
Ieri, în cursul emisiunii noastre de la Gold FM, vă amintiți că am anunțat în exclusivitate un eveniment relatat doar în presa din Moldova, anume interdicția impusă de statul român pentru Ion Ceban, primarul Chișinăului, ce nu mai are voie să intre în România. Este indezirabil, dintr-odată. Până când se apară comunicatul Ministerului Afacerilor Externe românesc, care confirma marea aberație (s-a întâmplat în cursul după-amiezii de ieri), eu continuam să cred că ar putea să fie un fake news această știre din Moldova. Ei bine, nu, nu era. Iar MAE a explicat că situația este și mai gravă, deoarece interdicția privește încă alte două personalități politico-mediatice din Moldova: fostul premier Vasile Tarlev, dar și cel mai important jurnalist de la Chișinău, Natalia Morari. Cei trei sunt, într-adevăr, cei mai importanți adversari politico-mediatici ai Maiei Sandu, dar, în niciun caz, în niciun caz, subliniez, n-au operat vreodată contra României sau a intereselor noastre specifice. Și vă puteți baza pe ceea ce afirm eu, deoarece studiez cu lupa situația din Moldova de peste 25 de ani. În primul rând, o prezentare scurtă a celor trei personalități la care fac referire.
Vasile Tarlev, ușor trecut de 60 de ani, a fost premier al Moldovei timp de șapte ani, iar, în 2024, a fost unul dintre contracandidații Maiei Sandu la prezidențialele moldovenești. Acum este președintele partidului Viitorul Moldovei, dar conduce și Organizația Antreprenorilor și Industriașilor din Moldova; are parteneriate instituționale solide cu entități similare românești, după cum a afirmat și a demonstrat, chiar săptămâna trecută, când a vizitat România.
Natalia Morali, în jur de 45 de ani, este cel mai important jurnalist din Moldova. Are poziționări și emisiuni critice la adresa guvernării Maiei Sandu. A fost și ea contracandidata acesteia, în 2024, din postura de independentă. În trecut, dezvăluirile lui Morari despre corupția regimului Putin i-au conferit acesteia statutul de persoană indezirabilă, dar în Rusia. Natalia Morali este bine-cunoscută și în mediile de presă din România, având colaborări și parteneriate cu jurnaliști români importanți, după cum o să aflați în aceste zile.
Ion Ceban este de peste șase ani primarul Chișinăului, dar și președintele partidului Mișcarea Alternativa Națională, partid aliat azi cu cel al lui Alexandru Stoianoglo, cel care a învins-o, de fapt, pe Maia Sandu, anul trecut, la votul de pe teritoriul Republicii Moldova. Ceban se află în relații de parteneriat sau prietenie cu mulți oameni politici, primari sau președinți de Consilii Județene români. Aici insist asupra lui Ceban, citând dintr-o documentare a CRPE publicată azi de către Bogdan Tiberiu Iacob, de la Inpolitics. Zice așa: „în ultimii 2-3 ani, Ceban s-a întâlnit cu numeroși lideri politici din România, în special ai PSD. Din documentele CRPE, Ion Ceban a avut cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, fie șefi de partide, primari, șefi de Consilii Județene sau miniștri. Din aceste întâlniri, 12 au fost cu reprezentanții PSD, 8 cu reprezentanții PNL, 5 cu reprezentanții USR, una cu primarul independent de la Târgu Mureș, una cu Cristian Popescu Piedone, una cu un reprezentant Pro România și două cu primarul Robert Negoiță. Din 5 întâlniri cu reprezentanții USR, 4 au fost cu primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa. Unii dintre aceștia, precum liderul PSD, Marcel Ciolacu, lideri social-democrați din Neamț sau Buzău, lideri PNL din Petroșani sau chiar primarul USR din Alba Iulia, Ion Ceban s-a întâlnit de mai multe ori. Ceban s-a întâlnit cu: Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu, Dumitru Buzatu, Costel Alexe, Emil Boc, Doina Federovici, cu președintele FRF, Răzvan Burleanu, Alexandru Rafila, Hubert Thuma, Daniel Băluță, Ciprian Ciucu, Constantin Toma, Mihai Chirica și cu mulți alții, inclusiv cu Nicușor Dan”, prieteni goldiști.
Acestea au fost cele 3 personalități. Ei bine, acestor 3 personalități din Moldova, guvernul Bolojan le interzice, începând de ieri, să mai viziteze România și face acest lucru printr-o decizie și un comunicat de două rânduri al MAE, Ministerul Afacerilor Externe, zice că din considerente de securitate națională, pe care, însă, nu le detaliază nimeni. N-are rost să fac aici teorii. Probabil că, de azi înainte, se va reveni cu retorica nocivității legăturilor cu Rusia ale nu știu cui și ale nu știu cui și ale nu știu mai cui, niciodată dovedite, după cum bine știți. Dar eu mă îndoiesc că măcar aceste invenții pot să existe, cel puțin în cazul lui Ion Ceban și Natalia Morari.
Adevărul de necontestat este, prieteni, că Maia Sandu și partidul ei, PAS, au alegeri parlamentare în Moldova în luna septembrie, deci peste 2 luni, pe care alegeri, chiar și fraudându-le masiv, le vor pierde, deoarece moldovenii sunt ultra-majoritar nemulțumiți de actualul regim de putere. Tot la fel de clar este că lui Ilie Bolojan & co. le-a fost ordonat ca să acționeze în acest mod, căci cei ce au ordonat știu bine că o majoritate ostilă Maiei Sandu din toamnă va duce direct la suspendarea acesteia din poziția de președinte al Moldovei, cu perspective certe de viitoare pușcărie. Alte considerații nu mai expun în acest moment. Subiectul va fi oricum amplu dezbătut.
Care vor fi, însă, efectele operațiunii halucinante al guvernului Ilie Bolojan? Păi, România e limpede că va intra în malaxorul unor complexe analize internaționale. Va intra laolaltă cu cuplul de putere Nicușor-Bolojan, iar, în urma unei asemenea isprăvi fără precedent, după cum spun și repet, halucinantă, nimeni nu poate ieși bine. În ce privește țara, vom căpăta în plus și eticheta de democrație de tip junk, termenul la modă și din punct de vedere economic, tot acolo suntem, la nivelul junk. În Moldova, însă, operațiunea guvernului Bolojan va avea efect de bumerang contra regimului Maia Sandu, deoarece cei trei opozanți politico-mediatici primesc, începând de azi un spor, un boost de popularitate publică, popularitate care li se va gonfla în mod serios până la momentul alegerilor din septembrie, minimizând astfel spre zero șansele de rămânere la putere a regimului Maia Sandu, oricâte arestări și fraude va opera. Cine afirmă altceva, e clar că nu se pricepe la politică, iar dacă inspiratorul acțiunii guvernului Bolojan este chiar Bruxelles-ul, așa cum putem fi aproape siguri, ei bine, aceasta va fi o lovitură dură tot în plexul Ursulei von der Leyen, dar, desigur, cu victimă de serviciu România.
Așa cum scriam în titlu, mie, Cozmin Gușă, mi se pare însă că operațiunea este mult mai sofisticată. Cred că este într-adevăr una gândită în laboratoarele de intelligence ale Rusiei, o Rusie care dorește să înlăture regimul Maia Sandu, dar preferă să facă acest lucru exact prin acțiunile impuse la Chișinău și București, de către jucători de putere ageamii, ușor de manipulat, printr-un joc de după mai multe perdele de fum, în spatele căror perdele acționează agenți adânc conspirați ai Rusiei. Nu uitați două lucruri: că înțelegerile dintre Trump și Putin prevăd cedarea controlului la Marea Neagră către Rusia și se include aici și zona gurilor Dunării, iar Moldova, cu Transnistria inclusă, reprezintă un cap de pod de importanță geostrategică excepțională și nu uitați nici faptul că n-ar fi pentru prima dată când serviciile secrete rusești manipulează perfect serviciile secrete franțuzești, în a căror grijă și coordonare este intelligence-ul românesc și, bineînțeles, exponenții marionetați ai acestui intelligence, care sunt conducătorii României, fie că se numesc Nicușor Dan sau Ilie Bolojan.
Fii primul care comentează