul de OUG.

Aceasta prevede desființarea posturilor vacante din administrație, scăderea numărului de șefi, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri brute peste 10.000 de lei lunar și alte reduceri de costuri.

Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul spontan de joi al angajaților Ministerului de Finanțe s-a extins în toată țara. El afirmă că este posibil ca guvernul să intre într-un „blocaj financiar foarte puternic”.

„Eu nu cred că mâine (vineri – n.r.) va lucra cineva. La ora actuală, la nivel național, din informațiile pe care le am la prima mână, sunt vreo 15.000 de persoane (care protestează – n.r.”, adaugă Marica.

Ministrul Marcel Boloş a ieşit din biroul său pentru a discuta cu protestatarii. Este însoţit de secretarul general al ministerului Lucian Heiuş.

O directoare din minister, de la Direcţia Juridică, a demisionat în faţa lui Marcel Boloş, în lacrimi.

Colegii au aplaudat gestul ei.

Comunicatul Sed Lex

Conform unui comunicat de presă al Sed Lex se precizează că azi, 10 august 2023, ”la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urmă apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:

– Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
– Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Anularea posturilor vacanțe
– Desființarea biroului și funcției de șef birou
– Normative personal: 10 funcții de execuție pt serviciu, 20 funcții de execuție pt direcție, 40 funcții de execuție pt direcție generală

Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacanță, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structura vor intră la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în formă actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
– Introducerea în nouă lege a salarizării a familiei ocupăționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate”, se arată în document.

sursa-Gazeta de Sud

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*