După turul lumii cu videoconferințele, Zelenski a început vizitele directe

După vizita pe care Volodimir Zelenski a efectuat-o în SUA, puteam să jur că acesta va fi doar primul pas pentru jocul de imagine făcut de președintele Ucrainei. Și, iată, se dovedește că așa este, Zelenski aflându-se acum la Londra, după care se va deplasa la Bruxelles.

N-am nici o îndoială că, la această oră, atât la Cotroceni, cît și la Palatul Victoria se pregătește un plan pentru ca Zelenski să fie invitat și în România. De unde siguranța asta? Pentru că lucrurile sunt previzibile, după ce am parcurs lungul șir de videoconferințe ale lui Zelenski, când președintele Ucrainei s-a adresat tuturor țărilor care l-au invitat și care au aplaudat minute în șir, în picioare, imaginea de pe ecranul televizorului, care-l arăta pe noul erou al lumii.

Să ne amintim. În epoca videoconferințelor, Zelenski a făcut primul „pas” în Canada, unde le-a vorbit parlamentarilor prin televizor în 15 martie 2022, fiind aplaudat în picioare minute în șir, chiar după ce transmisia TV fusese oprită:

A urmat apoi intervenția video pentru parlamentarii din Bundestagul german, din ziua de 17 martie 2022:

Și această intervenție a lui Zelenski a fost preluată de toate marile televiziuni ale lumii, având un succes imens, motiv pentru care de atunci a început sarabanda invitațiilor. A urmat apoi videoconferința cu parlamentul din Australia din 31 martie 2022:

Dorindu-se băgați în seamă, ai noștri au făcut toate demersurile pentru a avea și ei o intervenție video cu Zelenski, astfel că în 4 aprilie 2022 a venit și rândul României, chiar dacă n-a mai fost o intervenție în direct, ca în celelalte parlamente, ci una înregistrată (cu sincopele noastre specifice), care a făcut ca aplauzele și standing ovation-ul să aibă loc fără „adrisant”:

Acest maraton reușit a continuat apoi, Ucraina încercând să obțină astfel de intervenții nu numai în parlamentele lumii, ci și la unele manifestări artistice extrem de vizionate. La unele au reușit, la altele nu, căci organizatorii n-au vrut să politzeze niște acțiuni care nu aveau caracter politic. Cel mai răsunător refuz a venit din partea Qatarului, la Camionatul mondial de fotbal!

Acum, Volodimir Zelenski și echipa sa de imagine, s-au mobilizat și, după eșecul de după photo-shooting-ul pentru revista „Vogue”, care i-a adus președintelui Ucrainei mai degrabă un val serios de critici, a trecut la acțiuni directe, mult mai eficiente, pe care le-au început chiar în SUA, prin vizita din 22 decembrie 2022, cînd Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, a vrut să-i sărute mâna lui Zelenski:

În ciuda faptului că presa din SUA are nuanțe clare în fața oricăror evenimente, se poate spune că această vizită a fost, într-adevăr, un imens succes al lui Zelenski. Chiar dacă Tucker Carlson, celebrul moderator de la „Fox News”, televiziunea cu cel mai mare rating din SUA, spunea că Zelenski arată ca „managerul unui club de striptease” și ar fi trebuit să fie dat afară din Congres.

Pe acest fond de valorificare a vizitei din SUA are loc și actuala vizită din Marea Britanie, unde a fost deja primit de premierul Rishi Sunak:

Programul zilelor următoare, deși se vorbește mereu de motive de securitate, prevede o vizită la Bruxelles, în Parlamentul European, unde joi va ține un discurs înainte de a participa la summitul liderilor UE.

Fără îndoială, Volodimir Zelenski urmărește în aceste vizite să consolideze ajutoarele uriașe primite de la SUA și Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește echipamentele militare, cât și banii pentru depășirea iernii sau asigurarea energiei afectate de bombardamentele din ultimele luni.

Am spus însă că aș paria pe faptul că autoritățile din România deja se gândesc să obțină de la Zelenski promisiunea că va vizita și România, ca echivalent al unui premiu pentru sprijinul acordat milioanelor de ucraineni care au trecut granița noastră. În realitate, dacă acest lucru se va întîmpla, nu va fi altceva decât tot un joc de imagine al autorităților din România, care se face în timp ce sute de mii de oameni mor, fie că fac parte din trupele ucrainene, fie din cele rusești.

Din acest motiv, apar semne de întrebare față de astfel de operațiuni de marketing, care n-ar trebui să fie lăsate fără răspunsuri.

De pildă, trebuie explicat faptul că, atât în vizita din SUA, cât și acum, în cea din Marea Britanie, Volodimir Zelenski a fost îmbrăcat cu aceeași „uniformă de război”, alcătuită din bocanci, pantaloni și pulovăr kaki. Ce semnificație reală poate avea o astfel de costumație într-o vizită oficială în SUA, în Marea Britanie sau la Bruxelles?

Vrea să ne spună cineva că sînt aceleași haine, nespălate de un an de zile, pe care le poartă pentru că nu are timp să se schimbe? Să fim serioși, dacă, fiind în Ucraina, am putea să înțelegem că oricând poate să apară o situație de urgență care presupune acționarea imediată, nu același lucru se întîmplă în timpul unei vizite la mii de km depărtare, când uniforma militară este, mai degrabă, o copie după Fidel Castro:

Nu cred că în bagajele președintelui ucrainean nu există haine de schimb, sînt măcar 10 tricouri kaki, 10 pantaloni kaki și 10 bocanci militari. N-ar fi oare mai potrivit ca în aceste bagaje să existe câteva costume, cămăși cu cravatele asortate și pantofii aferenți, astfel încît aceste vizite să nu mai fie doar jocuri de imagine, ci vizite foarte serioase, în care Zelenski să apară ca șef de stat, nu comandant de campanie? Adică așa:

Nu cred că imaginea aceea cazonă ține la infinit fără să nască întrebări privind scopul urmărit. Mai mult, o costumație specifică unei vizite oficiale de stat ar însemna și un respect față gazdele respective, față de țara vizitată. Așa, în costumul acela cu tentă militară, este ca și cum un cetățean s-ar îmbrăca în hainele unui cerșetor și s-ar duce la o bancă să ceară un credit, crezând că are mai multe șanse de a-l obține! Situație absurdă, căci tocmai din cauza halului în care arată cererea i s-ar respinge pentru credibilitate redusă! Cu totul altfel este situația în care un cetățean bine îmbrăcat ar apărea la ghișeul acelei bănci.

Dar, se pare că, indiferent cum se îmbracă, Volodimir Zelenski va obține ajutoarele cerute, atâta timp cât promite că va continua războiul cu Federația Rusă și chiar că o va înfrânge.

Din păcate, nici în aceste vizite directe ale lui Zelenski nu există variante de ajutorare pentru a restabili pacea în Ucraina, ci doar ajutoare de și pentru război.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*