Ministrul Economiei face promisiuni de la Craiova. Olguţa îi spune că firmele nu găsesc angajaţi

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vizitat, ieri, High Tech Industry Park şi Fabrica de Avioane din Craiova. Însoţit de primarul Craiovei şi conducerea CJ Dolj, ministrul a discutat cu angajaţii şi cu reprezentanţii firmelor care îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial.

Impulsionat şi de Olguţa Vasilescu, care i-a spus că firmele nu găsesc forţă de muncă şi că patronii nu ştiu de programele de finanţare, Spătaru a declarat că vrea să extindă parcurile industriale, să readucă industria în zonele unde acestea sunt slab dezvoltate şi că se va implica personal în dezvoltarea învăţământului dual.

Olguţa Vasilescu: „I-am tinut mai bine de un an în suspans“

„Ministrul Spătaru a putut să explice mediului de afaceri schemele de ajutor pe care le oferă sau le va oferi guvernul, pentru că ne-am convins cu această ocazie că angajaţii nu le cunosc. În ciuda şomajului destul de mare din Dolj, Craiova are deja probleme cu forţa de muncă. Acest parc a fost gândit la o capacitate de 2.500 de muncitori, acum sunt doar 700 de angajaţi aici.

Toti angajatorii caută în continuare forţă de muncă. I-am tinut mai bine de un an în suspans, le-am spus că ar fi bine să nu angajeze din alte ţări şi că pentru facilităţile pe care le-au obţinut de la primărie şi Cj Dolj să angajeze cetăţeni din Dolj sau din zonele limitrofe. În mare parte s-a întamplat. Există o salarizare destul de bună şi bonusurile primite sunt destul de bune pentru ce însemnă această industrie. Avem nevoie de forţă de muncă în Craiova, iar domnul ministru trebuie să gândească câteva programe împreună cu Ministerul Muncii“, a spus Olguţa Vasilescu.

LOV: „Mediul de afaceri nu cunoaşte facilităţile pe care statul le oferă“

Primarul a amintit de programul „Tranziţie Justă“, prin care mulţi bani europeni ar putea fi „injectaţi“ în economia oraşului, dar despre care firmele nu prea au habar.

„Am discutat cu angajatorii că judeţul Dolj va beneficia de foarte mulţi bani pe programul de Tranziţie Justă, pe care ar fi bine să-i absoarbă, pentru că sunt cu destinaţie specială pentru Dolj. Conform Capital şi altor reviste de specialitate următoarele două oraşe care se preconizează să se dezvolte sunt Craiova şi Constanţa. Trebuie să facem eforturi, tot ce înseamnă administraţie locală şi mediu de afaceri, pentru a obţine cât mai mulţi bani europeni(…)

Am constatat că mediul de afaceri nu cunoaşte facilităţile pe care statul le oferă pentru a nu mai exista şomaj. În sudul judeţului se trăieşte din agricultură. La Craiova şpmajul este aproape 1%, deci foarte mic, dar nu se cunosc toate programele pe care le oferă Ministerul Muncii, doar marile companii le ştiu. Când am iniţiat programul de ucenicie şi stadiu, a fost o singură companie care l-a accesat

Asta ne pune problema că, dacă nu se ştiu acestea, ar trebui avute discuţii cu mediul de afaceri. Acum o lună au fost reprezentanţi ai guvernului care au vorbit despre tranziţie justă. Nu se cunoaşte care sunt facilităţile şi ce poate accesa mediul de afaceri“, a concluzionat Olguţa Vasilescu.

Cosmin Vasile, CJ Dolj: Chiria din parc este mai mică decât la o garsonieră

Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a insistat şi el pe costurile de finanţare pe care le au administraţiile locale pentru înfiinţarea parcurilor industriale. „Ne bucuram că vreţi să schimbaţi legea parcurilor industriale, prin care să se reducă timpul de înfiinţare. Cofinanţarea este costisitoare pentru administraţiile publice. Un procent de 40 sau 50% este deja mare. Rezidenţilor le-am cerut o chirie nu mică, este mai scump într-o garsonieră decât într-un parc industrial“, a spus Vasile.

Ministrul Economiei promite mai multe pe mandarul de premier al lui Marcel Ciolacu

„Am venit să vedem câteva companii cu capital românesc din parc, care are un grad de ocupare de 100%. Asta înseamnă ca parcurile din zona Craiovei trebuie să se extinda. Am promis că vom discuta cu celelalte ministere să cedeze spaţiile pe care le au pentru dezvoltarea industrială. Dacă vrem să avem investiţii, trebuie şi spaţiu.

Am discutat cum putem reduce dependenţa de lanţurile de aprovizionare şi cum putem produce în România. Vrem să iniţiem la nivelul Ministerului Economiei un program de creştere industrială în zonele în care dezvoltarea industrială este slabă pentru a reuşi să reducem deficitul de balanţă comercială“, a spus Spătaru.

Ministrul Economiei: „Vrem să readucem industria în toate judeţele ţării“

Ministrul a anunţat că va organiza o întâlnire extinsă cu mediul de afaceri pentru a-l informa despre facilităţile de finanţare. „Am discutat despre schemele de minimis, dar şi despre următoarele scheme de ajutoare pe care le vom iniţia, care se adresează sectorului materialelor de construcţii, dar şi procesatorilor din industria alimentară. Vrem să readucem industria în toate judeţele ţării. Cred că acest parc este un exemplu foarte bun, că avem companii româneşti care pot beneficia de aceste fonduri. Pe programul Tranziţie Justă“ trebuie sa intre în România 2,2 miliarde de euro.

Am discutat şi am primit mai multe întrebări legate de aceste scheme şi vom reveni cu o întâlnire mai largă cu mediul de afaceri şi cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene. Văd această dorinţă din partea mediului de afaceri de a continua investiţiile.

Avionul românesc, tot cu aripile frânte

Întrebat în ce stadiu este promisiunea de a construi un avion românesc 100%, pe care a făcut-o anul trecut, ministrul a dat de înţeles că e cale lungă până acolo. Şi asta din cauza dezinteresului firmelor din România.

„Am solicitat o asociere într-un cluster pentru a putea să integreze un asftfel de proiect. Am fost la Baia Mare care furnizează aproximativ 60% din componentele din aluminiu şi titan pentru produsele Airbus şi Boeing.

Avem producători de echipamente care intră în lanţurile de aprovizionare. În România sunt foarte multe companii care furnizează aceste produse. De aceea o asociere de tip cluster ar putea duce la un astfel de proiect de ţară. Dar se pare că dorinţa ministrului nu este atât de uşor de îndeplinit. Continuăm să avem discuţii inclusiv cu Incas, Avioane Craiova şi ceilalţi producători pentru a-i determina să se asocieze“, a spus ministrul.

sursa-Gazeta de Sud

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*