
Prima treime a măsurilor de austeritate anunțate de premierul Ilie Bolojan marchează dramatic calendarul României. Războiul „hibrid” cu nenumărații „dușmani” din interiorul societății noastre trebuie purtat și trebuie cîștigat.
Din păcate, are și handicapul că, de ochii lumii, a mai fost pornit o dată de Traian Băsescu. Anunțul acesta grav, de început de război, cu „frați și surori”, a mai fost făcut în 6 mai 2010 cu tăierea salariilor la bugetari. Și atunci n-a urmat decît o spoială de reformă însoțită de jafurile devenite proverbiale (ANRP etc.).
O noutate importantă le desparte. Între farsa lui Traian Băsescu și situația de acum s-a produs prăbușirea financiară a Greciei. Ar putea fi și mai rău. Premierul Ilie Bolojan ne anunță că ne apropiem de încetare de plăți și de măsuri financiare excepționale. Adică ne vine rîndul. Nu-i mai putem asculta decît pe cei capabili să demonstreze că știrea este falsă. Din păcate, pînă acum nimeni nu a putut demonta afirmația și nici analiza. După cum arată lucrurile, suntem foarte aproape de cazul Greciei. Deficitul este enorm și, fără măsuri, împrumuturile nu ne mai salvează nici măcar o jumătate de an.
De la acest punct, trebuie privite „pachetele” anunțate de Ilie Bolojan. S-a dus cu muzica și decorul dulceag din campania electorală. S-a terminat cu „lasă că știm noi!” Promisiunile cu ”reducerea deficitului bugetar” ascund pericolul precum faldurile oceanului din jurul aisbergul care a provocat tragedia de pe „Titanic”. Și comandantul acelei nave, și președinții noștri, chiar și o mare parte din populație ne-au amăgit că vom trece destul de ușor.
Datele financiare și urgența măsurilor invocate de premier mă fac să cred că nu mai este timp. Eternul spirit românesc din „merge și așa” doar încarcă atmosfera cu mii și milioane de păreri privind soluțiile, salvarea, ce trebuie făcut și cum. Naivii sunt susținuți și amplificați de corifeii înfeudării României. Toți au soluții și nu vor să piardă nimic. Parcă s-ar pregăti acumularea unei energii care să blocheze orice încercare de redresare. În flecăreala publică și amplificată (sau provocată) de televiziuni mocnește și se coace un moment de dezastru național. Și mulți se poartă de parcă s-ar întrece să fie prima voce care să formuleze anunțului dramatic.
Ilie Bolojan și-a asumat riscul să înceapă așa. Eu îl cred. A mai anunțat pentru viitorul apropiat alte două pachete de măsuri. Eu le aștept. Criza de timp și presiunile creditorilor l-au determinat să înceapă așa. Celelalte măsuri cereau timp, legi, negocieri, acorduri. De aceea socot că și aceasta este doar prima parte a editorialului pe seama „reformei Bolojan”. O formă de creditare a începutului unui proces obligatoriu. Dacă nu urmează măsurile promise sunt obligat să revin.
Cei care îl contestă și îl acuză pe Ilie Bolojan de absența altor măsuri și se grăbesc și nu-i dau nici un timp au partea lor de dreptate. Ar fi vrut să înceapă cu măsuri de relansare economică, urmate de curățenie și reduceri la vîrful piramidei de stat. Nici ei nu pot răspunde la o întrebare:
-Cu cine?
Ce forțe din societatea românească îl susțin pentru o asemenea operațiune extrem de necesară? Unii l-ar vrea un fel de Kovesi masculin care să decapiteze Eximbank, să reformeze singur CCR, să desființeze Comisia pentru examinare a investițiilor străine, să ia la refec toate împrumuturile făcute de guvernele Ciolacu, Ciucă, Orban și Cîțu, să ceară decondarea vacanțelor lui Klaus Iohannis etc. Mulți am mai vrea stoparea operațiunilor și afacerilor necurate ale SRI, SIE și SPP în economie și implicațiile în politică și presă. Multe altele. Despre toate acestea Ilie Bolojan n-a suflat niciodată o vorbă. Nici de nenorocirile din mandatele Ciolacu și Ciucă și nici despre „contribuția” nefericită a PNL. N-a luat distanță nici de Franța și nici de direcția soroșistă a USR și a Comisiei Europene. Putem întinde lista de omisiuni și vinovății și poate ar trebui acuzat că nu urmărește mutarea țării noastre în Elveția. Dar nu e timp!
Deocamdată, premierul Ilie Bolojan a trecut simplu, calm și politicos peste promisiunea naivă făcută de Nicușor Dan la o televiziune înecată în accente patetice și electorale. În cumplita lui naivitate, actualul președinte al României s-a grăbit să scrie pe un bilețel că nu mărește TVA-ul. Spre nenorocul său, nu se poate altfel. Ilie Bolojan n-a găsit altă soluție. Și cu majorarea (soluție rapidă și credibilă de încasări la buget) a pornit spre rădăcina lucrurilor și situației invocate.
Doi „cîțîiți” de la PNL și PSD, Cîțu și Câciu, păpușarii lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, sunt mai deștepți. Au pus umărul la nenorocire și vor să-i ascultăm cu neroziile lor salvatoare. Și să-i stîrnească pe cei din Finanțe, din ANAF, pe magistrații și gradații și pe sindicaliștii care au profitat de toate împrumuturile României. Toți vor să rămînp cum a fost și, eventual, să se aleagă cu ceva în plus. Nimeni nu vrea să piardă nimic, necum să pună umărul la o încercare de redresare a situației din „țara asta” de parcă n-ar fi și țara lor.
Dacă pachetul al doilea și al treilea de măsuri anunțate de premierul Ilie Bolojan nu va avea consistența necesară, atunci acest punct de vedere trebuie considerat o eroare, un biet semn de pledoarie pentru schimbări obligatorii în direcția ordinii, a moralei, a dezvoltării și progresului.
Pînă atunci, noi vom fi de partea încercării de redresare a situației și nu vom face parte din armata celor care apără băltirea țării noastre în sforăriile de pînă acum.
Fii primul care comentează