Despre Intencity, după ce a mai scăzut intensitatea

Au trecut aproximativ două luni de la prima ediție a festivalului organizat de Opera Română Craiova, sub imboldul și binecuvântarea Primăriei Craiova, cu scopul de a pune Craiova pe harta marilor festivaluri din România. O idee generoasă și ambițioasă, care poate contribui la brandul de oraș. Cât despre contribuția la bugetul local, aici s-ar părea că mai avem mult de lucrat.

Dacă la cald primarul Olguța Vasilescu anunța, imediat după ultima seară de festival, făcând niște calcule cel puțin stranii, că estimează un minim de 5 milioane de euro care au intrat în oraș odată cu Intencity, matematica noastră e diferită.

Suma alocată pentru Proiectul Cultural (așa cum numește Opera Română evenimentul – n.r.) ,,Festivalul IntenCity” a fost de 22.519.019 lei. Suma totală încasată a fost de 2.441.423 lei. Este scris negru pe alb în răspunsul primit la solicitările noastre și a altor colegi din presă privind cifrele din spatele acestui festival. Concret, organizatorul a ieșit pe minus cu vreo 20 milioane de lei. Bani publici.

Olguța Vasilescu se arată chiar indulgentă și ne spune că face o medie de 100 euro pe zi pentru camerele de hotel, pentru care ne permitem să ridicăm totuși o sprânceană. Și cu această medie ajunge la 1,5 milioane de euro. Adică 5000 de camere a 100 de euro pe zi, timp de trei nopți.

„Prima și cea mai importantă este aceea că orașul a ieșit pe plus după acest festival. Dacă e să facem un calcul simplu după gradul de ocupare de sută la sută a camerelor de hotel, cu o medie de 100 euro pe zi, deși știu că duminică s-a închiriat și cu 500 de euro apartamentul în unele hoteluri, cazările au fost la peste 1,5 milioane de euro. Nu doar Craiova a fost ocupată în întregime, ci și hotelurile din apropierea ei (inclusiv ziariști au fost cazați la Beharca, spre exemplu, fiindcă nu au mai găsit camere în oraș), dar asta ne interesează mai puțin”, transmitea pe Facebook primarul Craiovei.

Urmează alte calcule făcute cu precizia specifică retoricii de ales public:„Apoi, cu o medie de 50 de euro cheltuiți pe zi pentru mâncare a turiștilor cazați, plus o estimare a celor veniți din împrejurimi doar pentru ziua respectivă la minimum o mie, avem încă cel puțin un milion de euro”.

Vreo 20.000 de persoane au mâncat zilnic în oraș, la restaurant, turiști și oameni veniți din exterior, după „estimările” primarului. Practic, cetățenii Craiovei nici nu au mai avut loc pe stadion, la festival, că deja se umpluse cu toți turiștii.
Să vedem ce spun cifrele și despre numărul participanților.

17.793 de bilete și abonamente vândute

Opera Română Craiova a vândut 17.793 bilete și abonamente la Intencity Festival.
„Excluzând abonamentele vândute, atunci cifra (corect este numărul, deoarece cifrele sunt de la 0 la 9 – n.r.) biletelor vândute a fost de 7.726, ne-a transmis Opera, într-un răspuns care este, în mare parte, copy-paste la o solicitare similară făcută de alți colegi din presa locală. „Cifra abonamentelor a fost de 10.067”, continuă Opera în răspunsul său.
Ținând cont de faptul că abonamentele au oferit acces pentru toate cele 3 seri, numărul total de bilete a fost de 37.927, calculează instituția.

2.865 de abonamente au fost distribuite ca invitații pentru sponsori, parteneri și campanii umanitare.
Calculând participanții ca număr de bilete vândute, Opera a transmis că festivalul a adunat, în cele 3 seri, 55.000 de participanți. În acest număr au fost incluși, cu generozitate, și voluntarii prezenți în fiecare seară, pesonalul de pază, precum și personalul punctelor de vânzare din cadrul zonei Food and Drink.
Dacă adunăm, însă, bilete și abonamentele, pentru a obține numărul real de persoane participante în total în cele trei seri, strict ca invitați sau cumpărători, avem 17793 + 2865, adică 20.658 de persoane luate individual, dintre care unele au venit în toate serile, iar altele doar în anumite seri.

Circa 475.000 de euro încasați din bilete

Suma provenită din vânzarea de bilete și abonamente a fost 2.337.000 lei. Adică vreo 475.000 euro, mult sub „estimarea” primarului:
„Se adaugă încasările din bilete, sponsorizări și vendori, pe care le estimez la 1 milion de euro”, spunea Olguța Vasilescu în aceeași postare cu iz contabilicesc.

În privința sponsorilor, am întrebat specific care sunt sumele cu care au contribuit aceștia și am aflat că se ridică, în total, la vreo 80.000 de euro. Numai că 60.000 din aceștia au fost la propriu dați pe gât, fiind vorba despre băuturi de această contravaloare care au mers către artiști.
Cât despre vendori, la bugetul local s-au întors circa 12.000 de euro, conform unui răspuns transmis de Primărie către stiricraiova.ro.

Încă 1,5 milioane răsărite din „mărunțișuri”

Până aici, primarul Craiovei a calculat, cum numai el știe, 3,5 milioane de euro pompați în oraș. După care a mai adăugat rapid și apoteotic încă 1,5 milioane de euro, ca atunci când adaugia făină cât cuprinde într-un aluat, până ajunge la consistența dorită.

„Puneți alte cumpărături pe care cei care vin în oraș le fac, consumul de la festival care a fost peste așteptările vendorilor, una dintre firmele prezente de băuturi confirmându-mi că și-a realizat ținta de vânzare încă din prima zi. Eu estimez un minimum de 5 milioane de euro care au intrat în oraș, deci suntem pe plus“, a încheiat Lia Olguța Vasilescu socotelile.

Și dacă ar fi să îi dăm dreptate matematicii primarului, nu am înțeles exact care dintre noi suntem pe plus. Pentru că, dacă ne referim la craioveni, știm doar că la bugetul local, din care s-au cheltuit banii lor proprii, s-a instalat o gaură de vreo 4 milioane de euro. Și mai știm că acei craioveni care au mers la eveniment au plătit și bilet. Așadar, și-au cam plătit de două ori distracția. Nu mai punem și consumația la stadion, că începem să adunăm și noi milion cu milion.

 

SURSA- GAZETA DE SUD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*