
Pensiile de peste 3.000 de lei ar putea plăti CASS pentru totdeauna, iar TVA va crește, spune Florin Cîțu. Există o probabilitate foarte mare ca TVA-ul să meargă la 24%, ori până la finalul anului ori la începutul anului viitor, susține fostul premier Florin Cîțu.
Fostul premier spune că Guvernul Bolojan ar fi trebuit să insiste mai mult pe reducerea cheltuielilor și mai puțin pe majorarea taxelor: „Sunt sceptic, văzând că mergem după tot felul de cârpeli, în loc să atacăm problemele de fond. Reforma salarizării este în PNRR, primim bani pentru ea și reduce cheltuielile bugetare pe termen lung”.
„De ce este greu ca cineva să creadă că această reformă astăzi este serioasă? Pentru că atunci când introduci măsuri temporare, îți asumi de exemplu că eu, ca Guvern, eu nu sunt de acord, dar își asumă că o parte dintre pensionari vor trebui să plătească acea contribuție la sănătate, tu vrei să convingi piețele că ești serios în ceea ce privește reducerea pe termen lung a deficitului bugetar. Nu poți atunci să dai înapoi și să spui că măsura este temporară, pentru că în acel moment, cineva care se uită la evoluția deficitului pe termen lung va spune: da, dar atunci, o să-ți lipsească aceste venituri și de unde le iei?”, spune Cîțu la RFI.
Florin Cîțu avertizează că există riscul ca TVA-ul să fie majorat și mai mult: „Așa cum arată acest pachet astăzi, există o probabilitate foarte mare ca TVA-ul să meargă la 24%, ori până la finalul anului ori la începutul anului viitor”.
România a fost DEJA pedepsită de Comisia Europeană pentru derapajul fiscal, acuză Cîțu pe Facebook
„Guvernul a „omis” să vă spună asta.
CE a revizuit în JOS rata de creștere a cheltuielilor permisă pentru România.
Motivul? Guvernul a ratat țintele fiscal-bugetare.
Ce înseamnă concret?
Pentru 2025, cheltuielile nete pot crește cu doar 2,8%
(în loc de 5,9% cât era permis în ianuarie) Pentru 2026, plafonul e de 2,6%
(în loc de 4,9%)
CE a tăiat și plafoanele pentru 2027–2030
Aceasta este o penalizare dură. O corecție brutală!
Guvernul trebuie să o implementeze până pe 15 octombrie 2025.
Încă ceva:
Comisia NU cere creșteri de taxe.
Taxele mai mari sunt decizia exclusivă a guvernului României.
Să fie clar:
CE cere reducerea cheltuielilor.
Guvernul crește taxele ca să evite reforma”.
Fii primul care comentează