
Ne-a parvenit la redacție un document semnat de către fostul rector al Universității „Ovidius”, Epure Dănuț Tiberius, în care acesta sesizează ministerul Educației că se încalcă legea prin Carta instituției, trimisă la Ministerul Educației, pentru avizul de legalitate, în data de 17.11.2023. Fostul rector solicită doamnei ministru Ligia Deca „constatarea necesității eliminării prevederilor privind obligativitatea persoanelor care ocupă funcții de conducere de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea ”Ovidius” din Constanța”.
Această Cartă a Universității Ovidius a mai fost supusă controlului de legalitate în anul 2014, cînd, prin Adresa MEN cu nr. 54526/23.10.2014, pe care o publicăm și noi în facsimil la sfîrșitul articolului, au fost transmise mai multe amendamente. În sinteză, Adresa ministerului „a constatat încălcarea limitelor revizuirii Cartei, întrucât erau suprimate principiul universalității drepturilor, dreptul de a fi ales al persoanelor din România sau din străinătate care nu îndeplinesc noua ipoteză restrictivă din Cartă, precum şi o garanţie a acestuia, egalitatea în drepturi”.
Acum mai este puțin pînă la alegerea unui nou rector și este nevoie ca această Carte a Universității Ovidius să fie completată cu amendamentele din 2014 ale ministerului Educației, altfel întregul proces de alegerea a noului rector va fi viciat și, desigur, va duce la anularea oricărei decizii de numire!
Oricine se poate întreba de ce ar fi nevoie de un nou scandal la Universitatea Ovidius. Răspunsul este simplu: pentru că actualul rector Dan Marcel Iliescu, plagiator dovedit chiar de colegii săi (dovada este conținută de amplul material publicat și de noi) vrea să obțină un nou mandat și îi este frică de orice concurență!
Publicăm mai jos documentul primit la redacție:
De asemenea, publicam si amendamentele aduse de Ministerul Educatiei la articolele din Carta universitara care incalcau legislatia in vigoare, prin introducerea nelegala, abuziva a obligativității persoanelor care ocupă functii de conducere (decan/ rector) de a fi titulari ai universitatii. Cum nu există nicio diferență de continut juridic, sub acest aspect, intre Legea nr. 1/2011 (in vigoare, in 2014) si actuala Lege nr. 199/2023, este absolut evident ca se incearca, din nou, prin Cartă, introducerea unor criterii de eligibilitate abuzive, nelegale, discriminatorii chiar, pentru functia de rector. Si aceasta, in contextul in care conducerea universitatii cunoaste, fara putinta de tagada, pozitia exprimata anterior, in 2014, de Ministerul Educatiei. Or este evident ca, atata vreme cat prevederile din 2014 si cele din 2023 referitoare la persoanele care pot candida la functia de rector au un continut identic, a reintroduce acum, in proiectul Cartei universitare, restrictia amendata, in 2014, de Ministerul Educatiei echivaleaza cu o noua incercare de a pune intre paranteze legea.
Fii primul care comentează