Românii care au muncit în străinătate pot beneficia de pensie

Vești importante pentru românii care au muncit zeci de ani în diaspora: pot beneficia de pensie! Aceștia trebuie doar să depună cerere de pensionare la Casa de Pensii din ţara în care locuiesc sau din ultima ţară în care și-au desfășurat activitatea profesională.

Maria-Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), a vorbit despre ce se întâmplă cu pensionarea românilor care muncesc în afara țării.

Maria-Luiza Socol-Florescu a precizat că românii plecați la muncă în străinătate ”nu mai trebuie să plătească contribuții la pensii în România, dacă muncesc legal, într-un alt stat, și realizează perioade de asigurare”.

”Nu mai are sens”

Directoarea de la CNPP a explicat că există principiul cumulării perioadelor de asigurare, care înseamnă că nu mai trebuie plătite contribuții în România dacă românii muncesc legal în afara țării, în UEMarea Britanie sau Elveția: ”Nu mai are sens, câtă vreme există acest principiu al cumulării perioadelor de asigurare”.

”Aceste regulamente sunt peste legislațiile naționale”

Dacă eu în România am realizat 10 ani de stagiu de cotizare, apoi m-am mutat în Germania și am mai lucrat 15 ani și încă 10 ani în Franța. În temeiul acestui principiu al totalizării perioadelor de asigurare, când vor efectua calculul toate cele trei instituții, vor lua în considerare toți cei 35 de ani de cotizare realizați în cele trei state membre incidente.

În absența regulamentelor europene și al acestui principiu important al cumulării perioadelor de asigurare, persoana nu ar avea dreptul la pensie în România că nu ar îndeplini stagiul minim de cotizare. Însă, vin aceste regulamente care sunt peste legislațiile naționale și spun că atunci când faci o evaluare a îndeplinirii condițiilor la pensie și când faci și calculul drepturilor la pensie, nu este doar pentru deschiderea dreptului, este chiar și pentru efectuarea calculului” a mai spus Maria-Luiza Socol-Florescu, conform dcnews.ro.

Acord între România și Statele Unite pentru recunoașterea stagiilor de cotizare

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a semnat un acord cu Statele Unite, prin care cele două state se angajează să recunoască stagiile de cotizare ale viitorilor pensionari. Acordul semnat de Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, și de fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi, protejează drepturile de pensie ale lucrătorilor români și americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat.

Acordul permite fructificarea perioadelor lucrate atât în România, cât și în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării. Fiecare stat acordă pensia proporțională în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu, respectând egalitatea de tratament și reciprocitatea.

Mecanismul de „agregare a perioadelor de cotizare” vine în sprijinul românilor care lucrează în străinătate și doresc să beneficieze de pensie în țara de rezidență. Acordurile semnate între România și alte state, precum cel cu Statele Unite, consolidează această protecție și facilitează accesul la pensie pentru românii care au lucrat în mai multe țări.

Prin recunoașterea stagiilor de cotizare și aplicarea principiului totalizării, aceștia vor putea beneficia de pensie proporțională în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem, asigurându-se astfel un tratament egal și reciproc între state.

sursa-Bugetul.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*