
Departamentul de Securitate Internă a SUA a anunțat în martie că România a pierdut programul său de scutire de vize, în parte pentru a „asigura securitatea frontierelor și a imigrației”. Dar o notă internă a NSC, nepublicată anterior și obținută de reporterul Politico Daniel Lippman a arătat că administrația Trump a luat în considerare și un alt factor: nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă a considerat a fi norme democratice, după ce a anulat alegerile anul trecut.
România și-a atras mânia vicepreședintelui SUA, JD Vance, pentru că i-a interzis politicianului de extremă-dreapta Călin Georgescu să candideze la o reluare în această lună a alegerilor pe care le-a câștigat anul trecut și care au fost ulterior anulate.
Memorandumul „rezumat al concluziilor” de la reuniunea comitetului de coordonare a politicilor NSC din 14 martie arată că au existat unele disensiuni interne cu privire la această măsură. Ambasada SUA la București a declarat că „eliminarea desemnării României ar putea duce la deteriorarea imaginii SUA”, conform documentului. Dar comitetul, prezidat de directorul senior al NSC pentru Europa și Eurasia, Andrew Peek, a declarat că este important să se asigure că România „susține procesul democratic și desfășoară alegeri libere, corecte și transparente”. Reuniunea a fost organizată pentru a decide cum să contribuie la un „efort mai amplu al administrației de a preveni deteriorarea normelor și practicilor democratice în Europa în general”, conform memorandumului.
„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrație și de vize este esențială pentru asigurarea securității noastre naționale”, a afirmat un oficial al Casei Albe într-o declarație pentru Politico. „Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinea de fapt atunci când administrația Biden a grăbit procesul în zilele sale de declin. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa, inclusiv de lupta împotriva anumitor puncte de vedere”.
Purtătoarea de cuvânt a DHS, Tricia Mclaughlin, a declarat că este „recunoscătoare pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor pentru a spori cooperarea în domeniul securității” și că țara ar putea fi reconsiderată pentru program în viitor.
Reacția părții române
Un purtător de cuvânt al Ambasadei României a declarat că astfel de considerații privind normele democratice „nu au făcut parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și că „pe baza evaluării agențiilor americane care a condus la desemnarea ca țară VWP, România a îndeplinit cerințele statutare ale programului”.
„România își reiterează deplina disponibilitate de a se angaja în discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, cu privire la modalitățile de abordare a acestei probleme în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de către o autoritate independentă – nu de către Guvernul României.”
Fii primul care comentează