
Președintele României, Nicușor Dan, a fost întrebat, într-o conferință de presă susținută luni, cum vede posibila nominalizare a actualului lider interimar al PSD, Sorin Grindeanu, în funcția de premier în 2027, în contextul în care acordul de coaliție prevede o rotație a prim-miniștrilor. În replică, șeful statului a subliniat că, în deciziile sale, trebuie să țină cont de realitățile politice și economice ale momentului și că va colabora cu majoritatea parlamentară.
„Am încercat să explic de mai multe ori lucrul ăsta. Tot timpul trebuie să iei decizii care să satisfacă și să răspundă interesului societății din momentul respectiv. În momentul pe care noi îl trăim, imperativul pentru România – în special în relația cu piețele financiare – a fost un guvern stabil. Și eu sunt foarte fericit că cele patru partide și grupul minorităților au înțeles acest imperativ”, a declarat președintele.
Întrebat direct dacă va accepta rotația și o posibilă desemnare a lui Sorin Grindeanu ca prim-ministru în 2027, Nicușor Dan a precizat că „protocolul semnat de partide prevede o rotație, dar nu prevede un nume”.
Referitor la faptul că, în 2017, Grindeanu a promovat Ordonanța de Urgență 13 – care ar fi oferit protecție juridică liderului PSD de atunci, Liviu Dragnea –, iar actualul președinte a participat la protestele împotriva acestei măsuri, Nicușor Dan a confirmat: „Da, sunt mărturii video”. Întrebat dacă nu este o contradicție să îl numească pe cel împotriva căruia a protestat, președintele a răspuns:
„Repet, suntem în politică și suntem guvernați de legea majorității. Există un echilibru de putere între președinte, Parlament și Guvern. Avem o majoritate parlamentară. Suntem într-un context care nu ne permite aventuri de tip alegeri anticipate. Președintele va lucra cu majoritatea parlamentară și relația pe care am avut-o în aceste două luni cu Partidul Social Democrat a fost una absolut corectă.”
În final, președintele a evitat să se pronunțe anticipat cu privire la scenariul din 2027: „Haideți să ajungem în 2027. Să intrăm între timp în OCDE, mai avem mult până acolo”.
Fii primul care comentează